G3258 – юбилеен модел по повод 20 годишнината на процесорите Pentium

През тази година процесорите Pentium стават на цели 20 години. Първият процесор под името Pentium е представен на 22 Март през далечната 1993-та година. Следвайки схемата за именуване на компанията логичният номер на първият Pentium процесор е трябвало да бъде i586 (с предходни модели 286, i386, i486). С цел избягване на дублиращи се имена от страна на AMD и техните Am486 процесори, Intel се опитват да запазят, като уникална търговска марка в САЩ своите номерации, но искането им е отхвърлено, тъй като поредицата от числа не е достатъчно отчетлив признак. За да се справят с проблема Intel наемат маркетинговата компания Lexicon Branding, която създава за тях името Pentium, като комбинация от ‘tium’ – наставка напомняща за химичен елемент създаващ илюзията за незаменима част от персоналния компютър и представката ‘pen’ – изразяваща 5-тата генерация процесори на компанията (P5). Така се ражда един от най-популярните процесори в света, чието съществуване продължава дълги години, изчезвайки за кратко през 2006-та при представянето на марката Intel Core. За радост на феновете и поради огромната популярност името се възражда още през 2007-ма година заемайки междинна позиция спрямо базовите модели с марка Celeron и новите производителни Core-процесори. Pentium вече не са първенците в портфолиото на Intel, а се нареждат изцяло в средния ценови клас на евтини двуядрени процесори за общи нужди.

За жалост още с пускането си Pentium е преследван от проблеми, като прекомерно прегряване и последвалия го сериозен бъг при изчисления  с плаваща запетая, който принуждава компанията производител да замени всички дефектни бройки. След лошия старт обаче следва големия успех на марката, която се радва на добри продажби и до днес.

Pentium G3258 Anniversary EditionIntel-Pentium-Anniversary-Unlocked-ProcessorЗа да почете годишнината Intel представи специална отключена за оувърклок версия на процесора си под името G3258. Базиран на архитектурата Haswell и произведен по 22-нанометров процес (цели 36x по-малък в сравнение с този от преди 20 години) юбилейния двуядрен модел работи на базова честота от 3.2GHz, разполага с 3MB L3 кеш и за жалост поддръжа само DDR3-1333 MHz. Стремежа на Intel да запази Core процесорите “интересни“ води до сериозно орязване на по-долните представители, което ограничава възможностите за оувърклок и изпълва спецификациите им с думата ‘не’ – няма Hyper-Threading, няма виртуализация VT-d, няма TSX, няма оптимизации за криптиране AES-NI, а поради наличието на само две ядра – производителността в актуалните гейминг заглавия е незадоволителна. За радост Intel са ни оставили оптимизацията при работа с видео – Quick Sync.

Тестове
Странно орязаните “юбилейни“ спецификации навеждат на мисълта, че процесора е пуснат по-скоро за забавление, а не за сериозен истински оувърклок. Тестовете в Интернет показват, че чиповете G3258 без проблем достигат честоти над 4GHz и всеки може спокойно да закове процесора на стабилните 4.54.7GHz на 1.375V (спрямо стандартните 1.04V), естествено при наличието на много добро охлаждане. Но логичният избор за евтин гейминг сочи процесорите Core i3, поради наличието на Hyper-Threading и по-добрата работа отпушваща производителността на видеокартата. По-логично би било Intel да запълнят очевидната дупка в отключените си процесори, като представят такъв вариант и за евтината си Core-линия (отключени модели i5 и i7 са налични на пазара отдавна).

test-1-257x300test-2-257x300test-3-257x300test-4-257x300test-5-257x300test-6-257x300

графики и тестове – AnandTech.com

В заключение
Ако разполагате със скромните $72$75 спокойно може да се оборудвате с G3258 за “общи нужди“ – сърфиране в Интернет, офис приложения, ненатоварващи игри от ранга на League of Legends или Heroes of Newerth. Стабилния оувърклок макар и добре дошъл донякъде обезсмисля процесора за таргет групата към която е насочен. Обикновените потребители търсещи тихи домашни машини е по-вероятно да се насочат към процесор i3, отколкото да оувърклокват, но ако се снабдите с добро и безшумно охлаждане, то ценните херци са добре дошли.

Процесорът по-скоро предизвиква носталгия по дните, когато да изцедиш максималното от достъпния си процесор достигайки до нива характерни за по-скъп модел беше повод за гордост и насърчаваше експериментаторският дух на тогавашните компютърджии.

Intel Pentium G3258 @ JMT – 129лв. с ДДС

1 Коментар

  1. Ехеее 1.375V за 24/7 ми се струва доста напрежение. Ще трябва водно или някоя яка ноктуа.
    Да не говорим че живота на проца ще се стопи на половина. Иначе статията е интересна – поздрави!

Коментирай

css.php