IP камери срещу аналогови камери за видеонаблюдение

10 пункта, на които следва да обърнете внимание при избор на камери

Аналоговото видеонаблюдение е известно под името CCTV (closed-circuit television). Аналоговата камера е традиционна камера, използвана в системите за видеонаблюдение. Тя изпраща аналогов видеосигнал обичайно по коксиален кабел към VCR или DVR рекордер. Рекордерът преобразува аналоговата информация в цифрова, компресира и я съхранява на твърд диск.

IP (Internet Protocol) или наречена още мрежова камера улавя изображенията, преобразува ги в цифров сигнал, компресира ги и ги предава по мрежа, като може да стриймва сигнала едновременно до различни отдалечени точки за пряко наблюдение или за запис върху различните варианти на рекордери – HVR/NVR (хибриден или мрежов DVR) или компютър. 

Въпреки появата на IP камерите, аналоговите модели и стандарти не спират да се развиват, да доближават някои параметри на своите модерни IP посестрими, но на по-ниски цени. Имат и различни други предимства, поради което намират все още своето широко приложение, а много системи за охранителни камери днес са хибридни – включващи както аналогови, така и цифрови компоненти.

Какво следва да имаме предвид при преглед на двете алтернативи.

1. Качество на видеото

Като цяло стандартните аналогови камери имат по-ниско качество от IP камерите, но работят по-добре при условия на слаба осветеност. Аналоговите камери имат по-ограничен обхват на обекта и не предлагат яснотата при увеличение, което предлагат IP камерите. Ако използвате аналогова камера, при увеличение картината ще стане зърнеста и няма да предостави детайл.

Въпреки това съвременните модели на аналоговите камери се развиват. Появи се новата HD-CCTV технология с първоначален стандарт наречен сериен цифров интерфейс с висока разделителна способност (HD-SDI), който се доразви в три нови интерфейса за предаване на видео –  HD TVI (High Definition Transport Video Interface) и HD CVI (High Definition Composite Video Interface) и HD ADH (High Definition Analog High Definition), които позволяват навлизането в територии доскоро запазени само за IP камерите,  дори с известни предимства пред тях в съотношение качество, характеристики и цена.

IP камерите от своя страна предлагат по-голям диапазон на наблюдение, например доста по-широко зрително поле и по-добри възможности за увеличение. И тъй като предават цифрови сигнали, постигат много по-голяма детайлност на видеото, което ги прави много по-добри за лицево разпознаване, разпознаване стойността на банкноти или откриване на номера от регистрационни автомобилни табели и др.

2. Резолюция

Като цяло цифровите камери осигуряват много по-висока разделителна способност от аналоговите камери.

IP камерите предлагат разделителни способности, които могат да варират от 1,0 мегапиксел (1280 х 780 пиксела), т.нар. HD стандарт,, през 2.0 – 3.0 mp (2304 x 1296) – FullHD до 5,0 mp (2560 x 1920) – SuperHD и 8 mp (4K- 3840 x 2160) – UltraHD. 

Това ви дава възможност да покриете много по-широка зрителна зона или да получите много по-детайлни снимки след увеличение на кадри от малки и отдалечени зони.

Доскоро аналоговите камери се ограничаваха с резолюция под 1 мегапиксел, дори характеристиката се измерваше в т.нар. ТВ линии, но определени съвременни модели камери могат да се похвалят с далеч по-голяма разделителна способност, достигаща до SuperHD стандарта от 5.0 mp и дори UltraHD – 8mp (4K).

3. Преносна среда и разстояние

Традиционните аналогови камери работят по коаксиален кабел като могат да предават информация до 300 м., а новите формати позволяват предаване дори на 500 м. без ретранслатор и с различни формати по един коаксиален кабел (аудио, видео и т.н.). Те могат също да работят по кабел с усукана двойка на разстояние до 1,5 км. или с безжични връзки, но това води до по-ниска резолюция. 

IP камерите могат да изпращат цифрово видео на 100 метра през Ethernet кабел с усукана двойка и на неограничени разстояния чрез IP мрежи., а имат и опцията за безжични връзки. 

