Office 2013 е готов, какви са промените? – Част II

към Част I

ExcelExcel 2013Промените в Excel са по-скоро на заден план и ефекта от тях е в цялостното усещане при работа. Налице са нови анимации, които показват ясно резултатите от промяната на определени клетки участващи в големи формули или графики. Версии 2007/2010 драстично подобриха работата с диаграми. 2013 надскача постигнатото и прави създаването на графики още по-лесно.

  • Flash FillExcel автоматично разпознава тенденциите в данните върху които работите и се опитва да запълни оставащите клетки по подходящ начин. Полезна функция при вмъкване на данни от неправилно форматирани/организирани таблици.
  • Visual Suggestions / Quick Analysis – програмата анализира и предлага варианти за обобщение на въведената информация чрез Pivot-таблици, графики или подходящо форматиране.
  • Timeline Slicer – инструмент филтриращ данните по време, с чиято помощ бързо ще се премествате през различни периоди.

PowerPointms-powerpoint-2013PowerPoint притежава част от новите функции на Word 2013. И двете приложения са с променен екран при създаване на нов документ и притежават подобрени възможности за вмъкване и подреждане на мултимедийни елементи. Програмите могат дори да запаметят и възстановят при следващо отваряне страницата/слайда върху който сте работили последно. Останалите промени обхващат малки добавки, като инструмент за извличане на цвят (eyedropper tool), подобрено управление на слайдовете от водещия презентацията, шаблони пригодени за екрани 16:9, нови фигури, странична лента с настройки вместо диалогови прозорци. Поддържат се още и видео-файлове във формат mp4.

  • Slide Zoom – позволява мащабиране на част от слайда за насочване на фокуса върху определен обект.
  • Navigation Grid – списък с всички слайдове, видим само за презентиращия, с цел подобрена навигация.

OneNoteoffice-2013-screenshots-onenote-2013Може да се каже, че OneNote 2013 е най-добре оптимизираното приложение за работа с пръсти от целия офис пакет. Дори има изготвена специализирана версия за преносими устройства, като самостоятелно приложение в Windows Store (OneNote MX с удобно кръгово меню). С помощта на безкрайният тефтер лесно и бързо нахвърляте и организирате всякакви бележки или записки, добавяте към тях снимки, видео или линкове от Интернет, както и различни елементи от документи, таблици и календари. Always-have-the-tools-you-need-at-hand

  • Inking OneNote притежава система за разпознаване на ръкописен текст. Освен това оптимизацията и за touch-екрани дава възможност за рисуване с пръсти/стилус, за промяна или изтриване на елементи.

Outlookoutlook-2013-inline-replyВ Outlook промените са по-скоро козметични. Програмата беше основно обновена във версия 2010 и сега получава главно подобрения оптимизиращи работата с таблети. Много от бутоните са изместени в ъглите за по-бърза навигация и улеснена работа със съобщения/напомняния (отговор, преместване, изтриване, маркиране като прочетени или важни). Заимствани са елементи от приложенията за Windows Phone. Подобрена е интеграцията със LinkedIn, Facebook и др.

  • People Card – удобен начин за организиране на контактите ви. Outlook разпознава дублиращите се имена и организира цялата информация за даден човек на едно място.
  • Peek – може да прегледате набързо календара си и предстоящите ангажименти без да превключвате активният изглед само с преминаване на мишката над съответната иконка/текст.
  • Weather Bar – лента показваща актуална прогноза за времето спрямо събитията в календара ви.

Ако все още не сте изпробвали Office 2013 можете да го направите тук използвайки платформата Office 365.

Коментирай

css.php