Технологията Advanced Format

Advanced Format е нова технология от Western Digital която позволява с 7 до 11 % по-голям капацитет на полезния размер на твърдия диск. Тя постига това чрез ползване на 4 килобайтови сектори вместо досегащните 512 битови. Друго нововъведение е използването на 100 битово поле за ECC (код за коригиране на грешките) за сектор вместо досегащните 40 битови. Обикновенни твърди дискове не могат да бъдат приведени към новата технология с обновение на фърмуера защото плочите на диска трябва да са специално пригодени за Advanced Format във фабриката на производителя. Компютри с инсталиран Microsoft Windows Vista или по-следващи версии на Windows нямат проблеми с ползването на Advanced Format, но ако имате Microsoft Windows XP или по-стар трябва да ползвате софтуера WD Align или подобен за подреждане на дяловете.

Продукти подържащи Advanced Format са WD6400AARS, WD8000AARS, WD10EARS, WD15EARS, WD20EARS за десктоп системи и WD5000BPVT, WD6400BPVT, WD10TPVT за мобилни компютри.

Advanced format - принцип

2 Comments

  1. Как да разберем дали харддиска ни подържа тази технология.
    Друго ако съм разбрал правилно, възможно е увеличаване на размера на харддиска.
    Това води ли до промяна на скороста му

  2. Реално при сегашните дискове с advanced format не се забелязва чувсвителна разлика в производителността. Очакванията обаче са, че следващите поколения дискове ще са с по-голям обем на плочата, което неминуемо ще подобри скоростта.
    В ревюто по-горе сме посочили, кои модели поддръжат advanced format, но ето още веднъж:
    WD6400AARS, WD8000AARS, WD10EARS, WD15EARS, WD20EARS за десктоп системи и WD5000BPVT, WD6400BPVT, WD10TPVT за мобилни компютри.

Коментирай

css.php