Защо трябва да си купя добро захранване?

При избора на нова компютърна конфигурация всеки се сблъсква с избора на компоненти. Процесор, рам памет, твърд диск, видео карта. Това са компонентите, които се избират най-внимателно и на които се обръща най-много внимание. В тези компоненти се налива най-голяма част от бюджета. Но замисляли ли сте се какво би било ако си купите най-добрия хладилник на пазара или най-ефективния климатик, а електрическата ви инсталация е изградена с „албански бушони”. Нека да Ви кажа какво се случва. Хладилника се поврежда на първата година поради честите спирания, а всеки път когато включите климатика, тока премигва или направо спира. Същото се случва и със скъпите и хубави компютърни части, ако не се наблегне на захранващия блок. В тази статия ще изброим основните предимства на скъпите(и качествени) захранващи блокове.

В тази статия ще се говори предимно за електротехника, така че е добре да споменем някои основни понятия с техните определения

1. Ток – насочено движение на електрони. Измерва се в ампери(А)
2. Напрежение – разлика между потенциалите на две точки. Измерва се във волт (V)
3. КПД(ефективност) – коефициента на полезно действие се определя като отношение на реално извършената работа и вложената енергия.
4. Мощност – частната производна на аналитичния израз на енергията спрямо времето. Измерва се във Ват (W)
5. Трансформатор – преобразува променливия ток(от контакта) в постоянен(нужен за компютъра).
6. Модулност – възможността за поставяне само на нужните кабели, без ненужните да се пречкат.

Какво представлява захранващия блок? Захранващия блок е малък трансформатор(т.4) с определена мощност, която се съобразява с общата консумация на конфигурацията. Но захранващия блок включва още много елементи. Освен трансформатора се използват кондензатори за стабилизиране на изходния ток. В качествените блокове се вграждат и различни защити като :

a. Защита от пренапрежение
b. Защита от прегряване
c. Защита от късно съединение
d. Температурен датчик
e. Охлаждащ вентилатор

Трябва… но масовите блокове които се продават заедно с компютърните кутии са с много минуси. Тези блокове се наричат (и с право) „китайска бомба”. Защо казах „ И с право”? Компонентите от които се изграждат тези блокове са с ниско качество, голям брой от елементите липсват (като основната функционалност се запазва). Липсват по-голямата част от защитите, охлаждането е нискоефективно и шумно. Никога не се знае кога ще спре да работи. А когато изгърми захранващия блок, почти винаги повлича след себе си дънна платка или рам памет или твърд диск. Няма компонент които да е застрахован. И така компонента за 500 лв. поставен на захранване за 20-30 лв. си заминава към вечните силициеви полета.

Избора на качествено захранване, което да удовлетворява нуждите Ви е труден, но важен. С правилните насоки избора е много по-лек. Тези насоки, както и сравнение на няколко захранващи блока, ще Ви дадем в следващата статия.

автор: Иван Русев (skrubalov)

Коментирай

css.php