Western Digital представи нови харддискове VelociRaptor

На всички ни е ясно, че SSD-харддисковете рано или късно ще заместят механичните си събратя. Единствената пречка пред тяхното пълно господство е все още високата им цена. Серията VelociRaptor се опитва да предложи едновременно бързина и голям капацитет без да изяжда бюджета ви. Подобрявайки плътността на запис и оптимизирайки скоростта, Western Digital ни предлагат единствените масови 3.5“ харддискове със скорост 10 000 оборота в минута, които не използват SCSI или SAS интерфейс. Връзката с компютър се осъществява чрез обикновен SATA конектор.
wdveloc 1bМоделите от фамилията VelociRaptor са предназначени за ентусиасти,  или хора работещи с мултимедийно съдържание. Въпреки че обработката на видео протича най-добре върху SSD-диск, цената от около $1.4 долара за гигабайт е 4 пъти по-висока, отколкото цената която предлагат механичните дискове – в случая $0.35/GB, с направо огромни капацитети. Достигнатата плътност на запис вече е 333GB на плоча. Новите модели се предлагат в 3 варианта: 250GB, 500GB или 1TB (WD2500HHTZ, WD5000HHTZ, WD1000DHTZ) и са с реален размер от 2.5“. Допълнителна рамка осигурява съвместимост с 3.5-инчови гнезда (IcePack enclosure). Причината за по-малкият размер са корпоративните клиенти, които също биха проявили интерес към устройствата. Сървърните помещения разполагат с ограничено място и е от значение колко диска могат да се поберат в тях. Western Digital VelociRaptor разполага с механизъм за защита от вибрации, който контролира височината на която се намира четящата глава. Данните за външната среда се получават от линеен акселерометър разположен върху платката с електроника. Секторите са с големина 4KB (Advanced Format), кешът е увеличен от 32 на 64MB, а консумацията на електроенергия е 4.2W в покой, 5.10W в режим на четене/запис и 1.10W за Sleep/Stand by.

Други характеристики

  • размери – 147mm x 101.6mm x 26.1mm (ДxШxВ)
  • тегло – 500гр.
  • ниво на шум при работа – средно 37dB, в покой – около 30dB
  • работна температура – от 5 до 55° C
  • максимум 6Gb/s SATA пропускливост (като пълната скорост може да се достигне само при трансфер от кеша на диска, поради физическите ограничения на плочите)
  • 5 години гаранция

Image1графики/тестове: AnandTech

Както се вижда от графиките VelociRaptor се представят много добре спрямо механичните дискове, като дори се приближават до SSD-производителността, що се отнася до последователно четене/запис на данни, каквото обикновено имаме при специализираните обработки. Колкото до производителността при случайно четене/запис (като например дребни операции при стартиране на програми, достъп до log-файлове и други дискови операции, които протичат едновременно на заден план), SSD-устройствата просто нямат конкуренция. Те са способни да предоставят около 15 000 4KB входно/изходни операции за секунда, от които на този етап не могат да се възползват дори най-сложните приложения. Но всичката тази скорост идва на доста солена цена – поне засега.

Заключение
Ако все още не сте готови да преминете на SSD-дискове поради финансови съображения, но държите на скоростта и имате нужда от  големи капацитети, то харддисковете VelociRaptor са перфектният избор. А защо не и хибридният “направи-си-сам“ вариант с комбиниране на бързо механично устройство за архивно съхранение на данни и малък SSD-диск за операционната система?

Коментирай

css.php