DELL U2723QE: прекрасен 4K монитор с IPS Black панел

Dell U2723QE е най-добрият 27″ 4K IPS монитор за редактиране на снимки и видео благодарение на своя IPS Black панел с контрастно съотношение 2000:1, отлична точност на цветовете, силна пикова яркост и професионално фабрично калибриране.

Дизайнът на монитора включва ултратънки рамки от четирите страни на екрана с матово покритие против отблясъци. Стойката е универсална, напълно регулируема, с до 150 mm регулиране на височината, +/- 45° завъртане по едната ос, +/- 90° завъртане по другата и -5°/21° накланяне.

Качество на изображението

4K Ultra HD (3840 x 2160 ) разделителната способност в съотношение 16:9 на страните води до висока плътност на пикселите от 163 PPI. Това означава, че получавате много пространство на екрана, както и кристално чисти детайли и текст, но ще трябва да използвате известно мащабиране, за да направите малкия текст четим.

Мониторите Dell U2723QE и U3223QE от серията Dell UltraSharp са първите монитори с IPS Black панели на LG (LM270WR9-SSA1). Те обещават статичен контраст от 2000:1, в резултат на което получавате забележимо по-дълбоко черно и по-ярко бяло от това на досегашните IPS монитори с контрастно съотношение ~1000:1. 

Мониторът покрива цветовите гами както следва – 100% за sRGB, 100% за Rec. 709 и впечатляващите 98% при DCI-P3 стандарта. Фабрично е калибриран при Delta E < 2 за всичките три цветови пространства. Delta E се използва, за да се гарантира, че показваният цвят е в тясно съответствие с това, което човешкото око получава и посочените ниски стойности демонстрират по-висока точност. Можете лесно да превключвате между тези режими в екранното меню (OSD).

DELL U2723QE

Пълното sRGB/Rec. 709 покритие със специални предварително зададени цветове прави Dell U2723QE идеален както за редактиране на снимки, така и за видео редакция, докато по-широкото покритие на гамата DCI-P3 е страхотно за MacOS и общото потребление на съдържание поради по-наситените и живи изходни цветове.

Освен това има 178° широки ъгли на видимост, които осигуряват безупречна консистенция на цветовете, независимо от ъгъла, под който гледате екрана. 

Благодарение на пиковата си яркост от 400 нита, мониторът може да остане предостатъчно ярък дори в стаи със силно осветление.

HDR (High Dynamic Range) се поддържа, но тъй като има само 4 зони на затъмняване, може би е по-добре да го оставите деактивиран.

Производителност

Dell U2723QE има максимална честота на опресняване от 60Hz, достатъчна за игри, но няма поддръжка за променлива честота на опресняване, което може да разочарова някои геймъри. Все пак ниското забавяне на входа от около само 10ms ще ви позволи да се насладите на игрите без забележимо разминаване между вашите действия и резултата на екрана.

Времето на реакция е 5ms GtG. Това означава, че за 5ms един пиксел си променя настройките от един нюанс на сивото до друг (GtG). Времето за реакция е малко по-бавно от това на обикновените IPS монитори, но е в границите на изискванията за качествена игра, а и почти всички преходи на пикселите ще бъдат завършени в рамките на прозореца от 60 Hz, така че няма да има забележимо размазване зад бързодвижещи се обекти.

Благодарение на високата разделителна способност, яркост и контрастното съотношение на монитора съчетани с широка цветова гама, бързо време за реакция и ниско забавяне на входа, видеоигрите ще изглеждат страхотно и ще работят гладко, стига да можете да поддържате прилична скорост на кадрите при 4K.

Тук е важно да напомним, че 4К резолюцията се нуждае от висока производителност и трябва да се съобрази с характеристиките на компютърната конфигурация (най-вече графиката) и степента на натоварване.

Подсветката на монитора е без трептене и има интегриран филтър за ниска синя светлина (хардуерно решение), който предотвратява умората на очите и главоболието, причинени от продължително използване на екрана.

Функционалности

В задната част на монитора има джойстик за навигация в OSD менюто. Можете също да използвате настолното приложение DDM (Dell Display Manager) на Dell за някои настройки.

Наличните инструменти за настройка на изображението включват яркост, контраст, острота, цветова температура, избор на входен източник (включително автоматично откриване) и съотношение на страните. Налични са и няколко предварително зададени настройки на картината, включително „Игра“ и „Филм“ с налични допълнителни настройки на нюанса/наситеността.

Други полезни функции включват „Картина в картина“ и „Картина по картина“.

Свързаност

Dell U2723QE, 27" IPS Anti-Glare

Входовете за дисплей включват HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 с DSC, DisplayPort изход за последователно свързване и USB-C (DP 1.4 Alt Mode, 90W PD).

Другите опции за свързване включват допълнителен USB-C порт с 15W PD, един възходящ USB-C порт с KVM функционалност, пет 10Gbps низходящи USB-A порта, аудио линеен изход и RJ45.

Заключение

Dell UltraSharp U2723QE е отличен 4K монитор за работа при критична важност на цветовете. Получавате професионална точност на цветовете за sRGB, Rec. 709 и DCI-P3 цветови пространства, ясни детайли и текст и силна пикова яркост и контрастно съотношение. Като цяло мониторите Dell UltraSharp са едни от най-предпочитаните, когато се изисква висока прецизност на цветовете и наистина голям цветови спектър.

На всичкото отгоре получавате широки възможности за свързване с 90W PD, възможност за последователно свързване, много USB портове, RJ45 и интегрирана KVM функционалност.

Коментирай

css.php