Рутери Linksys серия “E”

Намирането на подходящ рутер понякога е трудна задача. Не всички модели се справят добре в разпръскването на сигнала, а размерите и разположението на помещенията, мебелите, и уредите оказват влияние върху качеството и силата на сигнала. Добре е да се доверяваме на доказали се марки, както и периодично да обновяваме firmware-а на устройствата си, когато е налична нова версия.

Днес ще се спрем на няколко рутера марка Linksys. Те са част от актуалната серия “E” на Ciscoпредназначена основно за домашни потребители. Характеризират се със стилен минималистичен дизайн, без излишни ръбове или мигащи светлини на преден план, присъщи за някои по-стари модели. Именно добрият външен вид донесе на серията награда Red Dot Product Design Award през 2011-та година. Устройствата обхващат ценовият диапазон от около 50 до $160 долара и предлагат решение за всяко жилище в зависимост от големината и търсената функционалност. Софтуерът за управление Cisco Connect е обновен и улеснен, като необходимите стъпки за настройка на мрежата при първо пускане са само три. Останалите опции включват: родителски контрол, добавяне към мрежата и настройка на устройства, гост-акаунт осигуряващ само достъп до Интернет за външни лица, управление на рутера през браузъра, настройки за сигурност и др. В моделите Е4200/Е3200 с ъпдейт беше добавена и функцията ’виртуален USB-порт’, която позволява лесно добавяне на принтери или устройства за съхранение на данни.

Linksys Е4200 – 287лв.Linksys-e4200 Е4200 е позициониран като премиум-устройство, което обаче успява да оправдае очакванията. Покритието е отлично – дори ако къщата ви е мини-замък. Cisco са успели да елиминират ‘мъртвите зони’ използвайки подобрени MIMO-антени, а в случай че не сте защитили достъпа с пароли – то и съседите ви също ще останат доволни. Четирите Gigabit Ethernet порта позволяват включване на различни устройства, като например NAS-сървър с мултимедийните ви файлове или други компютри, до които желаете да имате безжичен достъп. Би било добре USB-портовете да са повече от един за тази цена, тъй като към тях лесно можем да добавяме различни флашки или външни харддискове. С каквото и да натоварите рутера – винаги ще разполагате със свободна честотна лента за още данни (подходящ за малки офиси).

Параметри

  • Wireless-N (802.11n)
  • едновременна работа на честоти  2.4 GHz и 5 Ghz (до 300 + 450Mbps)
  • 6 вътрешни антени
  • 4x Gigabit порта
  • 1x USB-порт
  • 2 години гаранция

Linksys Е3200 – 152лв.Linksys-e3200 Ако харесвате дизайна на Linksys E4200, но цената му ви притеснява, то насочете погледа си към E3200. Рутера е отлична комбинация между цена и възможности. Покритието е стабилно, въпреки че устройството поддържа само два stream-а на честота 5 Ghz (за разлика от Е4200, който разполага с три). Настройката е изключително лесна дори за начинаещи. Рутера задава еднакви имена (SSID) на двете честоти с цел недопускане на объркване, но ако имате опит в работата с безжични мрежи можете лесно да промените това, насочвайки се към web-интерфейса за контрол. Не би следвало да имате никакви проблеми при прехвърляне на големи файлове или гледане на HD-филми. В почти всички модели е налице оптимизацията SpeedBoost, която следи натовареността и типа трафик в даден момент, и заделя ресурси за по-приоритетните дейности, като например гледане на streaming-видео в Интернет или игри. Въпреки че USB-порта предполага възможност за включване на принтер са възможни проблеми с някой по-стари модели.

Параметри

  • Wireless-N (802.11n)
  • едновременна работа на честоти  2.4 GHz и 5 Ghz (до 300 + 300Mbps)
  • 6 вътрешни антени
  • 4x Gigabit порта
  • 1x USB-порт
  • 2 години гаранция

Linksys Е1500 – 121лв.linksys-e1500 E1500 работи само на честота 2.4 GHz и не е особено подходящ за работа с мултимедия или видео-streaming. Както и при останалите модели досадните индикаторни диоди са заменени от логото на Cisco – осветено в бяло, когато всичко е наред или премигващо, когато има проблем. За съжаление не разполагате с Gigabit Ethernet портове, а само с обикновени такива. Липсата на USB-портове също ще се окаже проблем за по-активните потребители. По-ниския ценови клас изисква орязване на някои функции, като например гост-достъпа до Интернет, който е ограничен до 10 потребителя. Въпреки това рутера се справя добре и сигналът достига без проблем на разстояние от 80 метра, макар и на скорост подходяща само за сърфиране или проверка на e-mail.

Параметри

  • Wireless-N (802.11n)
  • работа на честоти  2.4 GHz (до 300Mbps)
  • 3 вътрешни антени
  • 4x Ethernet порта (10/100 Mbit)
  • 2 години гаранция

Linksys Е900 – 83лв.Linksys-e900 И накрая едно бюджетно решение в лицето на модела E900. Рутерът е подходящ за малки пространства, като например студентско общежитие или малък апартамент. Софтуера за управление включва само основни функции, без родителски контрол или достъп до Интернет за външни лица (Guest Access). Наличието на две антени предполага, че устройството не е предназначено за големи натоварвания, а по-скоро има базова функционалност (липсва USB-порт).

Параметри

  • Wireless-N (802.11n)
  • работа на честоти  2.4 GHz (до 300Mbps)
  • 2 вътрешни антени
  • 4x Ethernet порта (10/100 Mbit)
  • не поддържа SpeedBoost
  • 2 години гаранция

1 Коментар

  1. Статията ви е много интересна и полезна за мен тъй като много не разбирам от подобни техники, но определено имам голяма нужда.Има толкова много модели, че единствената разлика, която виждам е в дизайна им и в едната, друго няма, а лично аз не робувам на марки, тъй като мисля, че новите дори се старият повече, за да се докажат пред останалите.Много често ми се е случвало да купя нещо на известна марка и да ми даде дефект и това не са един или два случая.

Коментирай

css.php