Какви са типовете и как да изберем Secure Digital карта памет?

През 2000-та година компаниите Matsushita Electric Industrial Co. (Panasonic), SanDisk и Toshiba създават организацията SD Association. Тя има за цел да разработи и утвърди единен стандарт за карти памет, който да се използва масово в различни потребителски устройства. Така се раждат познатите ни днес Secure Digital карти – пряк наследник на MMC (MultiMediaCard). С времето, стандарта се оказа толкова популярен, че все повече големи технологични компании се включват в асоциацията. Така днес, след доста лутане и многобройни конкурентни формати (MemoryStick, CompactFlash, xD-Picture Card), SD-картите станаха най-използваната и достъпна платформа за съхранение на данни в различни портативни устройства.

Видове SD-карти
Към днешна дата пазара е наводнен от всевъзможни карти с различни характеристики, а производителите търсят какви ли не методи (често заблуждаващи), само и само техният продукт да изпъкне пред останалите. Нека се запознаем с различните видове придържайки се към официалните стандарти на SD Association.what-is-secure-digital-sd-sizes-of-sd-cards Secure Digital се класифицират по големина в 3 типа – стандартни, мини и микро (TransFlash), като мини намират все по-малко приложение, и са практически излишни. Стандартните карти се използват главно във фотоапарати, видеокамери и други по-обемни устройства, докато мини и микро – в преносими конзоли, таблети и мобилни телефони. Картите със стандартни размери единствени имат щифт за забрана на запис, както и разновидности с вградени USB-контакти върху самата карта и дори Wi-Fi възможности (Eye-Fi). На пазара за кратко се появиха и т.нар. SDIO (Secure Digital Input Output), които имат издължена форма и предоставят допълнителни функции, като например Bluetooth, радио приемници, GPS, Ethernet. Те са строго специализирани и нямат масово представяне.

Според капацитета паметите се разделят на SDSC, SDHC и SDXC, като всеки тип използва различна разновидност на файловата система FAT:

  • Secure Digital Standard Capacity – до 2GB по стандарт, въпреки че са налични и модели с 4GB от някои производители. Файлова система – FAT16.
  • Secure Digital High-Capacity – от 4GB до 32GB, използват FAT32.
  • Secure Digital eXtended-Capacity – от 32GB до 2TB, exFAT

Следва да се отбележи, че по-старите карти работят без проблем с нови устройства поддържащи по-големи капацитети, но новите карти не могат да се използват в стари четци, поради промени в спецификациите на стандарта. Изборът на капацитет е изцяло в ръцете на потребителя, като е валидна “пухестата“ максима „Колкото повече, толкова повече!“ (на съответната скорост разбира се).SD-Cards-mixИменно на тема скорост се появяват някои недоразумения. В стремежа си да изтъкнат характеристиките на продукта си, някои производители цитират различни методи за дефиниране на скоростта. X-speed рейтинга характерен за CD-ROM устройствата е пример за такова шикалкавене. Много по-лесно се привличат клиенти с гръмко написана скорост 600x. Един “x” се равнява на 150kB/s, което умножено с 600, прави не толкова шокиращите 90MB/s. Често пъти като основна се цитира скоростта на четене, която е по-голяма от тази на запис. Затова е най-добре да се придържаме към класовете скорост дефинирани по стандарт или да четем внимателно опаковките и да търсим ясно изписана средна скорост на запис и четене.

  • Class 0 – без означение за клас, няма минимална скорост, картата е произведена преди въвеждането на класовете или е просто за обща употреба. Следва да се избягва.
  • Class 2 – минимална скорост на запис 2MB/s, при днешните ниски цени няма причина да се спирате на такава карта.
  • Class 4 – минимална скорост на запис 4MB/s, може да се използва за обикновени фотоапарати, осигурява задоволителна производителност.
  • Class 6 – скорост на запис от поне 6MB/s. Ако ще купувате карта памет днес – не следва да се спирате на по-нисък клас. Цените са конкурентни. Подходяща е за всички нужди – фотоапарати, любителски видеокамери, смартфони и др.
  • Class 10 – най-бързият клас карти осигуряващи минимална скорост на запис от 10MB/s. Изберете този вариант само ако устройството ви поддържа толкова бърз запис.
  • UHS-I – най-новият клас карти (Ultra High Speed). Означението UHS показва, че картата поддържа ускорен интерфейс за предаване/получаване на данни от и към устройството в което се използва (теоретично до 104MB/s). Тази скорост не трябва да се бърка със скоростта на запис/четене на самите данни в чипа на паметта, както при по-горните класове. За отразяване на скоростта се въвежда нов знак – U1. Характеризира се с минимални 10MB/s, подобно на Class 10, но този път скоростта се измерва по различен начин и двата класа не могат да бъдат сравнявани. U1 показва скоростта на запис на висококачествено streaming HD-видео използвайки UHS-интерфейс. Подобна карта следва да се използва само за професионални нужди и за обикновеният потребител на този етап е абсолютно излишна.

3 Comments

Коментирай

css.php