Актуални модели харддискове с голям капацитет – 4/5/6TB

Само преди няколко години идеята за капацитети от порядъка на 12TB бяха по-скоро добри пожелания, отколкото сигурна реалност. Днес харддисковете с големина 1TB се възприемат общо взето за стандартни, а размери от порядъка на 45TB започват своето сигурно настъпление дори при домашните компютри. Затова ще разгледаме няколко предложения на производителите Western Digital и Seagate, които са предназначени, както за обикновена, така и за по-специализирана употреба.
1-aHDD-stock
Основните проблеми пред дисковете с голям капацитет са ограниченият размер на свободното пространство, в което производителите трябва да поберат повече на брой плочи, съответно гъстотата на запис и най-важното – скоростта на трансфер на информация от и към харддиска. Всеки производител сам намира решения на физическите ограничения, като най-интересната идея в последно време бе използването на хелий във върховите модели на Hitachi с цел намаляване на триенето и мощността на задвижващите елементи.

Western Digital Red/Red Pro
Ще започнем с новите предложения на Western Digital от червената им серия предназначена за съхранение на обеми от данни в домашни условия.
WD-Red-and-Red-Pro-features-slide
Към традиционните модели за масови потребители (1 до 6TB), въртящи се с до 5900rpm са добавени и модели за професионална употреба (1 до 4TB), които могат да се похвалят с по-висока скорост (7200rpm), по-голяма издръжливост (гаранция 5 години), възможност за работа с дискови масиви с между 8 и 16 гнезда, и хардуерно компенсиране на вибрациите за още по-стабилно въртене спрямо стандартните сензори на 3D Active Balance +.

Моделите са предназначени за непрекъсната работа (24×7), а тестването на дисковете в NAS-продуктите на всички производители на пазара гарантира безпроблемна работа и пълна съвместимост. Като добавим и новата версия NASWare 3.0 на специално оптимизирания фърмуеър за работа в RAID среди, с който работят устройствата смело можем да кажем, че серия Red е естествения избор при изграждане на сървър за данни.

Western Digital 6TB Red – 529лв.
Western Digital 5TB Red – 427лв. 

hdtune-bursthdtune-randomaccesshdtune-read

Seagate Desktop SSHD/NAS HDD
Seagate продължават развитието на комбинираната си платформа между традиционен диск и SSD-модул в едно устройство. След официалното пенсиониране на продуктовата линия Barracuda през 2013-та, компанията вече предлага стандартните си харддискове под името Desktop HDD (15-то поколение). Основната цел и тук е достигане на максимална производителност на достъпна цена. Популярността на хибридните дискове сред мобилните компютри вече се пренася и към десктоп потребителите, които получават възможността осезаемо да подобрят работата си ако използват такъв диск за инсталация на ОС. За жалост SSHD не могат да бъдат прилагани в NAS-масиви или като архивни устройства, тъй като идеята залегнала в тях е преместването на често използвани файлове от плочите към чиповете на NAND-паметта за по-бърз достъп.
seagate-desktop-and-nas-hdd
Предлагат се капацитети от 1 до 4TB, скоростта на въртене на плочите е 7200rpm (изключение прави само 4-терабайтовия модел, който се върти с 5900rpm), а големината на SSD-модулите e 8GB за всички модели (с максимална скорост от 190MB/s).

Тестовете показват достигане на много добри показатели въпреки по-ниската скорост на въртене за 4-терабайтовия модел. Времето за достъп не е перфектно, но това се дължи на не влязлата в напълна употреба SSD-памет. След по-дълга експлоатация със сигурност ще се достигнат отлични стойности благодарение на алгоритмите за оценка и преместване на често използваните файлове.

Seagate 4TB Desktop SSHD – 377лв.
Seagate 2TB Desktop SSHD – 217лв. 

HDTune Benchmark ST4000DX001-1CE168S4TB-SSHD-AIDA-64-Bench
NAS-решенията на Seagate са ориентирани към домашните потребители и малките бизнеси. Те са резултат по-скоро от нарасналия пазарен интерес, отколкото целеустременост за попълване на пазарни ниши. Предлаганите големини са съответно 2, 3 и 4TB, като за разлика от червената серия на Western Digital тук дисковите масиви могат да са само от 1 до 5 харддиска (при същата скорост на въртене – 5900rpm). Оптимизациите за работа в RAID режими са под името NASWorks и отново улесняват възстановяването на информация при повреди, намаляват енергопотреблението и вибрациите.

Seagate 4TB NAS – 350лв. 

Дискове с по-специализирано приложение
surveillance-western-digital-seagate
И не на последно място е редно да споменем набиращите популярност харддискове със специално предназначение. В резултат на все по-свиващия се пазар на десктоп компютри и конкуренцията от страна на SSD-производителите, традиционните играчи на пазара за съхранение на данни се ориентират към разнообразяване на своите портфолиа. Предлагането на продукти задоволяващи конкретни дейности освен ползи за потребителите, носи по-големи продажби за производителя.

До голяма степен, те се явяват ребрандирани модели от други сходни продуктови линии с подменен и оптимизиран фърмуеър. Характеризират се с ниско потребление на енергия, пригодени са за денонощна експлоатация, отлична производителност в RAID масиви, възможности за работа с до 32 HD камери за наблюдение и ускорена работа при интензивни заявки за запис характерни за видеокамерите.

Western Digital Purple 1/2/3/4TB @ JMT
Seagate 4TB Surveillance @ JMT

Коментирай

css.php