Как работи Mesh Wi-Fi и струва ли си цената

Как в днешно време човек може да събере цялото семейство в едно помещение?

Като отиде в стаята с рутера и го изключи. След малко един по един ще започнат да пристигат останалите членове на домакинството останали без Wi-Fi, за да проверят какво се случва. 🙂 

В този виц се крие немалко истина. Рутерът, осигуряващ безжична връзка за офиса, магазина или дома става все по-ключов елемент от ежедневието, а уредите, които ползваме чрез него – все повече. От лаптопите, през смартфоните, смарт телевизорите и хладилниците до щорите, отоплението или датчиците на алармата.

Значително се увеличава и съдържанието, с което боравим – стрийминг платформите за филми, видео конферентните връзки или дистанционните курсове ползват все по-голям обем информация.

Може ли един рутер да се справи с всичко това?

Повече устройства, по-големи пространства и “мъртви” зони и все по-високи изисквания за скорост и сигурност на връзката наложиха нови решения. Едно от тях са Mesh Wi-Fi мрежовите системи, които помагат всички тези предизвикателства да бъдат преодолени по най-добрия начин.

Какво е Mesh Wi-Fi мрежова система

Mesh Wi-Fi е съвременна система за безжична свързаност, която е изградена от т.нар. Мesh възли – устройства, управлявани от интелигентен софтуер, които се свързват помежду си и осигуряват преноса на Wi-Fi сигнал от входящата точка (възел) до устройствата на потребителите. Системата поддържа използваните към момента стандарти ІЕЕЕ 802,11а, 802.11b и 802.11g, което я прави 100% съвместима с всички работещи с Wi-Fi устройства към момента.

Mesh мрежите могат да бъдат мащабни. Разширяването им с голям брой възли позволява да бъдат покрити наистина огромни периметри – от паркове и стадиони до цели населени места. За пример – към края на 2022г. в зависимост от модела в системата TP Link Deco можете да свържете до 200 устройства.

Ключови характеристики на Mesh системите

  • Независимо от броя възли в системата е необходимо да свържете само един от тях физически с LAN. 
  • Можете да стартирате с един Mesh възел, а в последствие да добавите още. Обикновено възлите могат да работят и като рутер – ако нямате такъв. А ако вече имате, можете да го свържете към един от възлите.
  • Системата подлежи на прогресивно разширяване до 200 възела (конкретно за TP Link).
  • За различните модели обикновено производителите посочват, каква площ покрива едно устройство. Така можете лесно да направите своя избор в зависимост от конкретните ви нужди и обстоятелства.
  • Възлите на TP-Link са съвместими помежду си независимо от модела. 
  • Преносът на данни през възлите се управлява от софтуера по такъв начин, че се избира най-прекия и надежден маршрут. 

Безжичен рутер ASUS ZenWiFi XD4 Mesh system WiFi 6 Dual Band AX1800 AiMesh Black

ZenWiFi AX Mini Mesh е двулентов Wi-Fi рутер, който доставя изключително бърз и сигурен сигнал до всеки ъгъл на вашия дом, помагайки за премахване на мъртвата зона и буферирането. С комбинация от технологии OFDMA и MUMIMO, технологията 802.11ax осигурява по-голям мрежов капацитет и ефективност в среди с натоварен трафик. Включва еднократна настройка с автоматична синхронизация за всички хъбове във всеки пакет.


Предимства на Mesh Wi-Fi системите

  • Преодолява се неудобството от използването на рутер, който излъчва само от една точка, което обрича сигнала в по-отдалечените помещения.
  • За разлика от използваните до момента устройства за разширяване на периметъра (range extenders), Mesh Wi-Fi модулите осигуряват висока скорост и надеждност, което е от ключово значение в модерното ни ежедневие.
  • Mesh Wi-Fi системите ви осигуряват възможността да ползвате една мрежа в цялата сграда, като се избягва неудобството от прехвърляне от рутер на рутер (или екстендер), тъй като всички Mesh модули функционират в една мрежа с едно и също име (SSID) и една парола.
  • Възможност за бързо и лесно добавяне на Mesh възли по всяко време.
Mesh система TP-Link Deco M4 AC1200 (3-pack) Wi-fi 5Mesh система TP-Link Deco X20(2-pack) Wi-Fi 6 AX1800
Mesh система TP-Link Deco M4 AC1200 (3-pack) Wi-fi 5Mesh система TP-Link Deco X20(2-pack) Wi-Fi 6 AX1800
Безжична TP-Link Deco M4 mesh Wi-Fi система за целия дом. Три модула за площ около 260 кв.м. Осигурява бързи и стабилни връзки със скорости до 1167 Mbps.Deco X20 поддържа Wi-Fi 6, благодарение на което осигурява скорости до 1800 Mbps — 1201 Mbps на 5 GHz и 574 Mbps на 2.4 GHz.

Цената

Действително цените на Mesh Wi-Fi системите са по-високи от цените на обикновените безжични рутери. Такова сравнение обаче не е много коректно да се прави, тъй като двете решения не са еквивалентни по отношение на функционалност и ефективност.

Нека да разгледаме два конкретни случая.

Разполагаме със сравнително малък апартамент с площ около 50-60 кв. м. В този случай Mesh Wi-Fi система не ни е нужна. Особено, ако не планираме разширяване на периметъра. Можем да осигурим добро покритие с някой от масово използваните до момента безжични рутери с цена в диапазона 70-100лв.

Ако обаче живеем в къща и периметърът, който искаме да покрием с Wi-Fi е по-голям (няколко етажа, градина, гараж и др.), то безжичния рутер няма да бъде подходящо решение. Дори и да изберем някой скъп модел, ще се наложи допълнително да се добавят екстендъри на обхвата, които обаче, както споменахме свалят скоростта на връзката. В този случай изборът на Mesh Wi-Fi системата е правилното решение. Можете да стартирате с един възел или с комплект от два възела, а ако се наложи, в последствие да добавите още.

Коментирай

css.php