Как да се грижим за лаптопа си

Лаптопът присъства неизменно в живота на съвременния човек. Повечето от ежедневните си дейности ги извършваме именно с негова помощ. Колкото повече света се развива, толкова повече изпитваме нужда да притежаваме преносим компютър и връзка с Интернет. Ползваме го постоянно, но понякога забравяме, че и ние трябва да му отделяме нужното внимание, за да увеличим максимално неговия живот.

Затова, ако искате лаптопът да ви служи вярно по-дълго време, не забравяйте за тези основните грижи, които трябва да полагате за него.

Антивирусна програма
Не пропускайте да инсталирате на компютъра си добра антивирусна програма, която да сканира за всякакви по вид вредители.Веднъж попаднете ли на вирус, може да се наложи да преинсталирате цялата си система и има вероятност да изгубите ценна информация. „Недоброжелателите“ дебнат отвсякъде, така че ако не искате да станете поредната им жертва, подсигурете вашия лаптоп със стабилна  защита.

Дефрагментиране
Дефрагментирането е важна част от ежемесечните грижи, с които да обграждате лаптопа си. Чрез тази опция информацията в харддиска се намества и подрежда, а това значително улеснява работата на самата система и не я натоварва излишно. Ще усетите чувствително подобрение по отношение на скоростта на машината.

Ъпдейтване на програмите
Дори и това да ви се струва досадно, понякога ще се налага да го правите. По-голямата част от производителите на различни програми предлагат ъпдейти на софтуера си,като са се постарали да представят нова, по-добра версия на продукта си. С това гарантирате по-светлото бъдеще на машината си, а и ще си спестите излишни проблеми.

Не запълвайте до край харддиска
Не правете грешката да запълните максимално свободното пространство на харддиска, защото по-този начин рискувате системата да стане изключително тромава и мудна,а лаптопа да загрява. Редовно преглеждайте и премахвайте излишната информация. Или пък дръжте част от данните си на флаш памет, за да разтоварите максимално харддиска.

Когато не използваме дълго лаптопа
При положение, че дълго време няма да боравите с компютъра си, не го оставяйте с напълно изтощена или заредена батерия, а най-добре с около 40% от капацитета й. Още по-добре ще е да премахнете батерията от лаптопа. Така ще се застраховате от неприятни изненади и няма да има нужда да си купувате нова батерия.

Лаптопът като стационарен компютър
Ако ползвате ноутбука си като настолен компютър и не го местите често, можете да го държите включен към контакта и да премахнете батерията. В този случай обаче, поне веднъж на месец е добре да я зареждате и изтощавате докрай, но винаги я отделяйте от компютъра с около 50% заряд.

Добро охлаждане
Старайте се лаптопът винаги да има достатъчно място за охлаждане и не го оставяйте върху повърхности, които могат да повишават температурата му и буквално да го накарат да пари. Добра практика е да ползвате охлаждащ стенд (можете да ги намерите в категорията аксесоари за лаптопи).

Почистване на дисплея
За тази цел използвайте специални кърпички, които се продават във всички магазини за електроника и мобилни телефони. В никакъв случай не използвате груби тъкани, които могат да надраскат или повредят дисплея.

Чанта за лаптоп
Това е аксесоар, който е задължителен и не можем да минем без него (все пак, когато вървим по улиците, няма как да държим устройството постоянно на ръце). Продават се най-различни модели чанти и раници за лаптопи, които могат да задоволяват и най-изисканите вкусове. Просто преценете коя най-много ви харесва!

1 Коментар

  1. От вашия магазин си купих охлаждащ стенд на Cooler master и съм много доволен. Без него лаптопът вдига много висока температура.

Коментирай

css.php