Office 2013 е готов, какви са промените? – Част I

На 11 Октомври Microsoft приключиха работата по новата версия на своя популярен офис пакет – Office 2013. Финалните варианти на приложенията (RTM – Release to Manufacturing) включително и продуктите Exchange Server 2013, SharePoint Server 2013 и Lync Server 2013 са вече налични за клиентите на компанията с абонамент по линия на TechNet/MSDN. Имайки предвид ускорената разработка и изпреварването на сроковете от страна на екипите работещи по офис пакета, широката публика може да очаква официалната премиера в първата четвърт на 2013 година, като най-вероятно тя ще се случи още през месец Януари. New-Office-2013-Logo-Microsoft-CP-e1349895159196Новостите във всички приложения са доста. След почти 3 години разработка Office 2013 може да се похвали с подобрена визия и силна интеграция с т.нар. “облачни услуги“ (cloud services). Стремежът на Microsoft към по-голяма гъвкавост при предлагането на софтуер и туширане на набиращите популярност конкуренти, като Google Docs доведе до възможността най-известният офис пакет да се предлага, както самостоятелно, така и чрез месечни абонаменти в онлайн платформа на компанията – Office 365. При стартиране на което и да е от приложенията ви посреща познатият Ribbon-интерфейс обновен в тон с актуалния визуален стил ‘Metro’ на Windows 8. В горния десен ъгъл ще откриете потребителския си профил към Microsoft, с който използвате офис пакета. С негова помощ вашите документи, настройки и дори страницата от файла над която работите в момента ще ви следват навсякъде. Възможността за запазване на документи в облака на SkyDrive не е новост, но включването и по подразбиране намеква за все по-силното преминаване към услуги разположени на отдалечен сървър. Споделянето и общата работа над файлове са максимално улеснени, като е предвидена дори възможност за изтегляне на съдържание от социалните мрежи (напр. Facebook и Flickr). touch-word-2013-font-listПотребителите на мобилни устройства работещи с touch-екрани най-накрая могат да се възползват от нови изгледи улесняващи използването на програмите с пръсти. С тяхна помощ разстоянията и местоположението на бутоните в лентите с инструменти се променят, така че да бъдат по-лесно посочвани. Преминаването към специален режим на цял екран прави работата с таблети доста по-удобна. За жалост менютата с настройки на всички приложения си остават пригодени за работа с мишка и развитие там няма. Пълното преобразяване на такива сложни програми определено изисква време и по-голяма креативност. За сметка на това, дизайнерите са предвидили голям брой ефекти, които да направят по-приятно използването на софтуера.

Word Office-2013-Template-screenПопулярният текстов редактор доразвива промените настъпили с версии 2007/2010, добавяйки нови функционалности. Най-ясно това личи при създаването на нов документ. Лявата страна от екрана се заема от лента съдържаща последните отваряни файлове, докато дясната е заделена за шаблони, които могат да бъдат пренареждани и настройвани по желание на потребителя. Генерална промяна в работния екран няма, но нововъведенията доближават Microsoft Word повече до приложение за предпечатна подготовка, отколкото до текстов редактор:

  • Reading Mode – режим за четене ориентиран главно към потребители използващи таблети. При активиране документът се изобразява на екран по най-подходящия начин спрямо резолюцията и се премахват лентите с инструменти. Прелистването на страници, увеличаването/намаляването на шрифта или мащабирането на обекти става с помощта на жестове. Изгледът разполага и с опция за избор на цвят на текста и фона с цел понижено дразнене на очите.
  • Live Layout и PDF редактиране – Word вече има възможност да добавя дори YouTube-съдържание към документите ви. Достатъчно е просто да разполагате с HTML-код за вграждане. Вмъкнатите обекти могат да бъдат оразмерявани и подреждани лесно с цел постигане на перфектен дизайн. Функцията за пълно редактиране на PDF документи позволява тяхната промяна все едно са обикновени .doc-файлове – опция, която преди изискваше специализиран редактор.
  • Tracking Changes – проследяването на промени при едновременната работа на няколко потребителя върху един файл е улеснено максимално. Отделните редакции са ясно разграничени и включват коментари от самите потребители, които се появяват встрани от документа. Налични са настройки за контрол на достъпа и правото на промени.word-2013-read-mode

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php