Четвърта генерация Intel Core-процесори

Кръстена на малък град в щата Колорадо, САЩ, серията Haswell се явява продължение на 22-нанометровия производствен процес представен с предходната – Ivy Bridge. Промените в новите процесори обхващат три ключови елемента: производителност на процесорните ядра, производителност на вграденото видео и оптимизация в консумацията на енергия. Разнообразието от модели е голямо тъй като следва да се задоволят всички пазарни сегменти – от лаптопи/таблети до десктоп и сървърни системи. Освен това от Intel са ни приготвили нов сокет – LGA1150, който ще е съвместим с бъдещите чипове Broadwell (2014), както и процесори перманентно запоени към дънната платка (BGA). intel-core-i-gen-4-haswell-block-diagramПредставените варианти чипове са много и до този момент обхващат само сериите i5 и i7 без ниския клас i3, така че кашата в главата на потребителите ще бъде пълна. Един от важните детайли при избора на процесор от 4-та генерация е вида на вграденото видео, тъй като вероятността за грешка там, както ще видим по-долу, е най-голяма. Друг фактор е енергопотреблението, което варира в широки граници от 35 до 84W.

Основни буквени означения:

  • K – отключен десктоп процесор за ентусиасти
  • S – модели с ниска консумация на енергия (65W Performance-optimized lifestyle)
  • T – модели с по-ниска консумация на енергия (35-45W Power-optimized lifestyle)
  • R – BGA окомплектовка (запоен за дънната платка) с най-висока производителност на графичното ядро
  • H – мобилен процесор, BGA1364 окомплектовка
  • M – мобилен процесор
  • U – мобилен процесор с понижено потребление на енергия (Ultra-low power)
  • Y – мобилен процесор с много ниско потребление на енергия за хибридни устройства (Extreme-low power)

Вградена графика (iGPU)Screen-Shot-2013-05-01-at-5.31.55-PMЗапочваме от най-дългоочакваната промяна, а именно новите графични ядра. Те попадат основно в четири кодови категории: GT1, GT2, GT3, GT3e, като всяка от тях наследява съответния брандинг в зависимост от производителността и енергопотреблението: Intel HD Graphics, HD Graphics 4200/4400/4600 за ниския сегмент, HD Graphics 5000 за средния и HD Graphics 5100/5200 за високия. От компанията създават и свой собствен GPU-бранд – Iris, подобно на Radeon и GeForce, който ще се използва в наименованията само на най-бързите чипове, докато за средния и ниския сегмент ще остане познатият ни HD Graphics. Разликите между различните модели се свеждат до количеството обработващи графика блокове (респ. – графични ядра). Бройката им е значително увеличена спрямо 16-те в миналогодишното поколение процесори Ivy Bridge и достига 40 EU (Execution Units) за варианти 5000/5100/5200 и 20 EU за серии 4xxx. Iris Pro (5200) е снабдена с допълнителни 128MB eDRAM кеш осигуряващи повече скорост при големи по обем обработки.Screen-Shot-2013-05-01-at-5.37.40-PMВ резултат на повечето ядра и леките корекции по архитектурата производителността е сериозно повишена, добавена е поддръжка на DirectX 11.1, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, подобрен декодер за видео с размер и нова версия на технологията за кодиране/декодиране на видео – Intel Quick Sync. По данни на производителя скоростта на новата вградена графика (Iris 5100) следва да бъде 125% по-голяма спрямо старата HD 4000 и между 2030% спрямо HD 4600. Ако вземем предвид техническите характеристики в суров вид най-високият вариант графика (Iris 5200) притежава по-голяма изчислителна мощ от модели, като GeForce GT 650M или GeForce GT 750M. Естествено реалната производителност не зависи само от спецификациите на хартия. Върху нея оказват влияние много фактори, но без съмнение може да заключим, че Iris се позиционира в средния клас видеокарти задминавайки без проблем GeForce GT 640M LE или вграденото видео ядро в процесорите AMDRadeon HD 8650G.intel-core-i-gen-4-haswell-iris-proНай-голяма полза от 4-тото поколение Core-процесори ще имат потребителите на лаптопи и други преносими устройства. Тестовете с различни игри показват, че доста от популярните заглавия на геймърския пазар могат да се подкарат на добро ниво с поне средни детайли на често срещаните резолюции 1366x768 или 1680x1050. Първоначалните резултати разпространени от Intel изглеждат леко пресилени и не очаквайте чудеса, особено ако сте по-запалени по компютърните игри.

Интегриран регулатор на напрежение и енергийно-ефективна работа
Друга интересна промяна е интегрирането на веригата за регулиране на волтажа в самия процесор. Това спестява място около процесорния сокет, който в предишните серии процесори беше обкръжен от многобройните елементи изграждащи и охлаждащи тези вериги, и опростява доста дизайна на дънните платки. Вкарването на тези регулатори в чипа скъсяват пътеките и могат да отворят нови възможности за по-стабилен оувърклок.

Както се вижда от таблицата, разликите в  новата 8-ма серия чипсети предназначени за процесори Haswell не са драстични. По-забележителните от тях са пълното отпадане на морално остарелите обикновени PCI-слотове. наличието само на бързи SATA III-портове (6Gb/s) и добавянето на Thunderbolt поддръжка за някои модели чипсети.

Що се касае до ефективността на новите чипове, от Intel уверяват, че само подмяната на процесора в мобилният ви компютър е достатъчна за да удължи живота на батерията му с 3 часа, благодарение на различните оптимизации и технологии за моментно изключване на части от чипа. Така че очакванията са за по-леки преносими устройства с по-дълъг живот далеч от контакта.intel-core-i-gen-4-haswell-chipset-7-vs-8-comparison

Наличната към момента гама чипове и дънни платки четвърта генерация ще намерите в нашият магазин.

Коментирай

css.php