Google Nexus 7 – малкият таблет с големи възможности

Време беше Google официално да представят свое таблет-устройство. След успешното развитие на платформата Android и многобройните таблети от партньорите на компанията, оставаше отворен въпроса – защо от интернет гиганта все още се бавят? Обявяването на операционната система Windows 8 и плановете за хибридни таблети на Microsoft вероятно са ускорили графика на Google и резултатът е налице. След популярните телефони под серията Nexus, най-после ставаме свидетели и на таблет – Google Nexus 7. Производството този път е поверено на ASUS – компанията, която през 2008-ма успя тотално да промени пазара на нетбуци с моделите си Eee PC. Възможно е същото да се случи и в таблет-сегмента, защото цената на Nexus 7 е повече от примамлива, а качеството – отлично.

Дизайн и хардуерgoogle-nexus-7На пръв поглед устройството не се отличава с особен дизайн. Отпред разполагате със 7-инчов IPS екран, който притежава перфектни ъгли на виждане и много добър контраст. Естествено използването му на слънце не е толкова приятно, тъй като прекалените отблясъци влошават качествата му, подобно на всички LCD дисплеи. Яркостта му е една идея по-слаба спрямо някои конкурентни модели, но с цената си от 200 долара/евро (за 8GB в САЩ/Европа) Nexus 7 е най-добрият компактен таблет, който може да си купите. Задната страна е изработена изцяло от приятна на допир пластмаса осеяна с вдлъбнатинки, които правят държането в ръка много удобно. В долната и част е разположен високоговорителя, чиито звук не е кристален, но достатъчно адекватен. Единственият по-забележим акцент е сивата наподобяваща метал странична лента, която обгръща устройството и разполага с 4 контактни зони за връзка с различни dock-станции и аксесоари. Теглото е само 340 грама, но въпреки това устройството се усеща стабилно. Бутоните за вкл./изкл. и контрол на звука са скрити от дясната страна, а в долната част се намират 3.5“ жак за слушалки и microUSB порт.

Основен конкурент на Nexus 7 може да бъде само таблетът Kindle Fire на Amazon, но в случая Google са се справили доста по-добре предлагайки на потребителя уникална производителност на почти заводска цена. Nexus-7-screens-1

Технически характеристики

  • 7-инчов капацитивен touch-екран с IPS матрица и LED подсветка, 16 милиона цвята при резолюция – 800x1280 (пикселна гъстота – 216ppi)
  • защитно стъкло Gorilla Glass и multi-touch жестове с до 10 пръста.
  • процесор – четириядрен 1.3 GHz Cortex-A9 с чипсет Nvidia Tegra 3 и графичен ускорител – ULP GeForce
  • 1GB RAM, 8/16 GB свободна памет за потребителя
  • ОС – Android v4.1 Jelly Bean
  • акселерометър, жироскоп, сензор за близост, компас
  • 1.2Mpx предна камера за видео разговори (720p видео)
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, високоговорител, 3.5“ жак за слушалки, microUSB порт, Bluetooth, NFC-чип
  • литиево-йонна батерия с капацитет 4325mAh
  • размери – 198.5 x 120 x 10.5mm
  • тегло – 340гр.

Компромис не е направен дори с батерията, която може да засрами някои по-скъпи модели. С капацитета си от 4325mAh, тя осигурява безпроблемно гледане на HD-видео в продължение на 9 часа.

Недостатъци
За жалост microSD слот липсва, така че е добре да се насочите към версията с 16GB. HDMI също не е наличен. Няма поддръжка и за MHL-адаптер (Mobile High-Definition Link). Камерата стига единствено за видеоразговори, използването и за снимки не дава добри резултати.

Производителност и ОСNexus-7-screens-2В сърцето на Nexus 7 тупти последната версия на Androidv4.1. Макар и не предлагащ толкова генерални промени, Jelly Bean може да се похвали със сериозно подобрение в производителността на интерфейса. Осигурено е тройно буфериране на UI-елементите, промени в работата с процесора, както и дребни оптимизации по външният вид. Всички те водят до най-добре реагиращия Android-интерфейс досега. До голяма степен производителността зависи и от добър хардуер в лицето на Nvidia Tegra 3, на който се дължи изпреварващата позиция на Nexus 7 спрямо досегашните продукти работещи с двуядрени процесори. Но като цяло ускорение ще се усети във всички устройства работещи с версия 4.1 без значение от производителя. Освен в операционната система, ускорение се усеща и в браузъра. Той е изцяло подменен с новия Chrome за мобилни устройства, което осигурява подобрено зареждане на страници и ускорена работа на JavaScript-енджина.

Вероятно най-интересното нововъведение е Google Now или клонинга на Siri (гласовият асистент на Apple) за Android. С негова помощ бързо и лесно ще намерите търсената от вас информация (финанси, време, спортни резултати и др.), подпомогнати от най-използваната интернет търсачка в света. Гласовото разпознаване може да се извършва отдалечено на Google-сървър или локално на самото устройство, чрез изтегляне на съответният езиков файл. Приложението работи много добре, като за разпознаване на речта и изолиране на страничните шумове се използват два микрофона.

Основният недостатък на всички таблети използващи Android е по-бавната разработка на приложения в сравнение с iOS. Повечето устройства работят с програми предназначени за телефони и едва наскоро започна по-сериозното им оптимизиране за работа с големи резолюции. С Jelly Bean пристигна и още една възможност – оразмеряване на уиджетите по желание на потребителя (widgets – малки програми, който показват информация на началните екрани). Nexus-7-screens-3Буквално преди броени дни и само месец след представянето си, Nexus 7 официално стана достъпен и в България във вариант 16GB. Приятна изненада прави и цената от 250 евро (500лв.) – валидна и за цяла Европа.

ASUS EEE Pad Nexus 7 Tablet (16GB)  @ JMT  – 499,91лв.

2 Comments

  1. ЕМИЛ ЧАКЪРОВ on

    Здравейте
    мога ли да използвам Нексус 7 за телефонен разговор като GSM
    благодаря предварително

  2. За съжаление не. Единствено може да се използва за разговори през някое приложение от типа на Skype/Viber.

Коментирай

css.php