Нетипични клавиатури от Microsoft и Logitech

При закупуването на компютърна конфигурация клавиатурата и мишката изглеждат най-лесни за избиране, но чак след 2-3 седмици работа разбираме дали наистина сме били прави в решението си. Производителите на клавиатури обикновено изпадат в двете крайности. На пазара най-често могат да се намерят или прекалено опростени продукти с минимален брой бутони, или претруфени големи модели с безброй копчета и врътки, които рядко се използват. В следващите редове ще ви запознаем с три интересни клавиатури, всяка със собствен чар и предназначение.

Microsoft Comfort Curve 3000 – 38лв.microsoft-comfort-curve-3000-mk cck3000 otherviews03Клавиатурата е наследник на много успешният модел Comfort Curve 2000 и заема базовото място в ергономичната серия на компанията. Дизайнът е опростен. Броят на допълнителните мултимедийни бутони е намален, като са останали само 4 – два за контрол на звука, по един за Play/Pause на аудио-видео плеър и вграденият в Windows калкулатор. Клавиатурата притежава ергономична извивка без драстичното разделяне на зони, която кара китките да заемат естествената си позиция при писане с две ръце. Бутоните са големи, натискат се леко и са почти безшумни благодарение на висококачествени гумени подложки. Изпълнението е отлично имайки предвид ниската цена за подобна клавиатура – около $20. Microsoft определено са се постарали с модела и дори са поставили LED-индикаторите за Caps/Scroll/Num Lock в долната дясна част, отчитайки високата извивка и факта, че при използване на издърпваща се плоскост за клавиатурата светлините няма да се виждат толкова лесно (закривани от ръба на бюрото). Единственото странно решение е изборът на glossy-покритие за рамката, което е магнит за отпечатъци и прах. За да свикнете с Comfort Curve 3000 ще ви е необходима около една седмица, след което работата с обикновена клавиатура ще ви се струва мъчение. Отличен избор за хора работещи ежедневно с компютър.

Microsoft Wireless Natural Ergonomic Desktop 7000 – 166лв.natural-ergonomic-microsoft-7000 lgNatural Ergonomic Desktop 7000 е комбинация от безжичния вариант на клавиатурата Natural Ergonomic Keyboard 4000 и мишката Natural Wireless Laser Mouse 6000. Дизайнът и на двете устройства е строго ергономичен и сертифициран от специалисти. Мишката е голяма, с форма наподобяваща топка за бейзбол. По този начин ръката се издига значително над нивото на бюрото. Поддържа се скролиране в четири посоки. Клавиатурата отделя физически бутоните на две половини, които се раздалечават на по 10 градуса спрямо потребителя. Част от равнината и е издигната и образува крило на птица (Gull Wing Design). Потребителя има пълен контрол над височината с помощта на допълнителни приставки за повдигане. Налице е и много приятна, леко гумирана подложка за китките, която приютява в себе си индикатор за батерията и два бутона – Back/Forward. Освен допълнителните мултимедийни бутони, по средата е разположен и специален scroll-елемент, чрез който се променя изгледа в зависимост от работещото приложение (Zoom). Клавиатурата изисква известен период на привикване. Захранването се осигурява от две AAбатерии и имайки предвид другите подобни продукти на компанията можем да очакваме живота им да е от порядъка на 2-3 месеца. Връзката с компютър се осъществява с помощта на 2.4GHz-ов USB-рисийвър с големината на флашка (освен физическите размери на клавиатурата, това може да се счита за другият възможен недостатък).

Logitech® Wireless Touch Keyboard K400 – 76лв.Logitech-Wireless-Touch-Keyboard-K400-mcr6010046Компактна и лека безжична клавиатура насочена изцяло към потребителите с HTPC-машини (Home Theater PC). Налице са всички стандартни бутони, които очаквате да намерите върху една клавиатура. Единствено NumPad-а и бутоните Home/End са заменен от 3.5-инчов touch-пад, с помощта на който бързо и лесно ще навигирате из менютата на домашната система за забавление без необходимост от мишка и плоска повърхност. Бутоните са големи с ясно изписани бели символи и макар да не са задно-осветени не би трябвало да ви затруднят дори в затъмнена обстановка. Logitech са добавили и функционален бутон (Fn), чрез който да зададете различни клавишни комбинации за функции по ваш избор. Свързването на клавиатурата става с вече стандартния универсален Logitech рисийвър работещ на 2.4GHz и позволяващ използване от разстояние до 10 метра. Моделът работи с 2xAA батерии и по спецификация би следвало да издържа до 1 година без смяна. Налице е и криптация на сигналите (128-bit AES) между клавиатурата и домашният ви медия-център.

Коментирай

css.php