Samsung 970 PRO и 970 EVO

SSD (Solid State Drive)

(133)
Популярност
Цена
SSD (Solid State Drive)

Какво е SSD?

Подобно на традиционните твърди дискове, устройствата SSD отговарят за съхраняването на информация в компютърните системи. За разлика от тях обаче, SSD функционират въз основа на технологията на флаш паметите. Липсата на механични компоненти води до редица съществени предимства спрямо твърдите дискове:

  • в пъти по-висока скорост при четене и запис
  • липса на шум
  • липса на вибрации
  • значително по-студени са
  • консумират по-малко електроенергия
  • имат по-дълъг живот

Колко по-бързо работи компютърът с SSD?

Това е често задаван въпрос от нашите клиенти. Със сигурност всички процеси, свързани с продължително четене или запис на информация при SSD протичат в пъти по-бързо. Това са например зареждането на операционна система (с SSD Windows 10 зарежда за около 10 сек.), търсенето на файлове или текст в множество документи и др. Ако в ежедневната ви работа преобладават тези или подобни процеси, използването на SSD е силно препоръчително. От друга страна, ако предимно сърфирате в Интернет или гледате филми, надали ще забележите по-високата производителност на SSD.

Как да избера SSD?

Първата стъпка е да съобразите избора си с т.нар. Form factor. Той определя формата, размерите, интерфейса и начина на монтаж. Най-популярният и универсален тип SSD са вътрешните 2.5“ устройства със стандартен SATA интерфейс. Монтират се както в лаптопи, така и в компютри и сървъри. Съществуват обаче още доста стандарти, като mSATA, M.2, PCI-E и др. Възможно е вашият компютър да разполага или не с някои от тези интерфейси.

Следва да прецените от какъв капацитет имате нужда. Въпреки тенденцията на поевтиняване, обикновените твърди дискове са все още значително по-евтини от SSD-тата. Заради това оптималният вариант е да използвате SSD за операционната система и работните файлове, които ползвате в ежедневието, а обемните игри, филми, снимки и др. да съхранявате на твърд диск. SSD с капацитет от около 250GB е съвсем подходящ за тази цел, а минималният препоръчителен капацитет е около 120GB.

Нагоре