Ново производително решение от AMD – Radeon R9 285

1AMD-R9-285Докато по-интересните предложения в света на видеокартите тепърва предстоят, от AMD са решили да запълнят някои дупки в ценовата си листа представяйки обновен вариант на популярната карта R9 280. Новото предложение се нарича R9 285, по-бързо е с около 9% спрямо предходното, насочено е към ентусиастите от среден клас и влиза в пряка конкуренция с Nvidia GTX760. Графичния чип е значително преработен и оптимизиран, носи кодовото име Tonga и с увереност можем да го обявим за крайъгълен камък що се касае до развитието на графичните платформи предлагани от AMD.

Обявяването на модела бе част от празненството по случай 30-годишнината на графичният отдел на компанията (небезизвестните ATI), но премина някак между капките без излишна реклама и без представяне на референтен дизайн за картите. Производителите на хардуер ще имат пълната свобода сами да конструират и окомплектоват продуктите си, като на пазара вече има страхотни предложения от страна на ASUS, MSI и Sapphire.

Graphic Core Next 1.2AMD-R9-285-SpecsВидеокартите модел R9 285, не се различават драстично от предходните си събратя. Средната консумирана мощност е намалена от 250 на 190W, въпреки запазването на производствения процес от 28nm. Тежест на новите решения придава обновената архитектура GCN 1.2, която добавя нови технологии към вече съществуващите и успешни: True Audio (отделни чипове върху видеокартата предоставящи висококачествен аудио сигнал), XDMA (енджин осигуряващ CrossFire режим на работа през PCI Express шината вместо чрез отделен конектор между картите) и пълна поддръжка на FreeSync (работа при различни честоти на опресняване на компютърните екрани).

Нововъведенията, заслужаващи вниманието ни:

  • подобрени графични инструкции  и работа с 16-битови операцииAMD осигуряват по-добра едновременна обработка и споделяне на една и съща графична информация между отделните ядра, както и възможност за работа с 16-битови операции – функция, рядко намираща приложение в света на графиката. Повечето операции изпълнявани от десктоп видеокартите се базират на 32-битови операции с числа, които осигуряват достатъчна точност за повечето математически операции и напълно покриват всички изисквания що се касае до видео изчисленията в съвременната техника. Използването на 16-битови операции е характерно за мобилните устройства, които превключват към по-ниската точност при определени условия с цел пестене на енергия.

AMD-R9-285-ColorCompress

  • цветова компресия и по-голяма геометрична производителност – най-интересното нововъведение е възможността за компресия на цветовата информация в реално време без загуба на качество. По този начин AMD намаляват с до 40% изискванията за бързодействие на паметта. Работата със сложни 3D-обекти е подобрена почти двойно.
  • нов видео енджин – осигуряващ пълна хардуерна поддръжка за декодиране на 4К H.264 видео при 60 кадъра в секунда (сфера в която AMD бяха поизостанали в сравнение с Intel/Nvidia). Скоростта при кодиране на видео е увеличена 3 пъти.

Бързодействие
На пръв поглед видеокартите R9 285 изглеждат, като орязан вариант на моделите R9 280 поради драстично намалената шина на паметта – от 384 на 256-бита. Тази разлика в пропускателната способност бе доста притеснителна, но в последствие тестовете показаха, че наистина оптимизациите дават резултат и картите по никакъв начин не страдат от това намаление. Логично е да се запитаме, какво би попречило на AMD едновременно да запазят и оптимизират шината, но имайки предвид, че това е първият модел под GCN 1.2 вероятно тази опция е запазена, като ‘екстра‘ за бъдещите видеокарти на компанията. С R9 285 продължава хитрата подривна политика на AMD спрямо Nvidia. Картата е с до 15% по-бърза от GTX760 (която набра популярност спрямо по-старата R9 280), a скоро може да се окаже и на по-добра цена. Производителността при FullHD резолюции е отлична, като на пазара са налични модели с 2 и 4GB GDDR5 RAM. По-голямото количество памет влиза в употреба при по-високи резолюции от порядъка на 2560×1440 с включен anti-aliasing, които имат нужда от повече пространство за буфер.

AMD-R9-285-Metro-LLAMD-R9-285-B4AMD-R9-285-Crysis-3AMD-R9-285-Thief

графики и тестове – Anandtech

Коментирай

css.php