DELL S2740L – AH-IPS монитор на добра цена

Мониторите на  DELL винаги са привличали внимание и по-специално серията UltraSharp, която през годините се превърна в лидер по качество и цени. Разнообразието от големини и функции ни кара всяка година да очакваме с интерес обновяването и. Този път обаче ще обърнем внимание на моделите от по-непретенциозните сегменти в лицето на DELL S2740L.

Дисплей
Повечето екрани от масовите серии на компанията обикновено разполагат с TN-матрици и представляват орязано копие на по-професионалните. В края на миналата година DELL представиха обновената серия ‘S’ (Studio) отличаваща се с качествени матрици (IPS и AMVA) и добър дизайн. С нейна помощ компанията оформи междинно стъпало между масовите бюджетни продукти и по-скъпите си серии. S2740LS2740L разполага с 27-инчов екран и матрица тип AH-IPS. Панелът е произведен от LG Display и се различава от досегашните IPS/E-IPS екрани по това, че има леко подобрени цветове и увеличена пропускливост на светлина. Новата разновидност матрици дава възможност за производство на монитори с повишена резолюция, но в този случай тя е стандартна – 1920x1080. Причина за по-ниската резолюция на екрана е по-достъпната му цена. Както вече се досещате, моделът може да се похвали с отлично цветопредаване, добър контраст и 178-градусови ъгли на виждане. Съществува обаче една особеност, която не е характерна за IPS-моделите от висок клас. Екранът е с т.нар. glossy-покритие и е допълнително защитен от стъкло, благодарение на което цветовете изпъкват още повече. Добре е да вземете под внимание средата в която ще се ползва мониторът, тъй като ако е разположен до прозорец или в близост до осветително тяло, отблясъците при работа могат да бъдат дразнещи.

Дизайнdell-s2740LОт DELL, както обикновено не са пестили материали и моделът може да се похвали с отличен дизайн. Рамката е разположена в една равнина с екрана и се явява естествено негово продължение (frameless design), което води до по-добри резултати при използване на системи с повече монитори. Основата и рамката са изработени от лъскава черна пластмаса, а рамото е матово и сребристо. Външният захранващ блок и диодната подсветка правят екрана още по-тънък. Въпреки това мониторът стои стабилно, механизмът за нагласяне на наклона се движи лесно и безщумно. За жалост S2740L не разполага с възможност за настройка на височината или завъртане в портретен режим. Буксата за захранващия кабел, и портовете за свързване са разположени в долната задна част на монитора, а стойката разполага с отвор за лесното им отвеждане. Touch-бутоните за настройка и вкл./изкл. са разположени в дясната част на панела и са високо-чувствителни. Менюто е стандартното за компанията и няма особени промени.

Недостатъци
Като цяло проблемите са основно козметични и опират до личните предпочитания. Хората свикнали на антирефлексни покрития няма да харесат лъскавите елементи, реакцията от 7ms няма да задоволи изискванията на запалените геймъри, а резолюцията от 1920x1080 (вместо по-високата 2560×1440) може би ще се стори малка на някои потребители. Въпреки това S2740L притежава  отлично съотношение между цена/качество и големина на екрана.

Ако разполагате с по-голям бюджет или искате всички удобства, то може да се ориентирате към DELL U2713HM.

Основен конкурент: ASUS MX279H Wide – 710лв.S2740L-sideСпецификации

  • размер на екрана – 27“
  • матрица – AH-IPS с LED подсветка
  • резолюция – 1920×1080 Full HD, 16:9
  • яркост – 270cd/m2
  • контраст – 1000:1
  • време за реакция – 7ms GTG (с overdrive)
  • ъгли на виждане – 178°/178°
  • портове – VGA, DVI-D, 2x USB, HDMI
  • размери – 459 x 642 x 216mm (ВxШxД)
  • тегло – 7.56кг.
  • гаранция – 3 години

DELL 27″ Wide S2740L @ JMT – 652лв.

Коментирай

css.php