AMD Trinity и новият socket FM2

Наскоро беше представена втората генерация APU-процесори на AMD под кодовото име Trinity. Тя наследява серията Llano и влиза в конкуренция с процесорите Ivy Bridge на Intel. Архитектурата на ядрата, която се използва в Trinity пък се нарича Piledriver, а разновидностите и за мобилни/десктоп процесори са съответно Comal/Virgo. Въобще объркване пълно – имена много, затова нека пристъпим към по-важната част, а именно – какво да очакваме от актуалните чипове на AMD.AMD-Trinity-boxПромени и особености
Всички нови модели процесори са изработени по 32-нанометров производствен процес и съдържат около 1.3 милиарда транзистори (1.4 млрд. за Ivy Bridge) разположени върху подложка с размери 246mm2. В сравнение с конкуренцията AMD изостават с цяла процесорна генерация, тъй като Intel използват 22-нанометров процес и размер 160mm2, но въпреки това успяват да вложат по-мощни графични ядра и държат короната що се отнася до графична производителност. По-големите размери оказват влияние върху енергопотреблението и работните температури. Без товар процесорите употребяват едва 1.08W, докато при пълно натоварване достигат до завидните 100W. Липсата на промяна в производствения процес вероятно е довела и до отпадането на L3кеша на чиповете, който остава напълно активен и употребява енергия дори когато работи само 1 ядро. Броят изчислителни ядра варира между 2 и 4, а графичните обхващат голяма част от серия HD6000 преименувана в HD7000, като разликата е в броят им – 128. 192, 256 или 384. Всички видове ядра вече поддържат динамичен оувърклок, ако моментната температура на чипа позволява това (AMD Turbo Core). DDR3 контролерите на паметта достигат до честота 1866MHz и могат да оперират с модули работещи на 1.25V. За мобилните платформи е предвидена поддръжка на до 32GB памет, докато за десктоп системите ограничението е 64GB.cpus-amd-trinityОсновното за което следва да внимават потребителите в случай, че се спрат на система с новите процесори е чипсетът. Предлагат се вариантите A55 и A75, които бяха въведени със старият сокет FM1, както и новият чипсет A85X – специално оптимизиран за Trinity и предлагащ поддръжка на CrossFire и 8 SATA 6Gb/s порта. За да сте сигурни, че няма да се окажете с дънна платка за старите процесори се оглеждайте за сокет FM2 или просто изберете A85X. Разнообразието от платки е голямо, а именуването им – понякога объркващо.

Пиновете на новият сокет FM2 са разместени и се различават от стария само с 1 (904 вместо 905), което елиминира опасността от поставянето на нов чип в стара дънна платка. Причината за промяната е необходимостта от подобряване на волтажа към ядрата и осигуряване на допълнително свързване за мониторите получаващи сигнал от вградената графика (AMD Eyefinity с до 4 екрана през Display Port 1.2). Очакванията са FM2 да се задържи по-дълго в обръщение, което предполага, че следващите генерации процесори също ще бъдат базирани на него (подобно на Intel и техните Sandy/Ivy Bridge).

Производителност
В Интернет вече се появиха тестове показващи подобрение в рамките на 1520% спрямо първата генерация APU-чипове. Флагман модела А10-5800К влиза в пряка конкуренция повече с i3 чиповете на Intel, отколкото с i5 що се касае за обща производителност и цена. В графично отношение обаче чиповете на AMD са ненадминати. Ако планирате гейминг система с вградени видео-ядра за домашния компютър – Trinity e подходящо решение. Комбинацията от външна видеокарта със сравнително евтин процесор обаче е в полето на Intel и Core i3.

gaming-performancecpu-performance

графики/тестове: AnandTech

AMD Trinity A10 X4 5800K Black Edition – 253лв.
AMD Trinity A10 X4 5700 – 242лв.
AMD Trinity A8 X4 5600K Black Edition – 222лв.
AMD Trinity A8 X2 5500K – 213лв.
AMD Trinity A6 X2 5400K – 139лв.
AMD Trinity A4 X2 5300 – 113лв.

Коментирай

css.php