Новa серия чипсети от Intel – Z77 (Panther Point)

Придържайки се към установеният си график Intel планира да представи новата си серия процесори в края на месец Април. Тя носи името Ivy Bridge и ще наследи успешните процесори Sandy Bridge, като намали производствения процес от 32nm до 22nm (давайки възможност за по-голяма ефективност и повече място върху процесорна подложка със същият размер). Новата серия процесори използва същия сокет (LGA1155) и има пълна съвместимост (след BIOS ъпдейт) с по-старите дънни платки поддържащи 6-та серия чипове Cougar Point. Въпреки това Intel  ще пуснат и нов чипсет с кодово име Panther Point с флагман вариант Z77.

Характеристики
Очакванията към новият чипсет са смесени. Разликите между предишният високопроизводителен чипсет (Z68, пуснат на пазара през Май 2011) и новият Z77 са по-скоро козметични. И двете генерации чипсети разполагат с DMI 2.0 (Direct Media Interface), еднакви са по размер и имат по 6 броя SATA порта (два от които 6 Gb/s). Различното при Z77 е наличието на вградена поддръжка на USB 3.0 (само за 4 порта от 14), възможност за ползване на вградената iGPU видео поддръжка от всички варианти на чипсетите, подобрена 3D производителност, понижена консумация на енергия, липса на обикновени PCI слотове и две допълнения: Intel® Smart Connect и Intel® Rapid Start.

Capture

Intel® Smart Connect – системата периодично “събужда“ мрежовата връзка на компютъра към Интернет докато той е в sleep-режим с цел получаване на съобщения от е-mail, от Twitter/Facebook приложения или други автоматично изтеглящи информация програми.

Intel® Rapid Start – представлява нов тип hibernate-режим, който използва NAND-флаш памет с цел връщане към работно състояние на системата в рамките на 5-7 секунди.

Вариантите на чипсетите от новата 7-ма серия са няколко: Z77 – върхов модел, Z75 – среден клас ентусиасти, H77 – разновидност ориентирана към масовият потребител, Q77/Q75/B75 – ориентирани към корпоративни и бизнес клиенти, както и варианти за мобилни компютри (могат да бъдат разгледани по-подробно на Intel.com).

Необходим ли е ъпгрейд? 
Ако вече притежавате добра система работеща с предишната 6-та серия чипсети, производителността която ще извлечете с евентуална смяна на дънната платка няма да е значителна. Но ако планирате закупуване на изцяло нови дънна платка + процесор, определено 7-ма серия си заслужава: вградена USB 3.0 поддръжка, обновен iGPU – LucidLogix Virtu MVP (повишен frame-rate при игри), понижена консумация на енергия, нови Intel-оптимизации.

На пазара вече са налични дънни платки с чипсет Z77, както и с останалите разновидности (H77 и др.), но тепърва предстои масовото им навлизане.

ASUS P8Z77-V Deluxe
ASUS-Deluxe-Top

Asus предлагат доста интересна дънна платка от висок клас. Тя е може би най-производителната от всички техни модели със сокет LGA1155. Притежава отлични възможности за оувърклок (паметта може да достигне DDR3-2600MHz) и се възползва напълно от всички възможности на чипсета Z77 (оувърклок на вграденото видео-ядро, пълна поддръжка на Lucid Logix Virtu MVP и на всички Intel оптимизации). Потребителят разполага с огромен брой възможности за добавяне на допълнителни устройства и свързване, като най-интересните от тях са:

  • 2 x PCIe 3.0 x16 ;  1 x PCIe 2.0 x16 ;  4 x PCIe 2.0 x1;
  • HDMI 1.4a и DisplayPort 1.1a, 8-канално аудио (Realtek ALC898), SPDIF-изход
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n контролер
  • Bluetooth 4.0 модул
  • 6 външни USB 3.0 порта, 4 x USB 2.0 и 2 x LAN порта
  • възможност за обновяване на BIOS без да има поставен процесор (USB BIOS Flashback)
  • прецизен контрол на процесора, паметта и вграденото видео чрез Smart DIGI+ в BIOS.

Цена към момента – 471 лв.

Gigabyte GA-Z77-D3H
gigabyte-5630 big

Бюджетно решение от Gigabyte използващо чипсета Z77. Дънната платка поддръжка 4 USB 3.0 порта от Z77 и добавя още два чрез контролер на Etron. Налице е mSATA конектор, за включване на допълнителен SSD диск с малък капацитет с цел производителност (чрез Intel SRT). Чипсета се охлажда пасивно (от радиатор) и не е подходящ за сериозен оувърклок. Платката разполага с два обикновени PCI слота, два  PCIe 3.0 x16 слота (PCI Express 3.0) и два PCIe x1. SLI-режим не се поддържа, аудиото се осигурява от чип на VIA, Gigabit LAN от Atheros, HDMI порт, DVI и D-Sub. Gigabyte са добавили и обновен BIOS.

Цена към 20.04.2012г. – 242лв.

Коментирай

css.php