Какво трябва да знаем при изграждането на система за видеонаблюдение? – Част I

Системите за видеонаблюдение съществуват от доста време, но в България масовото им използване започна едва през последните 10 години. Освен, като инструмент за разкриване на престъпления, наличието на камери има силна превантивна функция и отблъсква зложелателите още в зародиш. Развитието на технологиите направи изключително лесно инсталирането на подобни устройства. В САЩ например, много от хората разполагат с любителски системи за наблюдение дори у дома, като извършват цялостното им управление от обикновен домашен компютър превърнат във видео-сървър. Все повече фирми осъзнават необходимостта от подобна инвестиция, която не само защитава имуществото им във и извън работно време, но може да следи поведението на персонала и обслужването на клиентите. Противно на очакванията, разходите за закупуване и управление на различните компоненти не са толкова големи, а изплащането им във времето – сигурно. Компютърните системи за видеонаблюдение са най-съвременното средство за визуална охрана на обекти. Наличието на многобройни камери и сензори прави възможностите им практически неограничени. warning-surveillance1-copy Компоненти и принцип на работа
Имайки предвид сегашното развитие на технологиите, визуалната информация получена от видеокамерите се съхранява и обработва изцяло в цифров вид. Именно това прави системите за наблюдение гъвкави и лесно достъпни, както локално, така и от отдалечено разстояние. Възможността за запис на звук обикновено не е задължителна, но може да бъде добавена по желание, например в помещения за работа с клиенти или POS-зони (Point-of-Sale / касови разплащания в магазин).

Необходимите ви компоненти основно попадат в 3 графи:

  • камери и/или различни сензори записващи случващото се и отчитащи параметрите в охраняваното пространство
  • мрежа за пренос на сигналите и осигуряване на сигурно захранване на отделните компоненти
  • система за съхранение, обработка и разпространение на получените данни

За да изберете по-лесно отделните елементи на бъдещата ви система за видео-охрана е необходимо предварително да уточните зоните, които ще бъдат под наблюдение. Количеството и типа на камерите зависят силно от средата в която са поставени. Ако охраняваното помещение е закрито (магазин, офис, друго сервизно помещение), то може да са необходими камери записващи пълноцветен сигнал с по-висока резолюция. Устройствата изложени на атмосферни влияния или такива разположени в открити складове имат нужда от допълнителна защита, както и от функции за нощно наблюдение. Записващите устройства (DVR / PC) от своя страна също са доста разнообразни и главните признаци, по които се избират са количеството на входните сигнали постъпващи към тях, капацитета им за съхранение и обработката, която ще се извършва върху получената информация.

Камериb prodotti-38920-rel9147fbd6-10c4-8014-d934-c171a6a051db

Един от най-важните параметри при избора на охранителна камера е нейната резолюция, която определя колко детайлни ще са образите. С колкото по-висока резолюция разполагате – толкова по-добре. Това разбира се е в сила само за зони, в които подробното отразяване на случващото се е задължително, тъй като цената също расте при по-голяма разделителна способност. За предпочитане е камерата да разполага с поне 640 x 480 пиксела (в зависимост от сферата на приложение). Ако тя е аналогова – то следва да изобразява поне 420 TVL (телевизионни линии) равняващи се приблизително на 510 x 492 пиксела (тъй като няма пряка връзка е добре да се следят ефективните пиксели зададени от производителя).

Според формата си камерите най-често биват стандартни или куполни, а според атмосферните условия – за вътрешен или външен монтаж. Куполните камери се предпочитат в магазини или офиси тъй като обикновено разполагат със затъмнено стъкло, което скрива посоката, в която са насочени. Стандартните от своя страна лесно могат да бъдат подсигурени с удароустойчив корпус поради по-простата изработка. Камерите работещи и през нощта имат вградени диоди излъчващи инфрачервена светлина, с помощта на която дават ясна черно-бяла картина.

Съществуват и т.нар. IP-камери, които изпращат картина по стандартна компютърна мрежа. Чрез тях се осигурява и отдалечен достъп до картина през Интернет. Възможни са и безжични решения, които следва да се прилагат само в зони с ограничена възможност за окабеляване. Макар и криптирана, информацията изпращана по безжичен път може да се прихване и евентуално разкодира, което представлява риск за сигурността. Освен това смущенията от околни мрежи влошават сигнала и могат да доведат до понижено качеството на картината. Правилното разположение на камерите е от изключително значение.

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php