Нови смартфони от Gigabyte

През последните 1-2 години пазарът на достъпни Android-телефони бързо набра скорост и вече почти всеки традиционен производител на компютърни компоненти разполага със свои мобилни апарати. Дори по-малки компании, като например Prestigio се радват на добри продажби предлагайки стойностен продукт на значително по-ниска цена спрямо традиционните играчи (MultiPhone). Конкуренцията при евтините смартфони тепърва ще расте, а явно Gigabyte са решени да присъстват и в този сегмент представяйки през месец Април нови модели от серията си смартфони GSmart, работещи със съвсем леко променена операционна система Android без досадни брандирани програми.

GSmart Maya M1
Първият и по-скъп от тях е Maya M1 (400-420лв.). Телефона напомня много на модел изработен от HTC, разполага с голям 4.5-инчов екран, като интересното в случая е наличието на качествена IPS-матрица. Развитието на методите за производство явно е намалило значително цената на този тип дисплеи позволявайки на Gigabyte, а и на останалите по-малки производители да повишат качеството без особен скок в цената. Иначе външният вид е изчистен и стилен. Моделите се предлагат в три цветови решения – с кафяв, бял или червен панел. Отпред ще намерите само характерните за Android сензорни бутони, отляво – бутон за контрол на звука, отгоре – microUSB-порт, жак за слушалки и бутон за вкл./изкл., а за задния капак са оставени камерата, светкавицата и високоговорителя. Производителността е на много добро ниво. Maya M1 е способен да възпроизвежда Full HD видео (1080p), въпреки че резолюцията на екрана по-скоро предполага работа с размер 720p. Все пак телефона не може да се сравнява с топ-моделите актуални в момента съдейки по резултатите му в различни бенчмаркове (960т. в Geekbench 2, в сравнение с 2750, 1760, 1630 съответно за HTC One, Galaxy S3 и Apple iPhone 5).gsmart-maya-m1-Image1

Характеристики

  • процесор – двуядрен с честота 1GHz Cortex-A9 (чипсет MediaTek MT6577), графика – PowerVR SGX531
  • екран – 4.5-инчов капацитивен с резолюция 540×960 пиксела и IPS-матрица (пикселна гъстота ~245ppi)
  • 1GB RAM, 4GB достъпни за съхранение на данни, слот за microSD карта до 32GB
  • работа с две SIM-карти (Dual-SIM Dual-Standby)
  • ОС – Android v4.1 (Jelly Bean)
  • 8 Mpx камера с автофокус и двойна LED-светкавица (втора предна 2 Mpx камера)
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, Bluetooth v3.0, microUSB-порт, жак за слушалки, FM-радио
  • акселерометър, сензор за близост, компас, сензор за осветеност
  • размери – 136 x 67 x 9.7 mm, тегло – 150гр.
  • батерия – 1700mAh

 GSmart Rio R1GSmart-R1 04Rio R1 е бюджетен смартфон очевидно насочен към по-младежка аудитория със своите няколко цветни вариации. Въпреки ниската си цена (около 250лв.) апарата предлага изненадващо добри характеристики: голям IPS-екран, добър процесор и достатъчно място за съхранение на данни и приложения. Корпусът е изработен от пластмаса, но това не нарушава добрата цялостна визия. За разлика от Maya M1, тук версията на Android е по-стара: 4.0 Ice Cream Sandwich. Процесора е от нисък клас, така че не очаквайте перфектна производителност. Телефонът може да подкара повечето игри и да възпроизвежда умерено по размер видео, но за сериозна многозадачна работа и дума не може да става. Не са изключени известни забавяния при работа поради по-малката оперативна памет, но те не са драстични.

Характеристики

  • процесор – двуядрен с честота 1GHz Cortex-A5 (чипсет Qualcomm MSM8225 Snapdragon), графика – Adreno 203
  • екран – 4.0-инчов капацитивен с резолюция 480×800 пиксела и IPS-матрица
  • 512MB RAM, 4GB достъпни за съхранение на данни, слот за microSD карта до 32GB
  • работа с две SIM-карти (Dual-SIM Dual-Standby)
  • ОС – Android v4.0 (Ice Cream Sandwich)
  • 5 Mpx камера с автофокус и LED-светкавица (втора предна VGA-камера)
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, Bluetooth v3.0, microUSB-порт
  • акселерометър, сензор за близост, сензор за осветеност
  • размери – 124.2 x 63.8 x 10.5 mm, тегло – 130гр.
  • батерия – 1500mAh

Недостатъци
Закупуването на бюджетен смартфон не означава непременно закупуване на продукт с понижено качество. Но все пак трябва да се знае от кои елементи най-често пестят производителите. Това са екрана, процесора, оперативната памет и качеството на камерата и звука. В нашия случай не може да очакваме особено много от камерите на двата апарата и докато качеството на 8-те мегапиксела в Maya M1 е добро, то за снимките направени с Rio R1 можем да кажем, че са на ниво задоволителни спрямо стандартите в момента. Звукът също се осигурява от по-евтини чипове, но за щастие дразнещи изкривявания не се отчитат.

И не на последно място следва да споменем нещо и за работата с две SIM-карти. И при двата телефона тя се осъществява в режим Dual-Standby или казано по-просто: в режим на изчакване и двете карти са достъпни в мрежата, но в момент когато получавате SMS, провеждате разговор или сърфирате в Интернет през 2G/3G неактивната карта се изключва и става невидима за съответния оператор (т.е. не може да получите второ обаждане, докато провеждате първото такова).

Коментирай

css.php