Батерията на лаптопа – как да удължим живота й?

Основното предимство на лаптопите е, че можем да ги носим навсякъде с нас, както и че можем да работим с тях, дори и ако токът внезапно спре или в близост няма контакт, където да си включим зарядното. Обикновено без зареждане батериите издържат около 2.5 – 3 часа, но ако се употребяват погрешно, това ще скъси издръжливостта им.

Все повече хора се сдобиват с преносими компютри, но малко са тези, които наистина се сещат да полагат по-специални грижи към лаптопа си и по-точно към неговата батерия. За да не се стига до въпроса „Защо не помислих по-рано?“,  сега ще ви изброим няколко кратки, но наистина важни съвета, които значително ще ви помогнат да запазите по-дълго живота на батерията.

1. Дръжте батерията на лаптопа си винаги охладена. Това означава да не поставяте машината върху пухена възглавница или върху повърхност, която може да увеличи температурата на батерията. Запомнете, че батерията се разгражда по-бързо, когато е гореща.

2. Не поставяйте веднага преносимия си компютър в раница или чанта, ако доскоро сте работили с него. Преди да го опаковате го изключете и му дайте малко време да се охлади.

3. Не зареждайте постоянно лаптопа си. Затова от време на време дръжте зарядното далеч от контакта. Ако го оставяте включен през цялото денонощие, това също влияе отрицателно върху живота на батерията.

4. Един или два пъти в месеца оставяйте батерията си напълно да се изтощи и чак тогава я включете да се зарежда.

5. Ако продължително време държите лаптопа на бюрото у дома, извадете батерията и оставете лаптопа включен към зарядното. Батерията обаче не бива да е напълно изтощена, а на около 40 % – 50%.

6. Друга добра идея е да намалите яркостта на дисплея, тъй като това хаби също много от енергията на батерията.

7. Не оставяйте включени програми, които не ползвате в момента. Те допълните натоварват компютъра.

8. Ако сте свикнали да оставяте лаптопа си в режим „Stand by”, защото можете да продължите от там докъдето сте спрели с работата на компютъра, много повече енергия ще спестите,  ако го въведете в режим „hibernate“. Всъщност хибернирането пак ще запази вашата информация на компютъра, но просто ще се изключи, а няма да бъде в покой.

9. Поддържайте лаптопа си чист. Компютър, чийто отвори за въздух са запушени генерира повече топлина и това съсипва батерията. Почиствайте въздушните отвори редовно, за да може температура да може да циркулира свободно през тях.

Надяваме се да сме били полезни с тези съвети и да свикнете  да ги прилагате!

Коментирай

css.php