Какво трябва да знаем при изграждането на система за видеонаблюдение? – Част II

към Част I

Записващи устройства
За съхраняване на данните получени от охранителните камери могат да се използват, както компютърни конфигурации, така и специализирани устройства пригодени за запис на видео-сигнал наречени DVR (Digital Video Recorder) или NAS-сървъри с допълнителни функции. От записващото устройство зависи и крайната разделителна способност на записа. Ако камерата ви надвишава възможностите за запис – картината ще бъде обработена на по-ниска резолюция или с по-малко кадри в секунда.

Най-лесният и гъвкав вариант е използването на персонален компютър с добра производителност. Към него се включва допълнителна PCI-карта наречена DVR Card, която приема сигнала, преобразува го от аналогов в цифров (при необходимост) и го подава за съхранение, и последваща обработка с помощта на софтуерна програма.GV-650-blueDTypePCIE-1024x797По-надежден е метода с отделно устройство, което съдържа в себе си харддискове с желан капацитет. Процесът на запазване е автоматизиран. Също както и при картите, устройството приема сигнала от различните камери (напр. 4, 8 или 16 на брой), кодира го в реално време и го съхранява. За недостатъци могат да се смятат ограниченият брой функции при по-евтините модели и трудният ъпгрейд. Интересното при този вариант е възможността за достъп до данните по различни начини. Много от устройствата поддържат TCP/IP мрежи, някои от които дори предлагат безжичен достъп или отдалечено включване през Интернет.DVR-204PICБез значение кой метод ще изберете, винаги е възможна още по-голяма функционалност благодарение на съпътстващите софтуерни продукти, които дават възможност за допълнителни настройки, създаване на профили, криптиране и контрол на достъпа до събраната информация. Едно от най-големите предимства на цифровите записи е лесната и бърза каталогизация по дата и час. Търсеният отрязък от време може да бъде намерен само с няколко кликвания на мишката без да се налага дълго преглеждане на кадри. Освен това прехвърлянето или архивирането на видео-материали върху различни носители (USB/CD/DVD) е улеснено максимално.

Допълнителни възможностиsc-monitoring-workspaceДве от най-ценните функции при видеонаблюдението са възможността за засичане на движение (motion detection) и работата с обекти. Активирането на камерите при движение в комбинация с подробни графици на работа осигуряват оптимални режими на запис и спестяват значително дисково пространство.

  • Motion Detection – най-полезният и използван режим, камерата записва картина само при засичане на движение – през останалото време е в режим на изчакване или записва по ограничен брой кадри в зададен времеви интервал.
  • Round-the-Clock – непрекъснат запис, 24ч. в денонощието
  • Time Schedule – запис по график – поддържа се избор на режими, както за различните части на деня, така и за самите дни от седмицата.
  • Day/Night Recording – режим на запис, който позволява разделяне на денонощието на части, които да бъдат управлявани по избор, включително и като комбинация със засичане на движение.

Някои от сложните системи за контрол позволяват наблюдение на конкретен предварително зададен обект. Специални камери наречени PTZ (Pan-zoom-tilt) са способни да проследяват обекти по време на движението им в периметъра на обхват, да мащабират или да задействат други допълнителни сензори. Интелигентната обработка на обекти позволява засичане на подозрителни пакети или осигуряване на справка при промяна в броя на наблюдаваните предмети. Естествено всеки уважаващ себе си видео-софтуер би следвало да има възможности за:

  • корекция на картината, прилагане на филтри за изчистване на образи
  • отделна настройка на резолюцията и кадрите в секунда за всяка управлявана камера
  • инструменти за възстановяване на повредени или изтрити записи
  • поддръжка на няколко екрана за наблюдение
  • поддръжка на различни разделителни способности
  • известяване при възникване на събитие (напр. по e-mail/телефон/SMS)
  • възможност за едновременен запис и преглеждане на видео
  • интегриране на системата за видеонаблюдение с други системи за сигурност (напр. системите за достъп до помещения с чип-карта)

При изграждането на система за наблюдение е желателно да се потърси експертна помощ. Голям избор от компоненти може да намерите в раздел ‘Видеонаблюдение и охрана’ на нашият уеб-сайт.

1 Коментар

  1. За Motion Detection вероятно трябват и допълнителни датчици, които да отчитат движение. Определено тази система е по-скъпа за инсталиране, но пък спестява пространство за памет. Напоследък са модерни онлайн камерите, с които наблюдението става чрез интернет и където и да си можеш да видиш какво става в дома ти или в офиса. Но все пак каква система ще избереш зависи и от целта на наблюдението.

Коментирай

css.php