Виртуалната реалност – обяснена! – Част II

към Част I

Във втората част на темата “Виртуална реалност” ще се спрем на най-успешните актуални модели шлемове, предназначени за потребителска употреба. 2017-та година започна с представянето на доста продукти по темата и се очертава, като най-силната до момента за този пазарен сегмент. Всеки от тях е с много добро качество и разликите са по-скоро в предназначението, като цените са сходни с изключение на най-скъпия модел от HTC, с който и ще започнем.

HTC Vive – най-мощния VR-шлем към момента
HTC-VIVE-Box-Set-hero-300x184 Създаден в партньорство с игровия гигант ValveHTC Vive е най-завършения продукт на тема виртуална реалност. Снабден с над 70 сензора и осигуряващ 360-градусово следене на движенията на главата. Продуктът на HTC може да се похвали още с две външни станции и 2 контролера за ръце, с чиято помощ се създава сензорно поле с размери 4.5 х 4.5 метра в което можете да се движите свободно и да управлявате виртуални обекти, избягвайки опасността да се блъснете в реален предмет или любопитен домашен любимец наблюдаващ ви как ръкомахате. Освен всичко друго външните сензори позволяват и добавяне на всеки обект около вас във виртуалния свят, което придава уникална към момента дълбочина на изживяването и определено оправдава цената от $800.

Характеристики 

  • OLED-екран с резолюция 2160 x 1200 пиксела (1080 х 1200 за всяко око),
  • 90 Hz опресняване, 110 градуса зрително поле
  • изисква качествен PC-хардуер – Intel Core i5-4590 и графична карта NVIDIA GTX 970
  • софтуерно партньорство с Valve и каталог с над 60 игрови заглавия

Playstation VR – най-добър за конзолни игри

psvr-15mar16-us-gallery s 05-300x180С цена $400, Playstation VR се позиционира, като най-масовия шлем за виртуална реалност. За да го подкарате се нуждаете само от Playstation 4, а имайки предвид производителността на хардуера на конзолата, изживяването е учудващо приятно. Като единствен недостатък можем да споменем необходимостта от закупуване на PS4-камера, която да следи движенията и допълнителни контролери PlayStation Move, без които изживяването няма да бъде пълно. А що се касае до интересите на геймърите, заглавия от рода на Batman: Arkham VR и Star Wars Battlefront: X-Wing Mission са налични от самото стартиране на каталога с игри поддържащи виртуална реалност.

Характеристики

  • производителност доближаваща се до тази на HTC Vive 
  • OLED-екран с обща резолюция 1920 x 1080 (960 x 1080 за всяко око)
  • 120 Hz опресняване, 100 градуса зрително поле, 3D-аудио
  • най-подходящ за игри, но с допълнителни продавани отделно аксесоари

Oculus Rift – подходящ за по-скоро стационарни преживявания
oculus-rift-oculus-touch-virtual-reality-hi-tech-news 3840x2160-300x187Дядото на шлемовете за виртуална реалност получи пазарната си премиера през 2016-та след известно забавяне и на цена от $500. Въпреки мощния хардуер осигуряващ отлична резолюция, едва в края на миналата година Oculus Rift получи така дългоочаквания Touch-контролер, с чиято помощ вече можете да се навигирате във виртуалните светове с различни движения и жестове. Системата му за следене не от ранга на тази използвана в HTC Vive, но и тук усещането е достатъчно реално, а някои потребители могат да сметнат и като плюс възможността за статично положение на тялото без нужда от движение и без да е необходимо дори да стоите прави. Игровите заглавия не са толкова много, но пък разполагате с Xbox-пад, с който да задоволите донякъде желанията за игра.

Характеристики

  • висока резолюция – OLED-екран с 2160 x 1200 пиксела (1080 х 1200 за всяко око),
  • 90 Hz, 110 градуса зрително поле, USB 3.0 
  • подходящ за статично изследване на виртуални светове, гледане на 360-градусово видео, недостатък – по-малко избор от игри

Samsung Gear VR и Google Cardboard – достъпни и лесни за употреба
AAEAAQAAAAAAAA3dAAAAJDhiOWI3NTM4LTdiZGUtNGQ0Yi04YzMxLTNjY2FiZGZhNzI4NA-300x169Не на последно място ще споменем и най-достъпните шлемове, които освен ниска цена са и изцяло безжични и нямат нужда от допълнителен компютър или игрова конзола, които да подават видео сигнал към тях. Начинът им на работа е свързан изцяло с наличието на смартфон, който чрез различни приложения създава стереоскопични образи, наблюдавани от потребителят през лещите на шлема. И докато Google Cardboard е просто базова картонена поставка с две лещи на цена от $10 до $25, с която да пробвате виртуално забавление за първи път, то Samsung Gear VR е върха в класацията на мобилните шлемове. Резолюцията и скоростта на опресняване и изобразяване на картината зависят изцяло от мобилния телефон и неговия хардуер, но почти всеки флагман-модел пуснат в последните 2 години може да подкара триизмерно съдържание, с което да усетите какво представлява виртуалната реалност. И въпреки, че игровите заглавия не са от ранга на тези налични за Playstation, разходките из виртуални светове и гледането на видео са доста завладяващи. Gear VR (2017) дори е снабден с безжичен Bluetooth контролер чувствителен на допир и движения, който да улесни навигацията ви в пространството. За жалост последната версия на продукта е насочена към собственици на телефони от серия Galaxy и съществува вероятността смартфонът ви да не пасне в шлема. Но що се касае до мобилна виртуална реалност – тази на Samsung (в партньорство с Oculus) е може би най-добрата към момента. Microsoft и техният  HoloLens ще скочат директно в света на смесената/разширената реалност, а конкурентния Google Daydream View тепърва започва да поддържа различни модели апарати.
google-cardboard-300x165На българския пазар продуктите са слабо познати, но в нашия магазин може да разгледате няколко от вариантите за смартфони в раздел “Виртуална реалност“.

Коментирай

css.php