Аварийно захранване за циркулационни водни помпи

UPS или инвертор с тягов акумулатор? Кое решение е по-добро за аварийно захранване за домашното отопление?

Зимата е на прага, а с нея и откриването на отоплителния сезон. В тази сложна политическа, икономическа и енергийна ситуация всеки се замисля как максимално ефективно и с най-малко средства да отоплява жилището си, офиса или пък магазина и как най-добре да се подготви за настъпващите студени дни.

Един от най-използваните и ефективни методи за отопление на къщи, вили, промишлени и търговски обекти без ТЕЦ е инсталация от сходен тип.  Система тръби и радиатори разгърната в помещенията се захранва с гореща вода, но загрята от локално (собствено) котле, което работи с различни енергийни източници:  газ, нафта,  дърва/пелети, въглища/брикети или пък на ток.

Независимо от ползваните горива обаче във всички съвременни котлета присъстват и електрически системи и елементи – автоматично командване, циркулационни помпи, подаващи устройства, вентилатори и т.н

За да бъдат ефективни, надеждни и обезопасени котлетата от ключова важност е да им се осигури резервно захранване при неочаквано прекъсване на електричеството, т.н. непрекъсващо захранване. Темата, с която ще се запознаем днес.

Традиционно хората са свикнали да използват за резервно захранване за компютрите си в офиса и вкъщи така наречените UPS – и, , но доколко полезни са те в този случай. В материала Как да изберем UPS според нуждите си? ви разказваме за различните видове UPS-и и тук ще припомним само основното, което следва да се знае.

UPS-ите са устройства, които се включват между захранването и крайния консуматор. Състоят се от батерии и елементи за автоматично им включване към консуматора при спиране на захранването от мрежата, както и елементи за контрол на зареждането им. 

Има различни видове UPS-и според принципа на работа или електрическата схема, по която са изпълнени. Има разлика и в синусоидата на изходното напрежение – истинска и модифицирана. Втората е изградена на базата на правоъгълни импулси и е характерна за изходното напрежение при повечето UPS-и. Голяма част от съвременните устройствата, които използваме в ежедневието си не се влияят от качеството на захранващото напрежение и формата на синусоидата и този тип резервно захранване върши работа. 

Не седи така обаче въпросът с уредите, които съдържат индуктивни елементи (ел. мотори, помпи, трансформатори и др.). Те “очакват” напрежение с перфектна синусоидална форма. В противен случаи е възможно да дефектират или най-малкото загряват, работят шумно и с нисък КПД. 

Въпреки съществуването на UPS устройства с истинска синусоида, които са приложими и за индуктивни уреди, все пак ако избирате резервно захранване за котел, циркулационна помпа, климатична техника или друг подобен уред далеч по-подходяща е алтернатива за осигуряване на резервно захранване чрез инверторни устройства съчетани с акумулатори. 

Като цяло двете решения отстраняват  един и същ проблем – осигуряват резервно захранване, докато електричеството от мрежата е прекъснатo, но имат различно приложение.

UPS устройствата включват резервното захранване много по-бързо от инверторите, което е особено важно при захранване на компютри, сървъри и др. чувствителна техника, за да се избегне загуба на информация или нежелателно рестартиране на системите, но поддържат захранването за 15-30 минути, доколкото да се приключи работата, запазят документите и системите изключени по безопасен начин.

От другата страна инверторите съчетани с тягови акумулатори се включват по-бавно, което не е критично за уреди като котлета, камини и помпи и поддържат захранването с часове, което всъщност осигурява нормален цикъл на работа.

Инверторите изискват непрекъсната поддръжка, защото циркулацията на околния въздух, прахът и други фактори могат да съкратят живота им, но  батериите на UPS-те непрекъснато се зареждат и разреждат и са с 4-5 пъти по-кратък живот от акумулаторите към инверторите.

Инверторите се отличават с това, че нямат собствена консумация, което ги прави по-ефективни. Това е и по-гъвкавото решение, тъй като имате възможност да изберете, както типа инвертор, така и вида и мощността на акумулатора съобразно конкретната ситуация.

Както не се уморяваме да повтаряме, за да взимате правилните решения при закупуване на устройства и уреди следва да изхождате преди всичко от вашите нужди и крайните цели, които желаете да постигнете.

В заключение ще обобщим, че ако искате да подсигурите офис техниката си – компютрите, сървъри и други подобни е препоръчително да се спрете на UPS устройства. От друга страна за уреди от домакинството – котлета, електрически камини и др. е далеч по-ефективно и смислено да ползвате комбинацията между инвертор и тягов акумулатор. Обърнете внимание, че именно тяговите акумулатори са подходящи за тези цели, а не стартовите, които се използват при автомобилите.

Коментирай

css.php