Windows 8.1 еволюция – Част I

Представянето на Windows 8 преди 2 години едновременно изненада и обърка много хора. Половината потребители започнаха да негодуват от новият ‘шокиращ‘ вид, другата половина приветства рязката промяна, а производителите на хардуер забавиха част от продуктите си подплашени от смесените реакции на клиентите. Въпреки това операционната система се справя добре, не отлично, но достатъчно добре щом привлича все повече потребители. Естествено това се дължи и на факта, че Microsoft осъзнаха грешката си и започнаха малко по малко да ‘кърпят‘ продукта си добавяйки нови функционалности насочени почти изцяло към десктоп потребителите. Все пак Windows е най-популярната десктоп платформа в света и рязката смяна в начина на работа с нея съвсем естествено доведе след себе си проблеми и по-ниски от очакваните продажби.

8 Април е датата, която Microsoft избраха за официален старт на последното обновяване на Windows 8Windows 8.1 Update 1. Ако някой се е надявал Start Screen да изчезне, то вече може да е сигурен – не се предвижда премахването му в близко, че и в далечно бъдеще (Windows 9). Очакванията за версия 9 са свързани основно с още по-голямо сливане на Windows Phone и Windows, както и с добавянето на улеснения за разработчиците и корпоративните клиенти.

Най-крещяща нужда от корекция в момента има работата с мишка, затова нека се запознаем с промените представени с предишната версия – 8.1 и с актуалната 8.1 Update 1, които бяха направени специално за десктоп потребителите.

Windows 8.1screenshot 05startbackground Web

  • Start Screen – стартовия екран претърпя най-сериозни промени с пускането на Windows 8.1. С цел подобряване на възприятието от страна на потребителите и продължаващото налагане на т.нар. “Modern UIMicrosoft добавиха възможността за използване на десктоп тапета за заден фон на Start Screen. Освен това потребителите могат да избират фоновите и акцентиращите цветове от още по-широка гама включително и да добавят предварително дефинирани анимирани фонове, които се движат в синхрон със скролирането на стартовия екран. Населяващите го плочки могат да променят формата си вече в четири размера, като е улеснено и тяхното разместване, което беше доста неестествено в първата версия на обновената ОС.

swinging-4-windows81

  • Boot to Desktop – вече е възможно при зареждане на операционната система потребителят да стига директно до десктопа или до списъка с всички инсталирани приложения без да минава през стартовия екран. Също така налице е и опция за връщане към работния плот след затваряне на Мetro-приложение.
  • улеснен достъп до настройки – години наред контролния панел беше мястото, където се правят основните настройки на Windows. С версия 8 обаче, достигането до него беше затруднено в опит да се скрият сложните функции от обикновените средностатистически потребители, които работят с ограничен брой програми или просто сърфират в Интернет. С обновяването до 8.1 най-често използваните настройки станаха достъпни в ‘модерния‘ интерфейс в раздел Change PC Settings
  • Smart Search – приложението за търсене претърпя най-сериозна промяна. Освен във файловете на компютъра си вече може да търсите в профила си в OneDrive (бившия SkyDrive) и да получавате резултати захранвани от търсачката на MicrosoftBing. При избор на резултат от Интернет се визуализира екран, който си е направо отделно приложение. Ако търсите информация за географски места или известни личности например, Windows 8.1 чрез Bing ще извлече данни от световни сайтове като Wikipedia или IMDB и ще я визуализира по един перфектно подреден и стилизиран начин. Със скролиране настрани ще можете да избирате подкатегории, да преглеждате мултимедийно съдържание, да получавате информация за времето (ако резултата е географски обект) или да търсите снимки по различни критерии – големина, преобладаващи цветове, формат и др.

screenshot 04search Print

  • завръщане на Start-бутона – за жалост към момента бутонът не е цялостно меню, а просто бутон, който извиква Start-екрана. Когато сте на десктопа, бутонът стои на лентата със задачи, а когато сте в Metro-приложения той се появява в левия долен ъгъл при задържане на мишката над него. Приятно допълнение е възможността за достъп до настройки (Control Panel, Device Manager, Task Manager, Run и др.) с натискане на десен бутон от мишката върху бутона Start, когато сте на работния плот.
  • подобрена едновременна работа с няколко приложения – в зависимост от резолюцията на екрана може да подреждате едно до друго и да наблюдавате няколко отворени приложения (например 4 броя при 2560×1440 пиксела). Оразмеряването им е значително улеснено, а хората с повече монитори могат да определят кое приложение на кой от тях да се изобразява. 
  • Wi-Fi Hotspot функционалност и поддръжка на скенери за пръстови отпечатъци
  • повече възможности за известия и персонализиране на заключен екран (Lock Screen) и изцяло обновени вградени приложения – Reading List, Pеоple, Mail, Calendar, Weather, Store
  • подобрена интеграция с облачната услуга OneDrive (SkyDrive) и нова версия на Internet Explorer – 11 (с подобрен интерфейс и поддръжка на WebGL).

Image1

очаквайте продължение в Част II

Коментирай

css.php