Десктоп процесори AMD FX (Vishera)

Миналогодишната серия процесори FX с ядра Bulldozer не успяха да предизвикат интерес и оставиха много от феновете на AMD разочаровани. Производителността на чиповете не се различаваше особено от предходната генерация, а за енергийна ефективност и дума не можеше да става. Още по-голям проблем за компанията предизвика и 40-50 процентната преднина на конкурентите от Intel и техните вече поостарели Sandy Bridge процесори, при еднонишковите (single threaded) операции. Преднината на Intel е значителна, а догонването ще отнеме на AMD повече от една генерация чипове.

Спецификации и особености
Новите предложения съдържат познатите ни от Trinity ядра – Piledriver. Разликата този път е, че FX-чиповете са оптимизирани изцяло за високопроизводителни десктоп системи и нямат вградено видео-ускорение. Работните честоти са леко повишени, а броят на ядрата е същия.AMD-VisheraКакто става ясно от таблицата, промените в новата серия Vishera не са драстични спрямо предходната (Zambezi). Кешът и консумацията на енергия остават непроменени (вероятно поради еднаквия производствен процес – 32nm). Всички чипове обаче имат повишени стандартни работни честоти, като се наблюдава подобрение в турбо-режима на по-нисшите членове на фамилията – FX-6300 и FX-4300. Стартовите цени са по-ниски – $195 за флагман модела FX-8350, в сравнение с предишните $250 за FX-8150. Интересна добавка, която Intel ще представи едва през 2013-та година със серията Haswell е наличието на FMA3 и F16C инструкции. И двете позволяват подобрена обработка на команди, чрез групиране и последващо изпълнение в един изчислителен цикъл. Макар да не оказват голямо влияние върху бързодействието, всички оптимизации са винаги добре дошли.

Производителност
piledriver-overviewИнженерите на компанията са успели да повишат производителността средно с 15%, което е повече от разликата между генерациите на IntelSandy и Ivy Bridge (8-10%). Графикът на AMD предвижда стабилно ежегодно подобряване на работата на продуктите със същата размерност до 2014-та година. Собствениците на машини с процесори на мултинационалния гигант могат да бъдат спокойни, тъй като е запазен познатият им сокет – AM3+. Освен това всички нови чипове идват с хардуерна поддръжка на AES-криптация и са напълно отключени, позволявайки лесен оувърклок. Основни конкуренти на обновената FX фамилия са процесорите Core i5. Повечето тестове показват задоволително представяне на AMD, като при някои специфични натоварвания FX-8350 сериозно надминава i7-3770K (например в 7-zip многонишковата компресия). В ежедневните дейности обаче рядко се използват приложения оптимизирани за работа с повече ядра и това се вижда ясно в тестовете с Java Script и в някои програми за обработка на видео или финансови изчисления. Там скоростта на моделите се доближава или е по-малка от тази на конкурентните предложения от Intel, но имайки предвид по-ниската цена на продуктите от AMD, собствениците на дъно сокет AM3+ спокойно могат да си спестят разходи и да подновят конфигурацията си без да плащат за преминаване към напълно нова платформа.

Заключение
Наскоро се появи информация, че е поставен нов рекорд по оувърклок достигнат именно с FX-83508.67GHz. В много от специализираните тестове се наблюдава стабилна работа на процесора при честоти достигащи 4.8GHz (1.375V CPU voltage и 1.175V northbridge voltage), разбира се с подходящо охлаждане. Днешните процесори от фамилия FX са далеч от старата си слава и вече влизат в пряка схватка главно с модели от средния клас на Intel. Въпреки това тяхната по-достъпна цена, добра производителност и запазването на стария сокет дават възможност за един евтин ъпгрейд на съществуващата ви система. Под въпрос обаче остава полезността от сглобяване на нова система с FX-чип.

AMD Vishera X8 FX-8320, 3.5GHz – 365лв.
AMD Vishera X6 FX-6300 3.5GHz – 293лв.
AMD Vishera X4 FX-4300 3.8GHz – 255лв. 

1 Коментар

  1. Цените в табличката се отнасят за САЩ.
    $199 * 1,2 (ДДС внос) * 1,5 (примерен валутен курс) ~ 360лв + надценка…и натам можете да смятате! 🙂
    Към момента процесора е 369лв.

Коментирай

css.php