24“/27“ монитори Samsung с PLS-матрица

LS27A850DSEN 1600x1600-copy Samsung Electronics доста често пускат на пазара различни серии монитори, но като цяло, рядко има нещо революционно в тях. Повечето пъти наблюдаваме сериозна промяна в дизайна, преработени менюта и куп оптимизации на картината без особено развитие в хардуерно отношение – еднакви матрици, подобна електроника и спецификации. Представяйки серията SA850, корейският гигант най-накрая извади продукти способни адекватно да се конкурират с набралите сериозна популярност в последно време e-IPS монитори с панели произведени главно от LG. В миналото Samsung се опитаха да наложат своите C-PVA матрици, като алтернатива на масовите TN, но пожънаха ограничен успех главно с корпоративните си клиенти, съвсем слабо докосвайки крайният потребител. Високото време за реакция на PVA матриците и някой проблеми в цветовете отблъснаха масовите клиенти, които се редяха на опашката за евтини e-IPS монитори в лицето на DELL и тяхната UltraSharp серия, задоволяваща напълно нуждите им. Сега Samsung привличат окото с първите варианти от т.нар. PLS-монитори – S24A850DW и S27A850DS (почти идентични, като ще се спрем по-подробно на 27-инчовия вариант).

Какво е Super PLS?Untitled-1 Super PLS-технологията (Plane-to-Line Switching), демонстрирана за първи път в края на 2010г. много наподобява познатата ни IPS (In-Plane Switching). В началото, матрицата е замислена за таблети и мобилни устройства, като дори е имало идея за вграждането и в Apple iPad 2. В последствие плановете се променят и технологията е насочена към десктоп пазара, позиционирана като пряк конкурент на IPS и LG, въпреки че масово матриците са с различни характеристики и цени, и нямат много база за сравнение (TN, PVA, IPS). Тъй като IPS за момента е най-доброто на пазара откъм качество на цветовете, съвсем нормално е тя да бъде съперник на новата разновидност. Super PLS предлага същите перфектни цветове характерни за e-IPS/IPS панелите, като добавя по-висока яркост, има по-ниска цена и елиминира почти напълно промяната в цветовете при преместване (tonal shift). Пикселите и при двете технологии са практически еднакви по форма и разположение, като тези на Samsung са разделени по средата от тънка черна ивица.

Мониторът
S27A850DS е 27-инчов монитор издържан в черно, с изчистен външен вид, насочен към сериозни потребители. Основата е голяма и осигурява стабилност без значение от височината, на която е повдигнат екрана или завъртането му. Той е защитен от специално матирано анти-рефлексно покритие. За разлика от стандартните агресивни anti-glare филтри, които на моменти правят картината зърнеста или белият фон “мръсен“, Samsung S27A850DS разсейва светлината по-добре, без излишно лъщене. Дисплеят е с дебелина само 4cm (с всички портове, без отчитане на стойката), която се постига благодарение на подсветката от бели диоди и външното захранване. То се разполага в горната задна част, в специална рамка, играеща ролята на дръжка при пренасяне. Моделът разполага с всички възможни ергономични настройки, механизмите се движат гладко и без засечка (отлични ъгли на виждане). Samsung са осигурили режим за динамичен контрол над контраста, който за разлика от други модели наистина работи и постига стойности до 3000:1. Тестове показват, че реалната стойност на статичният контраст е само 800-830:1, но се запазва стабилна при всички режими. Цветопредаването покрива 99,5% от sRGB пространството. Въпреки това мониторът има нужда от настройка, тъй като зададените фабрични стойности не са толкова точни. Яркостта е отлична, дори прекалено висока без настройка от потребителя. S27A850DS идва с 3 години гаранция.

Спецификации
Image1

  • тип панел – PLS с LED-подсветка и 16.7 милиона цвята (8-bit)
  • големина и резолюция – 24“ / 27“, съответно с 1920x1200 (16:10) / 2560×1440 (16:9), 5ms време на реакция (GTG)
  • яркост – 300cd/m²
  • контраст – 1000:1 (с възможност за DCR – Dynamic Contrast Ratio)
  • ъгли на виждане – 178° / 178° (24“ с по-ограничени ъгли)
  • пълен контрол при нагласяне на височина, завъртане, наклон и др. (работа в portrait-режим)
  • 2x Dual-Link DVI, Displayport, HDMI* (27”)
  • тегло – около 5,7кг. / 6.5кг.
  • консумация на енергия – максимум 64W / 71W
  • 3x USB 3.0 порта
  • многобройни Samsung оптимизации – Magic Angle, Eco Saving, Multi Screen Software, Magic Bright, Magic Color, Off Timer, Customized Key, 0W Power On & Off Switch

Заключение и недостатъци
Samsung 27″ S27A850DS е дисплей от който ще останете доволни. Конкурентната цена, отличните цветове и ергономичните му възможности го правят добър играч в сегмента 27-30“. Като недостатъци можем да отбележим ефекта ‘backlight bleeding’, който се наблюдава в долните ъгли на някой бройки, затова е най-добре мониторът да се тества предварително. Ако смятате, че PLS-технологията е все още твърде млада и не желаете да рискувате, винаги може да се насочите към познати серии в лицето на DELL или HP, но вероятно на по-висока цена.

Цени:
Samsung 24“ S24A850DW – 818лв.
Samsung 27″ S27A850DS – 1307лв.

Коментирай

css.php