Samsung 840 Series – SSD дискове с TLC NAND-памет

Съвсем естествено Samsung се превръщат в значим играч на пазара на SSD-дискове. Все пак те са най-големият производител на флаш-памет с пазарен дял от над 42%, задминаващ този на конкуренцията в лицето на Toshiba с нейните около 25% и Micron с 21%. Корейците са и основен доставчик на големи компютърни брандове, като Apple и Lenovo осигурявайки SSD-дискове за нуждите им още от 2006-та година – цели 2 години преди първият потребителски SSD-диск на Intel.

Особености 
Новите устройства от серия 840 се явяват наследници на изключително успешните модели под номер 830, които бяха първите дискове на компанията успели да привлекат сериозен медиен и потребителски интерес, превръщайки се в едни от най-желаните устройства на пазара. Новото в тазгодишната серия е използването на т.нар. TLC NAND-памет. Различното при нея спрямо останалите типове (SLC, MLC) е възможността за съхраняване на допълнителен 3-ти бит в една MLC-клетка памет. TLC-Тъй като преминаването към по-малък производствен процес е бавно и осигурява плавно намаление в цената на флаш-паметите, компаниите търсещи начини за рязко увеличаване на свободния капацитет в продуктите си са принудени да проявяват известно въображение. На този етап това означава вмъкване на повече информация в същия обем клетки (Triple Level Cell), вместо създаването на голям брой умалени такива върху същата по големина основа.

Стандартната клетка от една SLC-памет приема волтаж докато прехвърли състоянието си от ‘изключено‘ във ‘включено‘, съхранявайки по този начин 1 бит информация (0 или 1). MLC-паметта съхранява 2 бита информация и възможните състояния в една нейна клетка са четири (00, 01, 10, 11). TLC пък съхранява 3 бита, водещи до 8 отделни състояния на клетката. Увеличаването на плътността на запис в една клетка води до по-малко производствени разходи за един и същ капацитет и съответно до по-ниска цена за потребителя. Естествено подобно струпване на информация води след себе си и недостатъци произтичащи от естеството на NAND-паметта. Признаците на стареене в силициевата подложка се появяват по-бързо и съответно циклите на запис/изтриване са по-малко (около 1000 в зависимост от производствения процес). По-големият брой възможни състояния на клетка водят до повече нива на волтажа, разликата между които е малка. При износване на силициевата подложка различаването на две отделни състояния се затруднява и това води до увеличено време при запис, изтриване или проверка на данните. Разбира се, средностатистическия потребител не прави повече от 10GB записи на ден, но дори и при десетократно увеличена работа с данни ще са ви необходими около 7 години за да износите NAND-паметта. Освен това дисковете идват със стандартна 3-годишна гаранция, така че място за притеснение не би следвало да има.

Тестовете показват, че производителността в серия 840 е сходна или по-висока спрямо тази на повечето MLC SSD-дискове на пазара, а цената е осезаемо по-ниска. Samsung значително са оптимизирали контролерите си, което им позволи да представят продукт на по-ниска цена без компромис в скоростта или капацитета. Спад спрямо конкуренцията се усеща единствено при последователен запис на данни (както се вижда и от спецификациите), но ако поддържате свободно около 20-25% от дисковото пространство не би следвало да усещате забавяне. MAIN 600 SSD840 1Спецификации

  • капацитет – 120/250/500GB
  • скорост на последователно четене и запис – съответно 530 и 130MB/s, 530 и 240MB/s, 530 и 330MB/s
  • скорост на случайно четене/запис – съответно 85K/32K, 95K/44K, 97K/63K входно-изходни операции за секунда
  • 3-ядрен контролер Samsung MDX с 256/512MB DDR2 кеш-памет
  • интерфейс – SATA 6Gb/s, форм-фактор – 2.5“
  • консумация на енергия – 15W
  • размери – 100 x 70 x 7mm
  • тегло – 60гр.
  • 3 години гаранция

Samsung 840 Series 120GB – 212лв.
Samsung 840 Series 250GB – 386лв. 
Samsung 840 Series 500GB – 861лв.

Коментирай

css.php