Умни часовници Samsung Gear 2, Gear 2 Neo и Gear Fit – Част II

към Част I

Gear 2 NeoGear-2-NeoНа пръв поглед Gear 2 Neo не се различава от главния модел Gear 2. Що се касае до хардуер, липсва единствено камерата, чието място е заето от инфрачервения диод осигуряващ функционалност на дистанционно управление. Материалите използвани в по-малкия събрат обаче са различни – метал липсва, а корпусът е изцяло изграден от приятна на допир пластмаса. Моделът е с 13 грама по-лек и отново разполага с висококачествени сменяеми каишки, които се предлагат отделно в 3 цветови вариации – Charcoal Black, Mocha Grey и Wild Orange. Екранът и останалите хардуерни параметри не търпят никаква промяна, следователно очакваме същата отлична производителност.

Спецификации

  • 1.6-инчов Super AMOLED екран с резолюция 320x320 пиксела
  • двуядрен процесор с честота 1GHz, 512MB RAM, 4GB вътрешна памет
  • сертифициран по IP67 – устойчив на прах и вода
  • сензори – акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечна честота
  • 300mAh батерия достатъчна за 3 дни умерено ползване или до 6 дни при слабо
  • Bluetooth 4.0 LE, инфрачервен диод за дистанционно управление
  • базирана на Samsung Tizen операционна система с възможност за разнообразни приложения
  • размери – 38 x 59 x 10mm, тегло – 55гр.
Gear-2-musicВръзката между всеки един от трите часовника и вашият Samsung смартфон/таблет се осъществява по Bluetooth, което ви осигурява надеждна свързаност на разстояние до 1015 метра, както и опция за локализиране на забравено устройство. Липсата на камера не се е отразила по никакъв начин на живота на батерията, който очевидно се влияе повече от яркостта на екрана и това дали слушате безжично музика използвайки часовника, вместо телефона си. Отново се поддържа инсталиране на допълнителни програми през приложението Gear Manager, с чиято помощ дори обновявате вградения софтуер в смарт часовника при нова версия, а Samsung са доста активни в това отношение и се стараят да премахват малките неуредици във функционалността в кратки срокове. А от подобренията най-голям ефект ще усетите в режимите за фитнес, които дават ориентировъчна информация за физическото ви състояние и напредък, но в никакъв случай не можем да говорим за медицинска точност.

Gear FitaGearFitПоследното и най-достъпно предложение е Samsung Gear Fit. Именно то се доближава най-много до наложената представа за фитнес аксесоар. Размерите му са изключително компактни, а с теглото си от само 27гр. съществува реална опасност да забравите, че го носите. Основният акцент при Gear Fit пада върху прекрасния капацитивен екран, който може да бъде променян в цветово отношение без ограничения. Поддържа се работа както в хоризонтален, така и във вертикален режим, а яркостта е достатъчна дори при силно слънце. Сменяемата каишка също заслужава внимание тъй като е една от най-удобните на пазара и освен това е хипоалергична, което позволява дълго носене без дразнене на кожата. Задната част на модела съдържа същите елементи, както и предходните два, с изключение на високоговорител. Микрофон също липсва, което прави невъзможно провеждането на разговори чрез часовника. Хардуерен бутон под екрана служи за бързо управление и може да бъде настроен да изпълнява различни функции при многократно натискане.

Спецификации

  • 1.84-инчов огънат Super AMOLED екран с резолюция 432x128 пиксела
  • ARM Cortex-M4 процесор с честота 180MHz, 8MB RAM, 16MB вътрешна памет
  • сертифициран по IP67 – устойчив на прах и вода
  • сензори – акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечна честота
  • 210mAh батерия достатъчна за 3~4 дни умерено ползване
  • Bluetooth 4.0 LE
  • RTOS операционна система (Real Time Operating System)
  • размери – 23 x 57 x 10mm, тегло – 27гр.

Gear-fit-2Както се вижда от техническите характеристики, хардуера на Fit е драстично орязан. Устройството дори не работи под операционната система Tizen, както по-големите си братя, а разполага с индивидуална специализирана такава – Real Time OS. Характерното за нея е, че обработва заявките в реално време и въпреки хардуера забавяне или лаг не се усеща. Без значение дали получавате нотификации, текстово съобщение или приемате обаждане, малката гривна ще изпълни вашата команда моментално.

За съжаление, именно липсата на по-сложна ОС прави невъзможно инсталирането на допълнителни приложения. Цялата функционалност се предоставя от програми инсталирани на вашият смартфон, които подават инструкции към Gear Fit. Всички фитнес режими са налични и тук, но за жалост именно те работят най-странно – повишената точност на сърдечния монитор често дава завишени резултати за пулс (с около 10 удара) и изисква неподвижна позиция при измерване. Крачкомера също не е особено точен в сравнение с професионалните конкуренти от Nike и Fitbit , а начина му на работа изисква известно привикване.

Лесното персонализиране и стилния дизайн определено са най-силната страна на базовия смарт часовник от Samsung. Дамите ще бъдат приятно изненадани от разнообразните възможности за промяна на външния вид: чрез тапети, каишки и аксесоари за тях, които превръщат часовника в моден аксесоар и идеално функционално допълнение към всеки тоалет. Gear-fit-lifestyleЗаключение
Ползата от подобни джаджи към момента е спорна, тъй като цената им е висока за функциите, които предлагат. Вярно – разполагате с хардуер достатъчен за бюджетен смартфон, но дали си заслужава инвестицията е въпрос на вкус, лайфстайл и възможности.

Samsung Gear 2 Neo @ JMT – 386лв. с ДДС

Samsung Gear Fit @ JMT – 376лв. с ДДС

Коментирай

css.php