Samsung Galaxy S5: по-голям, по-мощен, но достатъчно ли е?

a-Glam Galaxy-S5 GroupВ последно време мобилните телефони стават все по-мощни, а производителите се надпреварват да предлагат какви ли не функции, само и само техният апарат да изпъкне на фона на приблизително сходните, като параметри модели. Дните преди представянето на актуалният флагман на SamsungGalaxy S5, бяха изпълнени с трескаво очакване и слухове вдигащи летвата на тема спецификации доста високо – ретина скенер, изцяло метален корпус, 3GB оперативна памет и какво ли още не. В резултат на това много от техничарите останаха разочаровани, че реални иновации липсват. Очевидно производителите са достигнали максималното към момента техническо ниво и резките промени тепърва предстоят. Запазването на пазарните позиции е сведено до наблъскване най-новия и мощен хардуер плюс всевъзможни джаджи и сензори, които да оправдаят поредния безличен смартфон. Въпреки това S5, както ще видим по-долу не е чак толкова ‘обикновен‘.

ДизайнGalaxy-S5-viewsВъншният вид е съвсем леко променен. Корейците отново залагат на изцяло пластмасов корпус, което е доста озадачаващо имайки предвид конкурентите модели от Apple и HTC. Въпреки това цялостното усещане в ръка е приятно и стабилно. Пластмасата прави апарата значително по-лек – само 145гр. и позволява лесно сваляне на капака с цел подмяна на батерията или достъп до картата памет. Наличието на дупчици върху задния капак освен чисто дизайнерско решение спомага и за допълнителното олекотяване на апарата имайки предвид завидния размер на екрана – 5.1 инча. Galaxy S5 се предлага в четири основни цвята – класическите Charcoal Black и Shimmery White, както и ярките Copper Gold и Electric Blue. Хардуерните бутони са запазени, като централният играе ролята и на сензор за пръстови отпечатъци. С негова помощ освен да отключвате телефона можете да се разплащате мобилно чрез системата на PayPal, а в бъдеще достъп до сензорните възможности ще имат и мобилните приложения на трети доставчици. За разлика от iPhone 5S, работата със сензора за отпечатъци следва да бъде по-внимателна, тъй като Samsung изискват пълно плъзгане на съответния пръст за правилно регистриране на самоличността (за щастие посоката на движение няма значение). Следва да отбележим, че на този етап полезността от подобен род сензори във всички апарати е спорна. Lifestyle 01-galaxy-s5lifestyle-galaxy-s5-2От задната страна на S5 се намират камерата, светкавицата и специалния сензор за сърдечна честота. Именно на него е основана и маркетинговата стратегия за модела. Интегрирането му в различните приложения за фитнес и здраве в комбинация със сензорите за движения целят налагането на смартфона, като лайфстайл джаджа спомагаща освен за комуникация/забавление и за здраве. В горната част на S5 са разположени инфрачервения порт, чрез който превръщате телефона си в дистанционно и жака за слушалки. В долната – microUSB 3.0 порт (защитен чрез гумено капаче) и микрофона. Samsung са направили апарата водо и прахоустойчив, което улеснява живота ви драстично, особено в случаите на заливане с кафе или газирани напитки. Вместо разходка до сервиза, просто измивате внимателно апарата на чешмата и подсушавате.

Не можем да не се спрем и на кристалния Super AMOLED екран, който бе обявен за най-добрият дисплей в света на мобилните телефони. Освен познатите ни и понякога изкуствено-наситени цветове, потребителя разполага и с профили за абсолютно точни цветове, които ще се харесат дори на графичните дизайнери. Яркостта е още по-голяма, контраста идеален, а четимостта на открито още по-добра в сравнение с Galaxy S4. Разнообразните настройки за пестене на енергия, както и батерията от 2800mAh без проблем ще ви стигнат за целия ден, а и малко отгоре (при умерено използване).

Интерфейс и технически параметриGalaxy-S5-interfaceУсещането при работа с поредната версия TouchWiz е по-приятно от очакваното. Бързината при ровене в менютата може да се ускори още, но производителността в приложенията е светкавична. Направени са основно козметични промени с цел по-добро визуално възприятие и повече възможности за едновременна работа с няколко апликации. Повечето фирмени програми са премахнати и могат да се добавят само при желание от страна на потребителя, което олекотява софтуера и дава повече контрол. Интегрирането на толкова много функции и сензори обаче прави някой елементи (като например центъра за нотификации или менютата за настройка) претрупани и преливащи от информация. Екранни бутони за управление липсват, което оставя ценни редове от дисплея свободни за потребителя, а възможностите за персонализация на всяка част от интерфейса са винаги добре дошли. Интересно решение е добавянето на лента с избрани икони за извикване на често използвани приложения. Чрез нея прехвърлянето между различни прозорци става по-бързо отколкото с преминаване през основния екран или списъка с приложения. Телефонът разполага с пълни мултимедийни възможности, перфектен звук, поддръжка на различни режими (режим за деца, улеснено управление при шофиране, както и енергоспестяващ черно-бял максимално опростен режим за пестене на енергия).

