MINIX – TV Box с Android (Част II)

към Част I

Работа и възможности
MINIX NEO X5 идва в комплект с всичко необходимо за моментално свързване към вашият телевизор, а именно: HDMI и microUSB OTG кабели, дистанционно управление с базова функционалност и зарядно. Вкл./изкл. на устройството става със задържане за няколко секунда на Power-бутона, а връзката към компютър с цел обновяване на ОС или друга сервизна дейност става чрез специалният Recover-бутон и microUSB кабела. Приблизително 15-20 секунди след включване ви посреща стандартен Android екран, който ви подканя да зададете предварителни настройки. Имате право да избирате между два launcher-а: вграденият в Android или леко променената версия на MINIX с допълнителни бутони за различните опции. Тъй като разполагате с пълната мощ на операционната система на Google лесно можете да промените вида и по ваш вкус, както и да инсталирате любимите си приложения от Play Store който е вграден по подразбиране и има пълна функционалност за разлика от други конкурентни продукти с орязани възможности. MINIX са вградили няколко полезни приложения: файлов мениджър, видео плеър, браузър и други инструменти с чиято помощ да получите моментална ‘Plug and Play’ функционалност, без необходимост от първоначално сваляне на програми. Повечето Android-приложения са напълно съвместими, включително и набиращата напоследък популярност мултимедийна платформа с отворен код – XBMC, чиито последни тестови версии без проблем възпроизвеждат 720p съдържание (очаква се скоро да бъде пусната и финална версия за Android). Поддържа се още работа с HTML5-видео и Flash 11. Интерфейсът е достатъчно бърз и забавяния не се усещат дори в бързи игри.

Комбинацията от Android и многобройни портове за свързване се оказва перфектна и в още един аспект – аксесоарите. Към MINIX NEO X5 лесно може да включите различни видове портативни устройства, които освен за споделяне на информация (уеб-камери, мобилни телефони, таблети, външна памет включително харддискове и др.) могат да послужат и за управление на ОС и навигация в различните програми (например безжични bluetooth-мишки).

Недостатъци
Дистанционното управление от комплекта не е особено полезно. Функционалността която предлага е базова, а освен това бутоните не винаги реагират на натискане. Ако планирате да използвате TV box-a от разстояние е добре да се снабдите поне с подходяща безжична мишка. Донякъде за недостатък можем да считаме и малкия официален потребителски форум, но за сметка на това Facebook-страницата на продукта е доста активна и ентусиастите ще са доволни.

NEO A1 Air MouseA1-air-mouseNEO A1 е официалният контролер на J&W за работа с безжичните продукти MINIX. Разполага с пълна клавиатура, мултимедийни бутони и два сензора – G-sensor (акселерометър) и Gyro-sensor (жироскоп), чрез които осигурява висока чувствителност и гладкост при отчитане на движенията. Налични са енергоспестяващи функции и четири степени за настройка на чувствителността – от 600 до 1200CPI. Работи под Android, Windows 7, Windows 8 и MacOS.

MINIX NEO G4 – 118лв.minix-neo-g4Другият продукт на J&W насочен към света на телевизията е NEO G4. На практика устройството се захранва от същия чип използван в NEO X5, но тук вградената памет е намалена от 16GB на 8. Портовете също са по-малко, а именно: 1x USB, 1x microUSB OTG, 1x HDMI и слот за microSD-карти. В комплекта отново е включено базовото дистанционно управление, като за пълноценното му използване е необходима пряка видимост към приемника. Интересното в NEO G4 е вградената двойна антена за Wi-Fi свързаност, която осигурява отлични скорости на трансфер въпреки компактният размер на TV-dongle-а. Операционната система отново е Android с пълна функционалност, като е запазен същия външен вид намерил приложение и в NEO X5. Това което отличава G4 от повечето подобни продукти наводнили пазара в последно време е и възможността да изключите устройството без да го изваждате от захранването. С натискане на Power-бутона от дистанционното G4 ще изключи сигнала към екрана по подобие на таблет, а за пълно изключване е необходимо да задържите същия бутон и да потвърдите желанието си, като включването става отново с дистанционното управление. Не се наблюдава прекомерно загряване при употреба, което обикновено съпътства умалените устройства.

Коментирай

css.php