Lenovo IdeaPad S10-2

Lenovo IdeaPad S10-2

Lenovo IdeaPad S10-2

Ще започнем с това, че има няколко модификации (по отношение на външния вид) на лаптопа Lenovo IdeaPad S10-2 -ще ги видите на снимка малко по-долу.  Този който ние предлагаме в нашия онлайн магазин е на снимката по-горе. Типично дамски лаптоп – лек, красив и стилен – това е идеалният подарък за любимата жена.

Докато предшественика му IdeaPad S10 притежава някои интересни екстри, които няма да откриете във всеки лаптоп, като например ExpressCard, то the IdeaPad S10-2 е по-скоро стандартен нетбук, съобразен с ежедневените нужди на потребителите. Сред предимствата му са приятната външност и батерия, която може да го захранва повече от 5часа с едно зареждане. Машината идва със 10.1 инчова матрица, разделителна способност 1024х600 пискела, 1.68GHz Intel Atom N280 процесор, RAM памет 1GB RAM, и 160GB дисково пространство. Поддържа WiFi мрежа 802.11b/g. Разполага и с вграден Bluetooth.

Корпус и екран
По много неща Lenovo IdeaPad S10-2 прилича на по-компактна версия на 12.1 инчовия IdeaPad S12. И двете машини притежават същите основни клавиатури и тъч пад с два отделни бутона, функциониращи като бутоните на мишката. Клавиатурата е сравнително удобна, като все пак се има в предвид, че размерите на бутоните са намалени, заради компактния дизайн на целия нетбук. Цветът на клавиатурата и корпусът отвътре е бял (за модела, който ние предлагаме).

Модификациите на Lenovo IdeaPad S10-2

Модификациите на Lenovo IdeaPad S10-2

Дизайнът е елегантен, корпусът е с обли ръбове и е олекотен. Лаптопът без проблем може да се разнася навсякъде. Както може би ви е направило впечатление от снимките матрицата на Lenovo IdeaPad S10-2 е с гланцово покритие. Когато компютърът е изключен много лесно екрана му може да бъде сбъркан с огледало. Когато е включен имате пълен контрол над осветеността на екрана и той може да се използва при различни обстоятелства, дори на открито.

На корпуса се намират трите USB порта, VGA порт, Ethernet, изходите за слушалки и микрофон, както и четец за SD карти. Малко нестандартно решение е позиционирането на слота за SD карта – намира се в предната част на нетбука, точно под клавиатурата, вместо от лявата или дясната страна на корпуса. Друго необичайно е копчето от дясната страна на компютъра, чрез което можете да включвате и изключвате хардуерно WiFi връзката.

bottom

Lenovo IdeaPad S10-2 отдолу

От долната страна на лаптопа ще видите 2 панела. Сваляйки ги, ще имате достъпк до RAM паметта и хард диска. В предната част на лаптопа, точно под клавиатурата са разположени високоговорителите.

Над клавиатурата са бутона, с който се включва машината и още две копчета. Едното стартира специалния софтуер на Леново Lenovo’s OneKey, който се използва за възстановяване на данни или пък на компютъра и настоящите му приложения. Другото, което е отбелязано като QS стартира Бързия Достъп /Quick Start/, което предствалява операционна система, която ви позволява да бъдете онлайн няколко секунди без да чакате Windows да се зареди.

Клавиатура и тъчпад
IdeaPad S10-2 има сравнително малка клавиатура, която от Asus описват като разпъната на 89%. Има доста място двете й страни,  а и разстоянието между клавишите е голямо. Това значително смалява зоната, в която поставяте пръстите си, докато пишете.

keyboard

Компактната клавиатура

Клавишите Ctrl и Fn са с разменени местоположение, което може да ви обърка малко. Въпреки наглед големите си неудобства, на тази клавиатура може да се пише доста бързо. Направените тестове показват, че на лаптоп със стандартна клавиатура се въвеждат около 84думи за минута, докато на клавиатурата на Lenovo IdeaPad S10-2 може да пишете със средна скорост97 думи в минута, което си е много повече от всяка друга. Така, че от гледна точка на удобството може и да не е идеалната клавиатура, но ако искате наистина да свършите работата си бързо, това е вашият модел лаптоп.

Тъчпада не е променян, все така си е с два отделни бутона и зона за превъртане между тях. Единственото неудобство отново е размера – тъчпада е сравнително малък и може би ще ви е по-удобно, ако свържете мишка посредством единия USB порт.

Батерия
Според Леново шестклетъчната батерия на този лаптоп може да накара машината да работи шест часа без зареждане. Направени тестове показват, че ако изключите WiFi връзката, намалите осветеността на екрана с 50%, не гледате филм или не ползвате някое друго приложение, което да натоварва процесора, може и да стигнете до пълни шест часа работа. В противен случай са около пет и половина, дори и по-малко, но и това не е никак зле.

Софтуер
В момента този лаптоп идва с ОС Windows XP Home. Възможно е скоро от Lenovo да предложат и версия с Windows 7. Към софтуерния пакет влизат и няколко приложения на Lenovo за менджмънт на компютъра.

OneKey Recovery 6.0 може да възстанови данните ви (или поне да се опита), които при неблагоприятни обстоятелства са загубени. Или пък да ви върне първоначалните настройки на компютъра и операционната система. Можете да го стартирате от Старт менюто на вашата операционна система, когато компютъра е включен или пък от копчето над клавиатурата, ако машината е изключена.

onekey

OneKey Recovery може да възстанови настройките на компютъра

Друг интересен софтуер е QuickStart, който стартира компютъра много по-бързо от обикновеното. За целта можете да използвате бутона QS, който се намира точно до бутона за включване на компютъра над клавиатурата. QuickStart се зарежда за не повече от 10-20 секунди, което е много по-малко от времето, за което ще се стартира Windows. От тази QuickStart среда вие можете да използвате някои приложения, като уеб браузер, скайп и др.

Lenovo предоставя и уникалния си софтуер VeryFace за разпознаване на потребителя по неговото лице, което става посредством уеб камерата, която е вградена в корпуса на лаптопа. Необходимо е потребителя само да погледне право в камерата, за да го разпознае софтуера. След като веднъж сте регистрирали лицето си, ще отнеме само няколко секунди всеки път, когато решите да се логнете в компютъра си, без да е нужно да пишете потребителско име и парола. Това разбира се, е необходимо, аколаптопа използват повече от един или двама потребители и бихте искали да запазите личните си данни. Имайте предвид, че в тъмни помещения или такива с по-слаба осветеност софтуера за разпознаване по лицето не работи. Но тогава може да използвате стандартния начин на Windows, за да се логнете в системата, като напишете името и паролата си.

IdeaPad S10-2 е симпатичен дамски лаптоп

IdeaPad S10-2 е симпатичен дамски лаптоп

Заключение
Както повечето лаптопи с процесори Intel Atom, така и този нетбук е с ограничени възможности. Нека това не звучи драматично. Lenovo IdeaPad S10-2 ще се представи на ниво, ако го ползвате за сърфиране в Интернет, водене на кореспонденция, работа със стандартните офис продукти, бизнес софтуер и т.н. Разбира се основно предимство на този тип компютри е тяхната мобилност. IdeaPad S10-2 е компактен и лек – тежи едва 1.2кг., a модификацията, която ние предлагаме е перфектно решение за дамите в бинеса. Както повечето лаптопи Lenovo, така и този се продава с гаранция 24м.

1 Коментар

Коментирай

css.php