Сервиз за лаптопи JMT – не отлагайте профилактиката

Навигация в статията:

  1. Какви са последствията, ако не почиствате лаптопа си периодично
  2. Кои симптоми ще ви подскажат, че е време за профилактика на лаптопа
  3. Как протича профилактиката на лаптопи в сервиза на JMT
  4. Колко често трябва да се прави профилактика

Лаптопът ви работи бавно? Забива, рестартира се или се гаси сам? Виждате ли често синия екран на Windows с репорт за грешка? Ако сте забелязали някой от тези симптоми, не отлагайте, защото проблемите ще се задълбочат скоро. Време е за профилактика на лаптопа ви!

Проблеми с лаптопа

След известно време на употреба, всеки лаптоп се нуждае от сервизно обслужване. Дори да не става въпрос за хардуерен проблем, лаптопите имат нужда от редовно почистване, както и от диагностика, която може да разкрие проблеми, които не са видими и за които не подозирате.

Основният въпрос е кога ще ви се наложи да посетите сервиз. Разбира се, винаги съществува възможността да изчакате лаптопа ви да се повреди до степен на невъзможност за функциониране, но се съмняваме, че искате да се стига до там.

Превантивното сервизно обслужване ще ви гарантира спокойствие и дълга употреба на вашия личен лаптоп.

Какви са последствията, ако не почиствате лаптопа си периодично

На пръв поглед непочистването на един лаптоп не изглежда като нещо сериозно – прах и мръсотия се събират навсякъде, защо това може да причини проблеми?

Лаптопите са сложни хардуерни системи, които освен всичко са и компактни, а това означава, че под капака на един лаптоп няма кой знае колко свободно пространство. Ако това малко пространство се напълни с прах, това може да доведе до много сериозни проблеми за работата на машината.

Най-сериозните хардуерни компоненти в един лаптоп са процесорът и видеокартата. Докато работят те генерират топлина, която посредством специална инсталация от медни проводници и вентилатор/и извежда топлината извън лаптопа. Това е различен метод на охлаждане в сравнение с настолните компютърните конфигурации, но там обемът е съвсем различен, така че няма да сравняваме двата вида компютри.

Вентилатор, задръстен с прах

Натрупването на прах с течение на времето в един лаптоп, започва да пречи на тази охлаждаща инсталация да функционира нормално. Това означава, че тя ще извежда по-малко от генерираната от процесора топлина, а това от своя страна ще доведе до по-ниска работоспособност за „двигателя“ на вашия лаптоп.

Най-често проблемът с охлаждането се предизвиква от натрупване на прах в перката, което е сериозно препятствие за нейното нормално функциониране и, съответно, извеждане на топлината от лаптопа.

Статистически погледнато, над 50% от хардуерните проблеми в един лаптоп са причинени пряко или косвено от влошено охлаждане.

Кои симптоми ще ви подскажат, че е време за профилактика на лаптопа

Има няколко основни симптома, които ще ви подскажат, че е време за почистване на лаптопа.

Завишен шум на вентилаторите, повишено топлоотдаване, нетипично поведение на софтуера, поява на сини екрани, видимо влошаване на цялостната работа на вашия лаптоп, са все симптоми, които обикновено означават недобро охлаждане и, съответно, нужда от почистване на лаптопа.

Син екран на Windows

Когато процесорът не се охлажда добре, той започва да проявява признаци на влошена работа без видима причина, които се изразяват в процеса на така нареченото „потискане“ (throttling). Този процес има за цел да предпази процесора от прегряване. Лаптопът започва да става бавен и реакциите му се забавят, подобно на зловреден софтуер или вирус.

При някои процесори този процес на „потискане“ не се поддържа, поради което машината просто се изключва или операционната система се “чупи”, показвайки популярния син екран. Това е сигурен знак, че процесорът на лаптопа ви не работи добре и най-вероятно става въпрос за прегряване.

Продължи ли твърде дълго прегряването може да причини необратими повреди на  хардуера, които да ви принудят да си търсите нова машина съвсем скоро.

Как протича профилактиката на лаптопи в сервиза на JMT

В практиката си до момента служителите в нашия сервиз буквално са спасили живота на множество лаптопи, задръстени с прах и мръсотия. Често спасяваме и лаптопи, залети с различни течности, но това е друга тема, различна от профилактиката.

Ето как протича типичният процес на профилактика на лаптоп в нашия сервиз.

Първоначално машината се разглобява – отделят се дънната платка, клавиатурата, матрицата, самият корпус и всички модули на охладителната система. Често в тази стъпка се използва различен подход в зависимост от организацията на асемблажа.

Следва пълно почистване на всички компоненти. Вентилаторите се смазват. Понякога се налага подмяна на охлаждащия модул с вентилатора/ите. Това става само след получаване на изрично съгласие от клиента. Обикновено отнема време за доставка, но пък сме в състояние да доставим нови охлаждащи модули за почти всички марки и модели лаптопи.

Подменя се термопастата на процесора. Това е много важна стъпка, тъй като с времето термичните свойства на пастата се губят.

Лаптопът се сглобява. Тук можем да се похвалим със своите умения, придобити от дългогодишната си практика. Познаваме много добре различните типове асемблажи и асемблираме лаптопа така, както е бил асемблиран от производителя. Не допускаме счупени щипки, хлопащи сглобки и изостанали винтчета.

Последната стъпка е диагностика на почистения лаптоп и софтуерна профилактика в случай, че това е договорено с клиента. Много пъти на този етап откриваме възможност за ъпгрейд на машината, който би подобрил работата ѝ допълнително. Обикновено става въпрос за добавяне на RAM памет или подмяна на хард диска с SSD. Извършваме ъпгрейда на лаптопа, след като получим съгласието на клиента.

Резултатът винаги е изрядно работещ лаптоп и съответно доволен клиент.

Доволен клиент

Колко често трябва да се прави профилактика

Ние препоръчвам профилактика на всеки 12 месеца. Това е оптималният период за почистване при положение, че компютърът се използва в домашна среда или офис, където съдържанието на прахови частици е в рамките на нормалното.

Ако през последните 12 месеца не сте правили почистване на лаптопа си, не губете време и не чакайте проблемите. Посетете нашия сервиз и осигурете стабилна работа на машината си!

Коментирай

css.php