Какво да очакваме от Windows 8 – Част II

към Част I

Boot-меню, хардуерни изисквания и нов Welcome-screen
Официалните минимални хардуерни изисквания не са големи и би трябвало всеки компютър работещ с версия 7 да подкара Windows 8 без проблеми.

  • процесор поне 1GHz
  • 1GB RAM за 32-битовата версия или 2GB за 64-битовата
  • дисково пространство – 16GB (64-bit – 20GB)
  • графична карта поддържаща DirectX 9
  • за да бъде възможно визуализирането на два прозореца едновременно (snap apps) е необходима резолюция  от поне 1366×768 пиксела.

0407.1-Boot-Options-menu 0F869C74Налице е ново boot-меню, което замества текстовите опции за избор на ОС или зареждане в Safe Mode режим използвани в момента. Както и досега менюто ще се появява автоматично само ако бъде засечено неправилно изключване на системата или има възникнал проблем. Ръчното извикване ще бъде възможно чрез задържане на бутона ‘Shift’ преди рестартиране, чрез опция в Control Panel или команда в промпт-прозорец. Причината за избягване на стандартното натискане на F8, с което бяхме свикнали досега е прекалено бързото зареждане на ОС. В комбинация със SSD-диск Windows 8 зарежда само за 7 секунди, като прозорецът от време за натискане на F8 е с продължителност 200ms (при система поддържаща UEFI BIOS).
Windows Developer Preview A Lock Screen WebСлед зареждането на операционната система и евентуалният избор на потребител ви посреща новият Welcome Screen, който вече се нарича Lock Screen и е оптимизиран едновременно за таблети и стандартни компютри. На него се изобразява часът и датата в комбинация с напомняния от различни инсталирани приложения, които могат да бъдат добавяни и премахвани по желание. Под статус-информацията са опциите за достъп до системата при зададена парола, пин или иновативната Picture Password.
0844.image 2705B5DD Picture Password заменя стандартните пароли с такива базирани на пръстови жестове. Задаването става в Control Panel (Settings от ‘Charms’-лентата) по избрана от потребителя снимка, която впоследствие става фон нa статус-екрана. Поддържат се до 3 броя жестове (например кръгове, прави линии, единични натискания и др.). Възниква въпроса дали зададената парола не може да се разбие виждайки отпечатъците по touch-екраните, но от Microsoft уверяват, че при редовна употреба никой няма да направи разлика между следите от пръсти оставени от паролата и тези, появили се при нормалната употреба на устройството. Освен това никой не знае посоката или поредността в която сте ги направили.

11Друга опция чакана с години вече е тук. Refresh and Reset ви предоставя възможност да върнете системата си до първоначалното и чисто-ново състояние (Reset – еквивалент на нова инсталация) или да почистите програмите инсталирани извън Windows Store запазвайки някои настройки, персонализацията и личните си файлове (Refresh).

Програми, Windows Store
Windows 8 идва с нова версия браузър – Internet Explorer 10, който може да се окаже една от приятните изненади в новата ОС. Значително олекотен, напълно променен и спазващ стриктно международните web-стандарти, IE10 се очаква отново да стане фактор сред браузърите. От Microsoft са премахнали възможността за работа с външни плъгини, като са оставили само орязана версия на Flash, която да се използва в популярните мултимедийни сайтове. Това решение бе прието със смесени чувства от потребителите, които очакваха пълно отричане от технологията на Adobe в полза на HTML5, но бавното му навлизане вероятно е накарало софтуерният гигант да направи компромис в името на съвместимостта (всички конкурентни браузъри поддържат Flash).
Windows Developer Preview Internet Explorer 10 Web Изглед от новият Internet Explorer. Изчистен интерфейс, табове с предварителен изглед на отворената страница за по-лесна ориентация и възможност за запазване на любими сайтове под формата на плочки, които да служат за начален екран (подобно на Speed dial в Opera).

Появи се слух, че Microsoft най-накрая са решили да обърнат внимание на потребителите и са добавили вградена поддръжка на PDF-файлове чрез Readerприложението си. Ако твърдението се окаже истина, то досадния Adobe Reader ще остане в историята, заменен от лека и бърза програма с абсолютно същата функционалност. DVD-поддръжката е премахната извън допълнителната платена добавка Media Center. Проблемът се решава със свалянето на подходящо видео приложение. Освен това са вградени някои кодеци като H.264, VC-1, MP4, AAC, WMA, MP3, PCM and Dolby Digital Plus). Сполучливият Windows Defender (Microsoft Security Essentials) също е актуализиран и олекотен, което прави нуждата от друга антивирусна програма напълно излишна.
4073.18 Store RP 3B46C2B9 Windows Store дава възможност за безплатно сваляне или закупуване на допълнителни приложения. Целият процес по инсталация или премахване е опростен и наподобява този при мобилните платформи Android / iOS. Съществуват опции за родителски контрол над разделите с приложения и работата с компютъра като цяло. Инсталираните през магазина програми са изолирани една от друга и от системата, което гарантира сигурност. Възможни са 3 режима в ‘Metro’-средата: активна работа на апликацията, преустановена апликация на заден план или работеща по предварително зададени параметри (минимизиран музикален плейър, чат-програми/е-mail, сваляне на файлове). По-рестриктивният контрол подобрява производителността и пести от батерия при преносимите устройства.
Collage-apps-windows-8 Безплатните приложения налични към момента изглеждат наистина добре. Основна цел на Microsoft е всички разработчици да оптимизират програмите си за работа на цял екран при различни резолюции.

За да усетите сами работата с Windows 8 и да откриете още изненади е необходимо да свалите и инсталирате един от двата ISO-файла намиращи се тук.

Windows 8 32-bit ISO – English (2.5GB)

Windows 8 64-bit ISO – English (3.3GB)

Сериен номер:  TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF

Windows 8 Release Preview е безплатна и напълно функционална до 16.01.2013г.

Коментирай

css.php