Windows 8.1 еволюция – Част II

към Част I… 

aWindows8-1

Update 1 отново надгражда съществуващите функции в Windows 8.1, като този път промените са конкретно в полза на десктоп потребителите използващи мишка и клавиатура. Операционната система на Microsoft вече сама засича типа устройство на което е инсталирана и съответно пред вас се разкрива десктопа ако ползвате настолен компютър/лаптоп или Start-екрана ако разполагате с таблет/портативно устройство. Освен това Редмъндския гигант е успял осезаемо да увеличи бързодействието и дори предоставя възможност за инсталиране на Windows 8.1 Update 1 върху системи разполагащи само с 1GB RAM и 16GB дисково пространство. Кръпките макар незабележими на пръв поглед правят ежедневната работата  с Windows по-гладка и интуитивна.

Промените

  • бутони за изключване/рестарт и търсене – проведените от Microsoft анкети сред потребителите показали две неочаквани особености: те трудно намирали полето за търсене, а изключването на компютъра изисквало повече кликвания от очакваното. Въпреки, че всички натискаме хардуерния бутон за включване на компютъра, много малко хора го използват за изключване, макар тази функционалност да съществува вече над десетилетие. Полето за търсене можем да извикаме автоматично от стартовия екран, като просто започнем да пишем с клавиатурата – възможност, която се оказва непозната за голяма част от потребителите. Това кара Microsoft да постави по-очевидни бутони за тези функции, както и да направи голяма част от работата с операционната система възможна само с мишка. 
  • Title Bars – заглавните ленти или казано по просто – лентите с пиктограмите за затваряне/минимизиране са вече достъпни и за Metro-приложенията. С тяхна помощ можем да контролираме по-лесно отворените на цял екран програми, които до сега можеха да се затварят само с жестове или клавишна комбинация Alt+F4. С помощта на десен клик върху иконата на самата програма в левия ъгъл на лентата можем да прикрепяме приложението в желаната част на екрана (Snap View).
  • новa Task Bar-функционалност – лентата с икони вече поддържа закачване на Metro-програми, като добавя и познатата ни възможност за преглед на отвореното в тях съдържание, както и контроли за музикалните/видео приложенията. Освен това бърз достъп с мишка до самата лента можем да получим по всяко време с насочване и задържане на курсора в долната част на екрана.  Иконата на магазина за приложения (Windows Store) е поставена по подразбиране на лентата със задачи, което драстично увеличило използваемостта и в проведените от Microsoft проучвания (едновременно улеснение за потребителите и възможност за повече продажби).

Всеки един от жестовете с мишката – било то посочване на горната, долната или страничната част на екрана, както и в ъглите му, се осъществяват с леко забавяне за да се избегнат фалшиви извиквания на новите функционалности или объркване и едновременно изскачане на страничната лента с отворени програми и заглавната лента например.

functionsMixWindows8-1

  • по-интуитивна работа с плочките – стартовия екран вече поддържа десен клик за настройка на различните плочки, както и индикация за ново-инсталираните програми (в долната част – чрез изобразяване на броят им и в изглед ‘All Apps’ чрез контрастно оцветяване подобно на стандартното Start-меню в Windows 7).
  • Десктоп-приложения по подразбиране Windows следи къде се намирате в момента и в зависимост от средата стартира съответното приложение. Ако например сте на работния плот и искате да отворите снимка, вместо да зареди ‘модерното‘ приложение за снимки (както досега), операционната система ще стартира познатият ни Windows Picture Viewer.
  • по-адаптивен Internet Explorer 11 – с новия ъпдейт сърфирането на различни по големина устройства става още по-удобно. Браузъра автоматично пренарежда съдържанието и променя положението на бутоните или големината на шрифтовете по най-ефективния начин. Добавен е и специален режим за съвместимост със стари web-приложения насочен към корпоративните потребители (Enterprise Mode Internet Explorer – осигуряващ безпроблемна работа с приложения писани за Internet Explorer 8).

IEtabs2 4DC1BA8C

Завръщането на Start-менюто
И не на последно място, в края на презентацията за Windows 8.1 Update 1, Microsoft разкриха изненадващ скрийншот показващ завръщането на ‘традиционното‘ Start-меню. Дългоочакваната опция окончателно ще тушира критиците на новата операционна система и ще пристигне с ъпдейт към края на годината (А може би направо със следващата версия (Windows 9) в началото на 2015-та година). От снимката се вижда, че менюто ще поддържа добавяне на Metro-приложения, поле за бързо търсене, опция за спиране/рестарт на системата и списък с често използвани програми. За щастие претрупаните подменюта при избор на ‘All Programs‘ вероятно няма да се върнат. Освен това се забелязва и ‘модерно‘-приложение работещо в прозоръчен режим – функция, която допълнително ще изглади странното преплитане между десктоп и Metro-дизайн.

Windows-8-1-update-1-start-menu

Ъпдейтът до Windows 8.1 Update 1 е вече наличен и носи номер: KB2919355.

1 Коментар

  1. Windows е добър през поколение:
    98- добър
    2000 – скапан
    XP – добър
    Vista – скапан
    7 – добър
    8 – скапан
    9 – ? (предполага се, че ще е добър)
    10 – познай 🙂

Коментирай

css.php