На лов за мишки

Колкото и странно да звучи заглавието, да наистина става дума за истински лов, но не става дума за „живи” мишки. Всеки човек седнал пред компютъра е хващал прословутото устройство наречено мишка. За някои тя е просто нужда, за други красив аксесоар към ноутбука или компютъра, но има една група хора наричащи себе си „геймъри”. За тях мишката е може би най-важното нещо след кока-колата и бързата храна. Когато си на един клик от поредния фраг- бързината е решаваща. Но какви са тези „царе на мишките” които те използват. В следващите няколко реда ще се опитам да сравня няколко от най-разпространените геймърски мишки.

И така, кои гризачи ще разгледаме днес?
1. Logitech G5
2. Microsoft SideWinder X8
3. Cooler Master Sentinel Advance
4. Microsoft Habu
5. Logitech G500

mishki1

Ето ги и тях

От сега мога да кажа, че която и от изброените мишки по-горе да изберете, няма да направите грешка. Но нека да се придържаме към ревюто и да започнем със един бърз преглед на всяка една от мишките, като ги поставим в директен сблъсък една с друга. В таблицата по-долу са посочени най-важните функции, на които се обръща внимание при избора на мишка.

Logitech G5MS X8CM SentinelMS HabuLogitech G500
MAX DPI20004000560020005700
Регулируемо теглоДА (50гр.)НЕДА (22,5гр.)НЕДА (27гр.)
ИнтерфейсUSBUSB wireless recieverUSBUSBUSB
Програмируеми бутониНЕДАДАДАДА
Цена (към 21.07.2010г.)107лв.162лв.118лв.117лв.106лв.

Едно от първите и съответно най-важни неща при избора на мишка е чувствителността на сензора й за движение. Тази чувствителност се измерва в брой на точки за инч (DPI). Колкото по-висок е този показател, толкова по-прецизно е движението на курсора по екрана. Принципно най-комфортна е резолюция около 1600 до 2000 DPI. При по високи стойности курсора става трудно управляем.

Посочените по-горе мишки са с регулируеми стойности на тази разделителна способност, така че да е максимално удобно за всеки стил на игра. В зелено съм отбелязал тези стойности които определено заслужават внимание. Ако сте запален геймър и играете със стойности над 2000 DPI определено трябва да се насочите към X8, Sentinel или G500.

Следващия важен фактор при избирането на мишка за игра е нейната тежест и по-точно регулируемостта й. Самото регулиране става посредством тежести от по 4,5 и/или 1,7 грама, които се подреждат в специална поставка. Поглеждайки таблицата оставам малко разочарован от мишките на Microsoft понеже не позволяват тази опция в конкретните два продукта.

logitech gaming mouse

Logitech G500 и поставката за регулиране на тежестта

На трето място съм поставил начина за връзка с компютърната система. Определено тук USB доминира като предпочитан начин за комуникация. Струва си да отбележа Microsoft SideWinder Х8, заради това, че е единствения безжичен участник в лова днес.

Макросите представляват набор от инструкции които могат да се изпълняват при поискване. Всяка една от споменатите по-горе мишки(без G5)имат специално отделени за тази функция бутони. Работата с макроси е улеснена и се осъществява използвайки софтуер предоставен от съответния производител. Използвайки този софтуер могат да се настроят всички бутони да изпълняват различни функции нужни за любимата ви игра.

В последния ред съм включил и ориентировъчна цена, но всеки истински геймър знае, че по-ценно от комфортната игра няма. Никой не иска мишката му да откаже в най-напечения момент от нападението, или точно когато е поставил мерника на оптиката си между очите на противника.

Какво бих си купил аз ? Ако пренебрегна невъзможността на Х8 за регулиране на теглото, определено бих купил нея. Но това не е нещо с което се прави компромис лесно. За това по-скоро се насочвам към Cooler Master Sentinel или Logitech G500. От тук нататък избора става по лесен. G500 е със по-висока резолюция, по-гъвкава от към нагласяне на тежестта и не на последно място е по-евтина.

автор: Иван Русев (skrubalov)

1 Коментар

Коментирай

css.php