Характеристики

  • 5,1-инчов капацитивен Super AMOLED екран с вече стандартните 16 милиона цвята, с FullHD-резолюция (1080×1920) и защита със стъкло Gorilla Glass 3.
  • 4-ядрен процесор с честота 2,5GHz базиран на най-новото решение от Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801 с графика Adreno 330.
  • 2GB RAM, 16/32GB памет за потребителя, слот за microSD карта до 128GB
  • 16Mpx основна камера с автофокус , светкавица и всички други необходими функции, видеозапис в три разделителни способности – UHD 2160p@30fps, 1080p@60fps или 720p@120fps и 2Mpx предна камера способна на видео с големина 1080p@30fps.
  • Android 4.4.2 KitKat
  • сензор за пръстови отпечатъци, сензор за сърдечна честота, акселерометър, жироскоп, сензор за близост, компас, барометър, сензор за движения (Air guestures), GPS и GLONASS навигация.
  • TV-out, microUSB v3.0, 3.5 жак за слушалки, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac с всички възможни режими, инфрачервен порт, NFC-чип и др.
  • напълно устойчив на прах и устойчив на вода с дълбочина до 1 метър  в продължение на 30 минути
  • размери – 142 x 72.5 x 8.1мм, тегло – 145гр.
  • капацитет на батерията – 2800mAh

Камера и допълнителни аксесоариfit prod 2Що се касае до камерата, Samsung са свършили доста работа и определено разликите между качеството на снимачката в S4 и S5 са големи. Фокусирането е много бързо, а снимките са ясни и с много добри цветове благодарение на първият в света на смартфоните ISOCELL-сензор разработка на Samsung. В основата си той представлява задно-осветен CMOS, какъвто вече се използва при всички производители, но с една основна разлика – отделните пиксели са оградени от бариери/стени, които намаляват нивата на шум с 30% спрямо останалите малки сензори използвани в мобилните устройства. Освен това тези ‘стени‘ увеличават площта на сензора, което допълнително увеличава с до 20% количеството уловена светлина. По качество камерата в S5 съперничи и дори надминава тази в Nokia Lumia 1520. Възможностите за заснемане на видео са разнообразни – предлагат се различни режими, включително такъв с ултрависока резолюция (UHD), стабилизация на изображението, HDR заснемане и Dual-Video режим. Единствен недостатък са снимките при ниска осветеност – нивото на шум е по-високо, а цветовете не винаги са идеални въпреки светкавицата.

Като допълнение към телефона може да използвате смарт-часовниците от линията Galaxy Gear. Samsung Gear 2 и Gear Fit са идеално допълнение към апаратите на компанията, с чиято помощ може да приемате/отхвърляте обаждания и нотификации от различни приложения, да отговаряте на съобщения, да следите различни фитнес параметри чрез системата S-Health. В зависимост от модела аксесоар получавате отново водоустойчивост, качествени AMOLED екрани и параметри сходни с тези на бюджетен смартфон.

Заключение
В никакъв случай не може да се твърди, че Galaxy S5 е лош телефон. По-скоро въпросът е: „Необходим ли е?“. Ако вече сте собственик на предишният модел S4, то ъпгрейдът до новия няма да ви донесе особено много. Въпреки всички подобрения, разликата между двата телефона е малка и по-скоро козметична – еднакви материали, сходно качество, чисто софтуерни подобрения с неясно качество. Но ако ви предстои закупуване на смартфон и сте се насочили към високия клас апарати – то Galaxy S5 без съмнение е най-добрият ви “компромис“. Сравнен с конкуренцията в лицето на LG G2 или HTC One (M8), S5 губи единствено на тема дизайнерски решения и липса на метал в корпуса.

Galaxy-S5-water-splash

1 Коментар

  1. Това, че е водоустойчив е много добре и според мен е най-големият плюс. Въпроса ми е колко точно водоустойчив е? Тоест, ако го изпусна в градския фонтан дали ще оцелее или оцелява само на дъждовна вода? Интересно ми е, защото iPhone имат водоустойчив калъф, който предпазва цели 2 часа телефона под водата – представете си за какво става въпрос само! А дали самсунг са го надминали калъфа…

Коментирай

css.php