Умни часовници Samsung Gear 2, Gear 2 Neo и Gear Fit – Част I

Пазарът на смарт часовници е един от най-мътните сегменти на фона на всички останали умни джаджи. Не става ясно и точното им предназначение – дали просто стоят на ръката ни, показвайки дата и час в комбинация с писукане при получаване на SMS/нотификации от смартфона в джоба ни или следва да бъдат сами по себе си мощни устройства с всевъзможни функции? Смарт часовниците не са скорошна иновация. Още през 80-те години на пазара се пускат часовници с разширени функции, като възможност за запаметяване на кратки бележки, аларми за събития и дори калкулаторни изчисления. През 2013-та година отново заговорихме за тях благодарение на компаниите занимаващи се с мобилни телефони. Явно едва в последните години производителите са достигнали нужното ниво на миниатюризация за да могат смело да предложат продукт в една тотално неразработена територия. Фирми от ранга на Motorola, Samsung, Sony и Qualcomm пуснаха на пазара своите предложения, които въпреки неизбежните недостатъци за малки устройства, като лош живот на батерията, недотам компактни размери и липса на докрай измислени функционалности, постигнаха задоволителни резултати.

Galaxy Gear бе представен миналата година и въпреки отличната изработка, добрия дизайн и голямата производителност оставяше усещане за липса на съдържание спрямо цената си. С негова помощ може да приемате нотификации, текстови съобщения, да провеждате разговори благодарение на вградения микрофон и високоговорител, както и да правите снимки/видео с доста добро за подобни размери качество. Въпреки това моделът не беше изпипан що се касае до софтуерни възможности и бяха необходими няколко ъпдейта, с чиято помощ използването му стана по-приятно.

Днес ще се запознаем със значително подобрената нова версия Gear 2, както и с “по-достъпните“ Gear 2 Neo и Gear Fit, при които вече отсъства бранда ‘Galaxy’, тъй като не работят под Android, а използват олекотен вариант на разработената от Samsung операционната система – Tizen.

Gear 2aGalaxy-Gear-2Gear 2 не се различава драстично от миналогодишния модел. Дизайнът отново е комбинация от стилен метален корпус с приятна гумена каишка, която този път може да се свали изцяло и подмени с друга, в желан от вас цвят. Закопчаването става лесно с помощта на метална закопчалка, като следва да се ослушвате за лекото щракване при затваряне за да сте сигурни, че смарт часовника няма да се изхлузи от ръката ви. От предната страна покрита с устойчиво на надраскване стъкло ще откриете висококачествен AMOLED екран, хардуерният бутон, с чиято помощ може да извиквате различни функции след предварителна настройка, инфрачервен диод, както и камерата, която вече не е част от каишката, а от общия корпус на устройството. Микрофона също е сменил позицията си и вече се намира отстрани на джаджата. От задната страна се намира сензорът за сърдечен пулс, който е в контакт с кожата на ръката ви, контактите на батерията и високоговорител близо до ръба на часовника. Единственото неудобство е зареждането на Gear 2, като за целта ви е необходим специален малък накрайник закрепващ се около задната част, в който включвате microUSB кабел. Щеше да е по-приятно ако Samsung бяха предвидили вграден в часовника порт, но вероятно това щеше да наруши размерите на джаджата, които са по-компактни спрямо оригиналния вариант.

Спецификации

  • 1.6-инчов Super AMOLED екран с резолюция 320x320 пиксела
  • двуядрен процесор с честота 1GHz, 512MB RAM, 4GB вътрешна памет
  • 2.0-мегапикселова камера с автофокус, 720p видео @ 30fps
  • сертифициран по IP67 – устойчив на прах и вода до 1m за 30min.
  • сензори – акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечна честота
  • 300mAh батерия достатъчна за до 3 дни умерено ползване или до 6 дни при слабо
  • Bluetooth 4.0 LE, инфрачервен диод за дистанционно управление
  • базирана на Samsung Tizen операционна система с възможност за разнообразни приложения
  • размери – 37 x 58 x 10mm, тегло – 68гр.
gear-2-lifestyle

Интерфейс и възможности
Софтуерът под който работи Gear 2 за жалост вече не е Android, а разработения съвместно с IntelTizen. Неприятното в случая е невъзможността за използване на универсални приложения от всички производители и ограничаване на потребителя до фирмени и строго-специализирани програми. Към момента списъкът с апликации не е голям, като Samsung са пуснали и своя платформа за разработка. Някои от по-интересните са:  секундомер, крачкомер, приложения за следене на нотификации от всички ваши приложения на телефона, програма за SMS-и и обаждания, музикален плеър, различни фитнес приложения, много удобно гласово управление чрез S-voice, новинарски приложения, информация за времето и др. Интерфейсът е много бърз и липсват забавяния. Началният екран и всички възможни настройки могат да бъде променян напълно по ваш вкус, чрез специалното приложение за телефон – Gear Manager.gear-2-funcФункцията отличаваща часовника на Samsung от всички останали на пазара е наличието на камера и то с доста приятно качество. С нейна помощ бързо заснемате желаната от вас сцена с качество напълно достатъчно дори за галерията ви в Instagram. Поддържа се още и запис на видео (720p), което изглежда много добре на малкия екран, но не очаквайте кой знае какво, когато го прехвърлите на компютъра си. Gear 2 поддържа засичане на движения и при вдигане на ръката ви към лицето автоматично включва екрана. Възможността за провеждане на разговор директно през устройството е много удобна, със задоволително качество на звука и единствен недостатък – странната гледка да говорите на ръката си. Друга полезна функция е локализиране на вашият смартфон, чрез звуков сигнал – особено подходяща, когато не помните къде сте зарязали апарата (важи и обратното – локализиране на часовника от телефона). Има и приложение ‘дистанционно‘ – за контрол на вашият смарт телевизор.

Galaxy Gear 2 ще намерите в нашия магазин на цена 584лв. с ДДС

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php