Nvidia GTX 1080 TI – новият цар на графичните карти

NVIDIA-GeForce-GTX-1080-Ti-Graphics-Card 1През месец Март, NVIDIA показа най-бързата си потребителска графична карта предназначена за ентусиасти – GeForce GTX 1080 TI. Въпреки завидната цена от $700, видеоускорителя предизвика голям интерес поради много високата си производителност, по-висока дори от тази на NVIDIA Titan X, що се касае до възможностите на паметта. Обикновено “titanium” вариантите представляват орязани версии на по-бърз вече съществуващ чип, но този път премахването на екстри е доста оскъдно, да не кажем пренебрежимо малко. GTX 1080 TI притежава същите 12 милярда транзистори, както и Titan X, количеството CUDA-ядра също е запазено – 3584 на брой, а единствено намалена е паметта с един блок или от 12 на нетипичните 11GB. Респективно шината на паметта също не е необходимо да бъде 384-битова и затова спада на 352. Интересното е че премахването на този 1GB памет не оказва значително влияние на общата производителност. За всеки случай NVIDIA са увеличили честотите на ядрото с 5060Hz, като те вече са съответно 1480MHz за базовата и 1582MHz за ускорената честота (base/boost clock). Технологията Tiled Caching за частично обработване на зони от картината и подобрената компресия на кадри допълнително намаляват обема на преминаващите през графичния процесор данни.

Най-интересното нововъведение в GTX 1080 TI е вграждането на мощната видео RAM памет от следващо поколение: GDDR5X, произведена от Micron. Характерно за нея е двойно по-бързото предаване на данни в комбинация с намалено потребление на енергия и възможност за използване на по-големи обеми памет. Нестандартните 11GB ще осигурят по-дълъг пазарен живот на видеокартата, тъй като с покачване на разделителната способност на игрите нарастват изискванията за съхранение на обработените огромни кадри, а както знаем – навлизането на 4K на масовия пазар тепърва започва да набира скорост.
NVIDIA-GeForce-GTX-1080-Ti GPU-Overview-SpecsНа тема продуктово портфолио GTX 1080 TI заема върховата позиция в каталога на NVIDIA – между 1080 и Titan X. Запазването на оригиналните възможности на графичното ядро Pascal GP102 осигуряват на видеокартата производителност с 35% по-висока от тази на GTX 1080 във вътрешните фирмени тестове, а изцяло променената охлаждаща система позволява достигане на оувърклок честоти от порядъка на 2000MHz и то при пълна стабилност на работа. Тези предварителни резултати поставят картата дори в по-горно поколение хардуер способна с лекота да се справи с 4K-гейминг резолюции, пълна поддръжка на VR-технологии и защо не 5K игри.nvidia-gtx-1080-ti-chartС представянето на новата карта бяха обявени и т.нар. варианти “Founders Edition“, или по-просто казано версии на хардуера, в които NVIDIA имат по-голямо участие. Обикновено те създават основната част на графичните карти, като оставят дизайна на платките, охлаждането и други елементи да бъдат довършени от различните производители по тяхна преценка. С появата на картите GTX 1080 TI, американците поставиха началото и на тяхна собствена премиум серия продукти създадена и оптимизирана от тях под името “Founders Edition“. GTX 1080 TI Founders Edition притежава познатият ни NVTTM охладител (NVIDIA Time to Market Cooler), но снабден със специална изпарителна камера за отвеждане на топлината с двойно по-голяма полезна повърхност от тази в Titan X, подобрен въздушен поток, 7-фазов дизайн за подаване на стабилно напрежение към картата и метална задна плоча с елементи за допълнителна ефективност при топлоотдаване. Но нека видим и практически тестове:

1080-performance

4K-performance

графики и тестове – pcgamesn

Разгледайте вече наличните предложения от големи производители на www.JMT.bg

Коментирай

css.php