MINIX – TV Box с Android (Част I)

Мобилната операционна система Android набира все по-голяма популярност и вече може да бъде открита във всевъзможни уреди нямащи пряка връзка с мобилната телефония – телевизори, хладилници, перални. Едни от набиращите скорост продукти работещи с нея са т.нар. set-top boxes/TV Boxes и различните варианти HTPC (Home Theater PC – домашни системи за забавление). С тяхна помощ лесно превръщате телевизора си в мултимедиен център добавяйки нови смарт-функции, допълнителни формати за възпроизвеждане и достъп до Интернет.

По-принцип в света на телевизията под set-top box се разбира устройството приемащо и декодиращо цифрови сигнали. Чрез него зрителите използващи аналогов телевизор или тези абонирани за специализирани канали получават желаната от тях услуга. В днешно време термина се отнася по-скоро за специализираните мини-компютри доставящи допълнително съдържание, включително достъп до Интернет. Също както по-големите си събратя,  те се управляват от процесор, разполагат с RAM-памет, имат операционни системи, могат да съхраняват и възпроизвеждат мултимедийни файлове и дори да се свързват към мрежи. Целта им е да направят телевизора ви по-интерактивен, да добавят игрови възможности и допълнителни програми. В момента много популярни на пазара са т.нар. смарт-телевизори (Smart-TV), които разполагат с интерфейси наподобяващи тези на компютрите. Чрез тях потребителя инсталира приложения, сърфира в Интернет и споделя мултимедия. Set-top box-овете пряко конкурират тази функционалност, но цената им е значително по-малка.

MINIX NEO X5 – 184лв.336712 404557616273079 1882717772 oMINIX е сравнително нова марка бързо набираща популярност и фенове. Собственост е на китайците от J&W Technologies, които се занимават с производство на дънни платки и видеокарти за известни производители, като nVidia, Intel, AMD още от далечната 1994-та година. Много от продуктите им получават високи оценки от потребителите, както ще се убедим и от това ревю. Компанията определено не пести ресурси и производителност.

MINIX NEO X5 е компактен TV Box (мини-компютър) с атрактивен дизайн, възползващ се напълно от възможностите на Android за да доставя качествено забавление на добра цена. Това е вторият подобен продукт на J&W след портативния NEO G4, който е насочен към теле-маниаците. Устройството разполага с високо-производителен двуядрен процесор ARM Cortex-A9 произведен от Rockchip. Бързодействието му е сходно с това на процесорите Samsung Exynos 4 Dual Core и може да се каже, че RK3066 попада между Exynos 4210 (Samsung Galaxy Tab 7.7) и Exynos 4212. Видео ускорението е Mali 400 (4-ядра) и е способно да възпроизвежда Full HD 3D картина (1920x1080), а по данни на производителя MINIX NEO X5 възпроизвежда 2k (около 2048×1536) и 4k (Ultra High Definition – 3840×2160) видео. Доста сериозна заявка – вероятно става въпрос за преконвертиране (upscaling). Както се вижда, NEO X5 разполага с пълен набор портове за свръзка и може да се използва с различни безжични устройства (напр. мишки/клавиатури), както и да изпълнява функцията на рутер благодарение на Ethernet порта си и отличните Wi-Fi  възможности.
G2111501-42Спецификации

  • процесор – Rockchip RK3066 Dual-Core Cortex A9
  • графично ядро – 4-ядрен Mali 400 (Open GL ES2.0/1.1, Open VG1.1, Flash 11.1)
  • RAM-памет – 1GB DDR3
  • вътрешна памет за данни – 16GB NAND Flash
  • възможност за безжична свързаност – Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.0, свързване чрез допълнителен USB 3G Dongle (от мобилен оператор)
  • операционна система – Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich с възможност за обновяване до 4.1.1 Jelly Bean (работи с Android Market / Google Play Store)
  • видео изходи – HDMI 1.4a (Full HD 1080p, поддръжка на 3D видеофайлове)
  • аудио изходи – HDMI 1.4a, Optical S/PDIF
  • слот за SD/MMC карти (SD 3.0SDHC до 32GB, MMC v4.41)
  • RJ-45 Ethernet Jack (10/00Mbps) – поддържа hotspot sharing през Wi-Fi
  • 3x USB порта и 1x microUSB OTG (On-The-Go)
  • жак за микрофон, жак за слушалки, IR-receiver (за работа с дистанционното управление от комплекта)
  • поддържани видео формати – AVI/RM/RMVB/MKV/WMV/MOV/MP4/WEBM/DAT (VCD format)/ VOB (DVD format)/MPEG/MPG/FLV/ASF/TS/TP/3GP
  • поддържани аудио формати – MP3/WMA/WMV/APE/OGG/FLAC/AAC
  • UPnP / DLNA поддръжка

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php