Samsung Galaxy S4 – надграждане над миналогодишния успех

Galaxy S4 беше един от най-очакваните телефони през тази година. Причината за сериозния интерес към него е факта, че предходния модел на корейския производител се превърна в най-продавания Android-телефон до момента. Толкова високо вдигната летва трудно се надскача, затова от Samsung този път залагат повече на софтуерните допълнения отколкото на хардуера, който вече е достигнал максимума на пазара. Нека видим какви са новостите в тазгодишния флагман модел.

Дизайн a-galaxy-s4-views

Добрата новина е липсата на промяна във физическите размери. Samsung Galaxy S4 разполага с огромен 5-инчов SuperAMOLED екран, който изненадващо се побира без проблем в корпус наподобяващ в много отношения Galaxy S3. Дизайнерите дори са успели да направят смартфона с около 1mm по-тънък и тесен отколкото преди. Експериментите с външния вид са оставени за следващата година и тук изненади няма – апарата отново е приятно заоблен, с почти изцяло пластмасова външност без да броим тънката метална ивица отстрани. Рамката около екрана е драстично намалена, но корпусът все така си остава магнит за отпечатъци. От предната страна на S4 се намират плеядата от сензори и трите хардуерни бутона. Въпреки, че Android-итнерфейсите се стремят към премахване на тези физически бутони, Samsung са решили да ги запазят, като следва да обърнем внимание на това, че капацитивните зони не винаги светят и е възможно неволно да затворите някое приложение ако не сте свикнали на работа с тях. На задната страна намираме камерата, светкавицата и високоговорителя, който за жалост е малък и макар качеството на звука да е отлично, все пак корейците можеха да се постараят повече имайки предвид основния конкурент HTC One и неговият голям говорител разположен от лицевата страна.

Екран
Съвсем естествено екрана на Galaxy S4 привлича най-много погледи. Тази година той е още по-искрящ и наситен, а резолюцията му достига Full HD ниво (1920x1080p). Имайки предвид размера на диаголнала и пикселната гъстота екрана е вероятно най-добрия на пазара и задминава по качество дори дисплеите на повечето таблети, а черното е наистина черно поради факта, че органичните диоди напълно изключват при изобразяване на този цвят. Освен стандартния начин на работа с докосване, S4 поддържа работа и само с посочване или жест благодарение на повишената чувствителност и комбинацията от сензори. Разбира се тази опция е полезна само в определени случаи, като например при шофиране или при работа с мръсни/мокри ръце (точността все още не е перфектна).

Ако не харесвате прекалено цветната картина съществува и опция за преминаване към AdobeRGB цветово пространство, която ще направи цветовете по-естествени и ще намали яркостта. Телефона разполага още и със 7 автоматични и 4 ръчни режима за настройка на диспея според околната осветеност и среда (адаптиращи се цветове).

Производителност и нови функцииInfographic-Hidden-Innovations-in-the-GALAXY-S4-With-LTE

Смартфона разполага с изключително мощен 4-ядрен процесор от Qualcomm с тактова честота 1.9Ghz 200Mhz повече спрямо HTC One). Всичката тази мощ е необходима за плавната работа с обемния TouchWiz интерфейс на Samsung, изчертаването на графиките върху огромния екран и едновременното бораване с многото сензори (сред които дори такива за влажност, температура и налягане). На определени пазари апарата дори ще се предлага с 8 ядра (4 за нормална работа и 4 включващи се при големи натоварвания). Забавяне или засичане при работа с телефона не се забелязват, а възпроизвеждането на висококачествено видео на екрана е наслада за окото. Благодарение на многобройните възможности за свързване може да изпращате съдържание към телевизори и системи за домашно забавление. Galaxy S4 работи с последна версия Android4.2 и се възползва изцяло от нововъведенията в нея, като например новите уиджети при заключен екран. Samsung са добавили всевъзможни настройки за персонализиране и ефекти, както и опцията Quick Glance позната ни от Galaxy Note II даваща възможност за визуализиране на основна информация (пропуснати повиквания, дата/час, ниво на батерията) при засичане на изваждане на телефона от джоб/калъф. Подобрена е работата с различните работни пространства, като те могат да бъдат до 7 на брой. Налице са и по-разнообразни начини за сортиране на приложенията и ново меню за настройка.

