Как да изберем NAS

Навигация в статията:

  1. Приложение
  2. Капацитет
  3. Брой на потребителите
  4. RAID конфигурации
  5. Избор на дискове
  6. Софтуерна функционалност и услуги
  7. Производители

Един от бащите-основатели на Съединените американски щати Бенджамин Франклин е познат с една от популярните си фрази: „В този свят няма нищо сигурно освен смъртта и данъците“.

Смело можем да добавим още едно сигурно нещо и това са крашовете на твърдите дискове и запълването на свободното дисково пространство.

За щастие, тъй като очевидно тезата за неизбежността на смъртта и данъците отдавна е доказана, все пак имаме решение на проблема с дисковото пространство – така нареченият NAS или мрежово прикачено хранилище (Network Attached Storage).

Как да изберем NAS

NAS успешно се премести от бизнеса и индустрията към дома, а в днешно време е повече от достъпно да се закупи прилично устройство за под 2000 лева, включително с дискове.

Изборът на NAS често е комплексен процес, който зависи от много на брой специфични обстоятелства, но все пак има няколко ключови неща, които винаги трябва да вземете предвид. В следващите редове, ние от JMT ще ви дадем няколко основни насоки, които ще са ви полезни при избора на мрежово хранилище, което да отговаря на нуждите ви.

1. Приложение

Различните приложения изискват различна функционалност и различни нива на производителност и надеждност. Някои приложения могат да се комбинират успешно, но в други ситуации трябва да вземете предвид някои специфични изисквания към устройството. Ще разгледаме най-често срещаните приложения на NAS в домашни условия и малък офис.

Файлов сървър

 Днес файловият сървър е задължителен елемент от инфраструктурата на всеки офис. Наличието му осигурява базово ниво на сигурност по отношение на работните файлове в компанията, а липсата му гарантира загуба на информация, която е въпрос на време.

Критерии при избор на NAS
– капацитет;
– производителност (колко ще са потребителите, ще се работи ли с файловете в реално време);
– надеждност (каква RAID конфигурация ще изберете, с колко твърди диска);
– брой и скорост на мрежовите портове (някои NAS устройства са оборудвани с 10Gbe портове);

Архивиране на данни (backup сървър)

 Почти всички NAS устройства ще ви свършат работа. Това приложение не изисква мощен процесор или голямо количество RAM памет. Обърнете внимание на функциите за синхронизация – автоматичното синхронизиране на папки с файлове е много по-удобно и надеждно решение от ръчното им качване.

Медиа сървър, медиа плеър

Препоръчително е да изберете NAS с висока производителност и хардуерна поддръжка на H.264 и H.265. Ние предлагаме устройства, които са ориентирани именно към това приложение. Можете да разгледате например Synology DS218play и Synology DS418play.

Хостинг на виртуални машини

 Използването на виртуални машини вместо физически е честа практика вече дори в домашни условия. През последните години все по-често виртуалните машини се хостват именно върху NAS устройства. За целта Synolology, QNAP и други производители са предвидили свои нативни приложения, които улесняват потребителите максимално и елиминират нуждата от специализиран софтуер като Citrix, Windows Server and VMware.

Ето какво трябва да съобразите при избора на NAS в този случай:
– производителност (съобразете броя и типа на процесорите и количеството RAM с броя виртуални машини и операционните системи);
– брой и скорост на мрежовите портове (някои NAS устройства са оборудвани с 10Gbe портове);
 – софтуерна функционалност по отношение на виртуализацията;

Персонален облак

 Ако желаете да достъпвате данните си от всяка точка на света и от всеки вид устройство, да споделяте информация със своите приятели и клиенти, изберете NAS със съответната функционалност и обърнете специално внимание на сигурността. В случая хардуерът не е от особено значение. Важен е софтуерът на самия NAS и облачните услуги, които получавате заедно с него.

2. Капацитет

Първоначално трябва да изясните, от какъв капацитет имате нужда. За целта би било добре да определите минимум и максимум, след което да се спрете на обем около и над средния.

Също така разгледайте цените на дисковете. Много често не си струва да изберете най-малкия капацитет, защото разликата в цената до следващото ниво е нищожна. Напр. разликата в цената между 2TB и 4TB диск не е двойна, а в порядъка на 30-50%.

Планирайте оптимален запас от дисков капацитет. Излишното презапасяване ще ви струва скъпо и е нерентабилно. Затова бъдете обективни и се постарайте да прогнозирате всички свои бъдещи нужди.

3. Брой на потребителите

Скоростта на трансфер и времето за реакция са в пряка зависимост от броя на едновременните връзки към NAS-а. