Бюджетен клас процесори Ivy Bridge – най-накрая на пазара

Имайки за цел да задоволи търсенето на по-производителните си модели, Intel значително забавиха представянето на процесорите нисък клас работещи с архитектурата Ivy Bridge. В началото на месеца, без особен шум чиповете най-после бяха пуснати в продажба. Потребителите търсещи бюджетни решения вече могат да се възползват от нововъведенията, а по-придирчивите вероятно ще бъдат зарадвани от предстоящото понижение в цените на процесорите i3, i5 и i7 от предходната серия – Sandy Bridge.

Характеристики
С излизането на пазара на първите Ivy Bridge процесори споменахме, че производителността им не е драстично по-висока спрямо предходната фамилия продукти. Бързодействието беше повишено в рамките на 10-15% за съответните модели. Донякъде същото важи и за новите бройки Core i3, с уточнението, че бюджетните потребители ще бъдат приятно изненадани от подобренията в графичното ядро.Intel-CPU-ivy-bridge-budgetХарактерните две ядра за серията i3 отново са налице, но този път подкрепени от технологията Hyper-Threading, която ги “разделя“ виртуално и позволява паралелното изпълнение на няколко задачи от едно ядро. Процесорите са снабдени с 3MB L3 кеш, а тактовата честота достига до 3.4GHz в зависимост от модела. Поддръжка на Intel Turbo Boost (динамичен оувърклок) липсва. Други специфики, които различават бюджетната серия от по-горните са още липсата на инструкции за оптимизация при AES-криптация на файлове и наличието на PCI Express 2.0 вместо 3.0. Недостатъците не следва да ни притесняват, тъй като този тип процесори не се купуват с цел оувърклок, а плюсовете на PCI Express 3.0 не са големи дори при производителни видеокарти – така че особена разлика не би трябвало да се усеща.

Успехът на ниският сегмент се дължи на факта, че оптимизацията на софтуера за повече ядра значително изостава. Малко са приложенията, които използват дори две. Intel се възползваха от този факт и създадоха отделни подложки за двуядрените си серии. Това позволи предлагането на достатъчно бързи процесори на доста конкурентни цени. Обикновено, практиката на всички производители на чипове е използване на силициеви подложки от други серии (с 4 или повече ядра) за направата на бюджетни чипове. Излишните компоненти се заключват или са с производствен дефект, който е оставил само две или три изправни ядра. Въпреки, че влизат в употреба, за производството на тези бройки е изхабен повече материал, което не позволява прекалено снижаване на разходите. Друго предимство на отделното производство е възможността за по-добра ефективност (30% по-ниско топлоотделяне спрямо i5 и i7).

Моделиintel-budget-cpus-ivy-bridgeОсвен Core i3, Intel обновиха и най-ниския си клас процесори – Celeron и Pentium. Celeron G465 (едноядрен с поддръжка на Hyper-Threading), G550T и G555 (двуядрени) се базират на старата архитектура Sandy Bridge. Pentium пък са смесица от двуядрени чипове Ivy и Sandy Bridge, съответно G2100T/G2120 и G645/G645T. Интересно е да споменем, че от новите i3 процесори само модела i3-3225 използва най-мощното възможно видео ядро – Intel HD Graphics 4000. Останалите са с по-слабото 2500. T’-вариантите са с понижена консумация на енергия – 35W.

Представени бяха и 4 процесори Core i5 с леко понижена цена. Най-интересните са i5-3335S с графика HD 4000 и i5-3350P с изключено видео ядро (i5-3330 и i5-3330S са с графика HD 2500).

Всички предлагани от нас процесори Ivy Bridge ще намерите в ценовата ни листа.

Коментирай

css.php