Останалите интересни допълнения са:

  • Multi-window – възможност за едновременна работа с две приложения на екрана, като за всяко едно от тях определяте големината която да заема.
  • Smart Pause – следи лицето ви с предната камера и паузира възпроизвеждането на видео ако отместите глава от смартфона. След погледждане към екрана – възстановява възпроизвеждането.
  • Smart Stay и Smart Rotate – първата запазва включен екрана докато го гледате (много удобно при четене), а втората опция използва положението на лицето ви вместо това на акселерометъра за да определи завъртането на екрана.
  • S Translator – превежда реч или написан текст между различни езици. Възможно е превеждане на думи чрез използване на камерата за разпознаване на текст.
  • възможност за използване на смартфона, като универсално дистанционно с помоща на вградения инфрачервен сензор.
  • Air Gestures и Air View – управление на екрана с жестове и ръкомахане вместо с допир, достъп до някои функции с посочване.
  • Smart Scroll – скролиране нагоре/надолу с накланяне на устройството или на главата ви.
  • S Voice – наподобява гласовите функции на Siri в iPhone и частично функциите на Google Now (гласово управление).
  • S Health – приложение за правилно хранене, изчисляване на калории, изминато разстояние (планиране на тренировки), обща информация за околната среда.

Вероятно няма да сметнете за полезни всички тези функционалности, но е добре да опитате първите пет, които определено заслужават внимание.

Приятна изненада прави и отличното качество на звука особено възпроизвеждан през слушалки. Практически не се наблюдават никакви изкривявания и шумове. Възможна е персонална настройка на силата на звука според вашия слух, а качеството на разговорите е перфектно благодарение на активното подтискане на околния шум.

Камера
galaxy-s4-camera

Основната камера на телефона разполага с 13 мегапиксела, а предната с 2. Качеството е отлично, с много добри цветове и завидна дълбочина (depth of field) стига да разполагате с поне малко светлина. Заснемането на кадри в прекалено затъмнена обстановка не дава добри резултати. Качеството на видеото също е идеално.

  • Dual Shot – едновременно заснемане със задната и с предната камера. По този начин снимащия може също да бъде добавен към снимката с помоща на различни ефекти или рамки.
  • Drama Shot – заснемане на няколко кадъра събрани в колаж с цел улавяне на движението на даден обект.
  • режим даващ възможност за изтриване на преминаващи автомобили или хора от снимките ви (изключително полезен).

Недостатъци и основен конкурент
Основен конкурент на Galaxy S4 е HTC One, който взима превес що се касае до изработката (метален корпус) и някои функционалности, като по-доброто разположение на високоговорителя и по-голямата свободна памет за потребителя (например Galaxy S4 с обявени 16GB разполага само с 9GB свободно пространство поради по-обемният интерфейс TouchWiz и предварително инсталираните приложения). Разбира се свалящия се заден панел дава лесен достъп до слота за карта памет с помоща на който може да елиминирате този проблем. Батерията на S4 e по-голяма от тази в HTC One (2600mAh срещу 2300), което позволява на телефона да издържи без зареждане около ден, максимум два. Зарядното или втората батерия следва да са под ръка при по-активно използване. Работата с интерфейса може да изглежда усложнена за нови потребители за първи път закупуващи модел от серията Galaxy (прекалено много приложения, настройки и функции).

Като цяло по-добър смартфон с Android на пазара няма и макар телефонът да има своите малки странности и недомислици си остава отличен избор за хората търсещи мощни разнообразни функции. Многообразието от сензори тепърва ще се комбинира с интересни аксесоари, като например вече наличните стилни калъфи S-View.galaxy-covers

Характеристики

  • процесор/чипсет – Qualcomm Snapdragon 600 (APQ8064T4-ядрен с честота 1.90GHz, Krait 300), графика – Adreno 320.
  • 5” Super AMOLED екран с Full HD резолюция (1920×1080) и пикселна гъстота ~441ppi. Устойчив на драскотини – Corning Gorilla Glass 3.
  • 2GB RAМ-памет, 16/32/64GB достъпна за потребителя в зависимост от модела, слот за microSD карта до 64GB
  • ОС – Android v4.2.2 (Jelly Bean)
  • 13Mpx камера с автофокус, LED-светкавица, разпознаване на лица и усмивки, HDR-режим, Dual Shot, стабилизация на изображенията. Предна камера с резолюция 2Mpx.
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, жак за слушалки, microUSB порт, Bluetooth v4.0, NFC-чип
  • GPS и GLONASS навигация
  • сензори – акселерометър, жироскоп, сензор за близост, компас, барометър, сензор за температура и влажност на въздуха, улавяне на движения, RGB-сензор за осветеност
  • размери – 136.6 x 69.8 x 7.9mm, тегло – 130гр,
  • батерия – 2600mAh

Цена: 1227лв. с ДДС (бял/черен)

Коментирай

css.php