Производителност при харддисковете с голям капацитет на Seagate, Western Digital и Toshiba

Пазарът на десктоп компютри може и да се свива, но нуждите от свободно пространство непрекъснато растат. Често пъти експертите (за радост на производителите) съветват клиентите да закупуват продукти с поне двойно повече дисково пространство отколкото им е необходимо, тъй като дори домашните потребители съхраняват голямо количество информация особено снимки, музика и висококачествени видео файлове. Към момента 3.5-инчовите десктоп харддискове са с максимален капацитет от 4TB и модели с този размер се предлагат главно от Seagate и Western Digital.

Основни спецификацииSeagate-Western-Digital-Toshiba-HDD

specifications

И трите модела предлагат максималния капацитет в своя клас, като за Seagate и Western Digital той е 4TB, докато диска на Toshiba представен през миналата година е с големина от 3TB.

Seagate ST4000DM000
Устройството е част от новата ребрандирана серия на Seagate съдържаща 15-та генерация потребителски харддискове (предишен бранд – Barracuda). Свободното пространство е разпределено върху четири плочи, които се въртят с нестандартната скорост от 5900 оборота в минута. Seagate декларират максимална скорост на последователен запис от 180MB/s въпреки по-ниските обороти, като това се дължи на промени в алгоритмите за кеширане, добавянето на по-бързи 40-нанометрови двуядрени процесори в контролера и по-бърз буфер (DDR2 DRAM). Производителя дори предлага безплатни софтуерни инструменти (Seagate SeaTools) за фина настройка на firmware-а и контрол над шума.

Western Digital WD4001FAEX
Моделите Western Digital Black (Caviar Black) са част от високопроизводителната десктоп серия на компанията. Харддисковете се задвижват от контролер Marvel 88i9346 разполагащ с 64MB кеш памет Samsung K4T51163QJ-BCE7. Средната скорост, която производителя цитира достига до 154MB/s, а предлаганата гаранция е най-дългата на пазара – 5 години. Характерната практика на Western Digital да използва корпуса на диска за охладител е налице и тук – компонентите отдаващи най-голямо количество топлина (контролер, памет и мотор) са в директен контакт с металната рамка. Специална подложка от изолационен материал между платката и задвижващите механизми обира вибрациите и спомага за по-безшумна работа.

Toshiba DT01ACA300
През миналата година Toshiba представи харддисковете от актуалната си серия DT01ACA насочена към масовите потребители търсещи максимални скоростти при 7200 оборота в минута. Дисковете не се конкурират пряко с корпоративната линия на компанията, капацитета им варира от 500GB до 3TB, а цените са доста примамливи. Toshiba заема трето място в класацията на най-големите производители на твърди дискове (след Seagate и Western Digital). Освен това тя е и третият производител представил модели с плътност на запис 1TB върху една плоча. Всичко това стана възможно след споразумението за закупуване на част от бизнеса на Hitachi при продажбата му на Western Digital. Дисковете на компанията се характеризират с конкурентни цени и много добра производителност.

Тестове и резултатиresults-tests

Изводи
Въпреки разликата в оборотите моделите на Seagate и Western Digital представят сходна производителност. От друга страна диска на Toshiba се оказва най-бърз. Тези резултати вероятно се дължат на различния брой плочи за запис и тяхната големина. Ако сравним два харддиска различаващи се само по броя плочи, то този с по-малко ще бъде по-бърз, по-тих и ще употребява по-малко енергия при работа. Устройствата с по-малък брой плочи работят при по-голяма плътност на запис, което означава обмен на повече информация за едно и също време. И не на последно място по-малкия брой четящи глави също допринася за по-високите скорости.

Спрямо съотношението цена/капацитет харддиска ST4000DM000 от Seagate е най-добрия избор за домашния десктоп компютър заедно с по-малкия по големина Toshiba DT01ACA300. Диска на Western Digital излиза малко солено на фона на другите два, но 5-годишната гаранция и съответно способността за работа при по-големи натоварвания също има своите плюсове.

Достигането на ценовите нива преди наводненията от 2011-та година вече е факт, а с доближаването до физическия лимит на въртящите се дискове можем само да гадаем с какво ще ни изненадат производителите в близко бъдеще.

Цени в JMT:
Seagate ST4000DM000 4TB – 330лв.
Western Digital WD4001FAEX 4TB – 508лв.
Toshiba DT01ACA300 3TB – 229лв.

Коментирай

css.php