AMD AM1 – достъпни SoC решения базирани на ядра ‘Kabini’

AM1Kabini-lineupМобилните решения от фамилията APU-та ‘Kabini’ (съчетаваща в себе си 28-нанометровата архитектура Jaguar) се оказаха отлично решение за различни мобилни устройства с ниско потребление на енергия. Макар и с леко закъснение AMD съумяха да представят и десктоп платформа базирана на същата фамилия – цокъл AM1. Изцяло предназначени за бюджетния сегмент, процесорите представляват т.нар. SoC (System on a Chip) позната ни от различните мобилни платформи. Тя съдържа в себе си комбинация от до 4 процесорни и 128 Radeon графични ядра, както и всички входно-изходни контролери в общ сокет/цокъл. По този начин производителите на дънни платки могат да предложат значително по-ниски цени, тъй като са избегнати сложните връзки между различните компоненти и външния контролер. Разходите за новите процесори са в диапазона $30 – $60, а за дънните платки: $25 – $40 (micro-ATX или mini-ITX формфактор), което означава, че за приблизително 150 – 180лв. ще се сдобиете с наполовина завършена система подходяща за всякакви офис приложения, леки игри (включително на FullHD резолюция в зависимост от детайлите) и Интернет.  Освен това AMD гарантират възможността за бъдещ ъпгрейд, тъй като чиповете не са запоени за дънната платка, както при конкурентите Intel и тяхната Bay Trail платформа.

Основни параметри за десктоп SoC АМ1:

  • едноканална DDR3 памет с капацитет до 16GB (1600Mhz с възможност за оувърклок и 1333MHz за Sempron 2650)
  • поддръжка на HDMI/DisplayPort и VGA/DVI изходи
  • 2x  SATA III 6Gb/s, 2x USB 3.0 и до 8x USB 2.0 порта, Gigabit Ethernet, поддръжка на различни комбинации PCIe слотове (според производителя).
  • многообразие от допълнителни контролери – PCI Express 2.0, HD Audio, SecureDigital-четци, PS/2 портове и др.

AMD-AM1-APU-PricingСистемите с новия цокъл са изключително подходящи за масовите непретенциозни потребители и особено за тези в развиващите се пазари. AMD успяват да предложат 4-ядрен процесор на цена под $40 (САЩ), който е способен на завидна графична производителност благодарение на интеграцията с актуалните в момента ядра с архитектура Graphic Core Next (Radeon R3 Series). Отделяната топлина при работа е средно 25W, което прави възможно инсталирането на компактни и тихи охлаждания при сглобяване на HTPC или домашен сървър. Новаторско решение е използването на самите чипове, като охлаждащи повърхности в зависимост от натовареността им – графичните ядра поемат топлината от натоварените процесори понижавайки консумацията си на енергия и обратно.

Продуктовата гама се състои от 4 модела, различаващи се само по честотата на процесорните и видео ядрата (единствено най-слабият представител – Sempron 2650, работи и с по-ниска честота на паметта от 1333MHz). Чипове базирани на същите технологии захранват конзолите Xbox One и Playstation 4, което е знак за една адекватна производителност въпреки ниската цена. Впечатление прави завръщането на познатите брандове Athlon/Sempron, които оформят базовия сегмент десктоп процесори, следвани от серии А (FM+) и високопроизводителните FX (AM3+).

ПроизводителностAMD Kabini Desktop 8AMD Kabini Desktop 7Тестовете показват, че чиповете с цокъл AM1 се справят без проблеми с ежедневните дейности и дори с умерен гейминг, като успяват да надскочат съответните конкурентни модели от Intel (Pentium J2900/J2850 и Celeron G1610 в комбинация с базова външна видеокарта). Ако желаете да сглобите евтин и достатъчно производителен компютър за общи нужди, то AMD предлагат едно отлично съотношение между цена/производителност. Гледането на 1080p видео в Youtube натоварва процесора на 20%, докато резолюцията вдига процентите на максимум 50, благодарение на пълната гама видео-оптимизации, поддръжката на хардуерно кодиране/декодиране (AMD Video Codec Engine / Universal Video DecoderDivX и H.264) и възможността за допълнителна обработка на картината. Вграденият декодер за изображения в JPEG формат прави отварянето и работата със снимки до по-бърза спрямо конкурентните решения в лицето на чиповете Pentium.

Процесорите са предназначени за работа с операционни системи Windows 7 и Windows 8/8.1 (32 или 64bit).AMD Kabini Desktop 9

Цените, на които може да закупите десктоп продуктите с цокъл AM1 в нашия магазин са:

AMD Athlon X4 5350 – 108лв.
AMD Athlon X4 5150 – 89лв.
AMD Sempron X4 3850 – 66лв.
AMD Sempron X2 2650 – 60лв.

Коментирай

css.php