Фактът, че могат да предават изображения на голямо разстояние чрез мрежата без да се изгуби качество е едно от основните предимства на IP камерите. Това позволява да се стриймва сигнал, който може да се наблюдава в реално време от разстояние. Друго интересно предимство на IP камерите е възможността да изпращат имейли при засичане на някакво настъпило събитие.

4. PoE възможности

Захранване по мрежата (Power over Ethernet – PoE) е технология, която свързва електрозахранването към стандартна LAN инфраструктура.т.е. без необходимостта от електрически кабели за стандартно захранване.

Това е едно от предимствата на IP камерите пред стандартните аналогови камери –  могат да се захранват чрез Ethernet кабел с усукана двойка.

По-новите аналогови камери обаче вече имат опция да се свързват с LAN инфраструктурата и да не се нуждаят от допълнително захранване, а то да се осъществява чрез PoE.

5. Безжична връзка

Безжичните мрежови връзки на IP камерите е едно от техните предимства. Могат да бъдат много практично решение в райони, където е твърде трудно или скъпо да се пусне кабел. Безжичната връзка може да се използва и в сгради, където е непрактично или невъзможно да се пусне кабел, като например в исторически сгради.

Някои аналогови камери също имат тази опция, но това нарушава чувствително качеството на предаваното изображение.

6. Интелигентност и управляемост

IP камерите предлагат мрежова интелигентност и дистанционно управление. Те могат да предават поточно изображения и различни части от изображения към различни получатели едновременно. Те могат да изпълняват допълнителни задачи като изпращане на съобщение, когато засекат движение.

7. Лекота на монтаж

Стандартните аналогови камери изискват повече кабели от IP камерите. Например, те изискват отделен кабел за управление на функциите за панорамно заснемане, накланяне и мащабиране. Ако има аудио, е необходим друг кабел. Една аналогова камера може да изисква три отделни кабела: захранващ, аудио и видео.

Това не се отнася до новите поколения аналогови камери, които могат да се свързват чрез LAN инфраструктура (четири двойки усукани кабели), по която да се осъществи трансфер на различните сигнали – аудио, видео, команди, както и съответното захранване.

Доскоро тази специфика бе характерна само за IP камерите, които могат да приемат захранване, видео, аудио и контролни сигнали по един кабел. Това е подходяща опция за развитие на мрежата, като вкл. могат да ползват и вече изградена такава със съответните преходници. Предимство на IP камерите обаче е опцията за безжична връзка, което прави монтажът им далеч по-евтин и лесен.

8. Сигурност

Аналоговите камери са много по-уязвими от пробиви в сигурността, тъй като емисиите могат да бъдат физически прихванати, а записващите устройства могат да бъдат откраднати. Аналоговите видео емисии също така не са криптирани.

IP камерите правят данните трудни за прихващане. Те криптират и компресират данни, преди да ги транспортират през интернет до вашия сървър и имат VPN поддръжка. Също така рекордерите могат да са отдалечени и по този начин предпазени от кражба и манипулация например, което носи по-голяма сигурност на записите дори самите камери да бъдат увредени.

9. Надеждност

Аналоговите камери за сигурност съществуват от повече от половин век и имат дълга история на надеждност.

IP системите имат вградена надеждност благодарение на криптирането и компресирането на данните. Те обаче зависят от сигурността на  мрежата, въпреки че могат да бъдат поставени резервни системи, за да се сведат до минимум прекъсванията и рисковете.

10. Стойност

Тук е най-голямото предимство на аналоговите камери и при определени ситуации, конкретни цели за домашно наблюдение или на малки офиси е по-практично да се подходи с бюджетни аналогови системи, които да изпълняват пълноценно поставените цели.

Смята се, че системите с IP камери са по-скъпи, тъй като цената на камерите е по-висока от тази на аналоговите камери, въпреки че продължава да пада, но общата цена може да бъде по-малка от очакваната поради по-ниските разходи за окабеляване, записващо оборудване и труд.

Разходите могат също да бъдат намалени чрез интегриране на IP камери към съществуващата кабелна инфраструктура чрез използване на удължители и медийни конвертори.

Както винаги сме напомняли, всеки избор следва да е подчинен преди всичко на целите, които искаме да постигнем с конкретното оборудване и максималната ефективност от тази гледна точка на вложените средства.

Коментирай

css.php