Какво да очакваме от Windows 8 – Част I

Windows-8-LogoОт доста време Microsoft са в догонваща позиция що се отнася до мобилните устройства и еволюцията на домашните компютри. След успешното навлизане на Windows 7 софтуерният гигант следва да впрегне всички сили и да представи наистина иновативен продукт, ако иска да остане значима фигура на компютърния пазар. Именно тук се намесва Windows 8 и интерфейсът ’Metro’, заимстващ много от мобилната платформа на компанията и портативният плейър – ’Zune’. Идеята за пълно преобразяване на най-популярната ОС в света си е нож с две остриета. От една страна компанията може да преживее най-големият си и вероятно фатален крах, но от друга – да изпревари значително конкуренцията в битката за бъдещето на персоналните компютри. С версия 8, Microsoft си поставя две доста високи цели – успешно оптимизиране на Windows за touch-устройства и интегриране на останалите и потребителски продукти (игровите конзоли Xbox и добрата, но непопулярна мобилна ОС – Windows Phone) в обща среда с единна визия. След пускането на т.нар. Developer Preview и тазгодишният Consumer Preview, бъдещето придоби розов оттенък. В Четвъртък (31-ви Май) беше представена и последната тестова версия – Release Preview, която засили още повече очакванията към официалното представяне през есента. Нека видим какво друго са сътворили програмистите и дизайнерите, освен новото опростено лого.

Start Screen – пълна промяна 
3581.01 w8 tiles 58 hidpi RP 57A42AA6 ‘Start-менюто е вече в историята. Windows 8 ни посреща с нов, драстично променен външен вид. Иконите са заменени от т.нар. ‘плочки’ (Tiles), които могат да бъдат свободно пренареждани. Те са смесица между икони на приложения и уиджети (widgets), и служат както за стартиране на програми, така и за изобразяване на информация в реално време при настройка от потребителя (известяване за нови писма, прогноза за времето, календар и др.). Разполагате с неограничен брой плочки, които след определено количество образуват ‘виртуални екрани’ подобно на смартфоните, като придвижването между тях става чрез хоризонтално скролиране.
windows-8-desktop Microsoft все пак са оставили познатият Desktop, но вече под формата на приложение, което да се стартира при желание. Самата операционна система е настроена да зарежда до новият ‘Start’-екран и на този етап няма индикации за промяна и връщане на работният плот по подразбиране. Тъй като липсва ‘Start’-бутон, нещо трябва да поеме останалите му функции – търсене, настройки в Control Panel, рестартиране и изключване на компютъра. Всичко това става с помощта на нова лента наречена ‘Charms’, съдържаща икони за бърз достъп. Извикването и става с мишка или с пръстов жест (touch gesture) в десните ъгли на екрана (hot corners).
dekstop-tasksПревключването между работещите в момента приложения е претърпяло козметична промяна и се нарича Switch List. Този път ще ви е необходим жест в лявата страна или познатата ни клавишна комбинация (Alt+Tab / Windows-logo key + Tab) от клавиатурата. Стандартният файл-мениджър Windows Explorer също търпи обновяване. За момента се знае, че ще бъде налично Ribbon-меню подобно на това в Office 2007/2010, което ще съдържа бутони за най-често прилаганите действия върху файлове. Първоначалните вътрешни тестове не са дали категорични доказателства, че има полза от едно такова меню. В резултат от това, то е скрито по подразбиране, а показването му става с малък бутон-стрелка. Очаква се изцяло да отпадне и ефекта на прозрачност Aero Glass, с цел използване на по-малко ресурси и пестене на батерия при мобилни устройства (таблети и нетбуци). Софтуерният гигант се готви да изтрие голяма част от изостаналия стар програмен код, който дава възможност за връщане на опции характерни за Windows 7 (напр. ’Start‘-менюто) чрез tweak-програми или хакове.

Пълна оптимизация на Windows за touch-екрани
8407.Touch-gestures 66B138A4Поддържат се всички видове стандартни жестове с пръсти, характерни за мобилните устройства. За първи път се предлага един наистина завършен интерфейс,  който няма за цел просто да отбие номера, а предлага интуитивна навигация на всички нива в ОС.
Innovative Thumb Keyboard Makes Typing on Portable Devices Easy WebПри използване на таблети се предлага, както голяма клавиатура в средата на екрана, така и възможност за разделяне на буквите в двете му части. Това позволява писане само с палци, докато държите в ръка преносимото устройство. Изписването на букви може да става и ръкописно, а при извикване на полето за търсене от лентата ‘Charms’ се предлагат опции за ограничаване на резултатите до програми, настройки или файлове с което се пести време от команди. Потребителите на лаптопи също ще останат доволни тъй като се предлага жестова-функционалност за touchpad.

Драстичните промени целят обновяване из основи. Microsoft са счели, че старият интерфейс е достигнал определени граници и не може да бъде оптимизиран повече (и не са далеч от истината – съгласете се, че ровенето в ‘Start’-менюто е досадно, а на touch-екран – направо кошмарно). Наличието на Desktop е с цел запазване до някаква степен на познатата функционалност, осигуряване на съвместимост с някой видове приложения и най-важното – възможност за по-добро използване на ОС от потребители работещи на стандартни конфигурации без touch-екрани.

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php