AMD Fusion – какво са APUs и какви са ползите от тях

APU-тата (Accelerated Processing Units) вече започват да изместват обикновените процесори от мобилните и десктоп системите. Но какво всъщност представляват и какви предимства предлагат за нас, като потребители?

Най-силният и гласовит застъпник на идеята за т.нар. ускорени процесорни устройства бяха AMD. Поглъщайки ATI, те си осигуриха достъп до утвърдени графични технологии, които в комбинация с наличните процесорни чипове, им позволиха да направят крачка към по-сериозното обединение на процесор и видеокарта. Именно това представляват т.нар. APU – процесор и видео карта намиращи се върху обща силиконова подложка и споделящи помежду си ресурси и операции. Причините за едно такова сливане на чипове са ограниченията, които стояха пред многоядрените процесори, а именно лоша ефективност, ограничения при трансфер на големи обеми от данни, недостатъчна гъвкавост (производителността зависеше прекалено от честотата на работа).

AMD-Fusion-Analyst-Day-06

Бурното развитие на графичните карти в последните години създаде програмируеми чипове способни на огромен брой едновременни (паралелни) изчислителни операции, които са идеални при работа с големи масиви от данни и интензивна числова обработка. Разпределяйки работата по тип и обем APU-чиповете получават около 50% подобряване на производителността спрямо обикновените процесори (CPU), значително намаляване на енергопотреблението, спестяване на място (миниатюризация – повече чипове на същия размер подложка).

amd

SIMD Engine Array – високопроизводителни видео ядра за 2D и 3D обработка
x86 Cores – обикновени процесорни ядра
Unified Video Decoder – хардуерно видео декодиране
Platform Interfaces – връзка към дънната платка (портове, периферия)

Логичната следваща стъпка е пълното отпадане на видеокартите за сметка на универсални чипове способни на всички видове операции. За жалост вградените към процесора графични ядра все още не могат да се конкурират с високопроизводителните външни видеокарти, но в бъдеще можем да очакваме сериозен скок в скоростта. С наличните в момента APU-чипове (от Intel/AMD), потребителите спокойно могат да сглобят компютър способен да възпроизвежда Full-HD H.264 видео, непретенциозни игри и Flash-съдържание без досадно насичане или спад в производителността. Ускорените чипове са на път да изместят нискобюджетните видеокарти в системите за домашно забавление (HTPC – Home Theater PC), като Intel и AMD дори предлагат възможност за едновременна работа на вградените ядра с външни такива от подобен тип, предоставяйки още по-голяма изчислителна мощ.

Дали си струва покупката на APU? – Определено!

Искате или не, всички актуални серии процесори от Intel и AMD вече съдържат в себе си графични процесори. Тази година се очаква втората вълна от APU-чипове, като AMD са избрали лятото за премиерата на новите си ядра, докато Intel вече започнаха с 3-тата си генерация Core-процесори (избягвайки термина “APU”). Тестовете в Интернет показват категорично, че ползата от ускорените процесори не е само на хартия, особено при преносимите устройства, където пестенето на батерия е от първостепенна важност.

Сериите с ускорени процесори (мобилни), които AMD поддържа са разделени на няколко сегмента:

  • Z – series – ултра-енергоефективни модели за малки устройства (таблети и др.)
  • C – series – модели предназначени за леко натоварване и Интернет (нетбук/таблет устройства) – Asus Eee PC 1015BX
  • Е – series – ниско-бюджетни модели APUs за лаптопи ($400) – Lenovo IdeaPad S205
  • А4 – 2-ядрени процесори за сегмент с крайна цена за лаптоп от около $500 – HP Compaq ProBook 4535s
  • А6 – 4-ядрени процесори за сегмент с крайна цена за лаптоп от около $600 (директна конкуренция на Intel Core i3) – Toshiba Satellite L750D-1D3
  • А8 – по-висок клас лаптопи (в конкуренция с Intel Core i5/i7)

През юни AMD ще обнови серии Е, А4, А6 и A8 от вариант “Llano” (с Radeon HD 6xxx видео-ядра) до новата си разновидност “Trinity”, като се очаква десктоп моделите на А4, А6 и А8 да преминат към нов сокет (цокъл) FM2, който за съжаление няма да бъде съвместим с процесори сокет FM1.

Заключение
Единствената причина да не си купите машина с APU-чип днес, е че с времето тези процесори ще стават все по-добри. Ограниченията пред тази технология за момента са само от страната на програмистите.

Коментирай

css.php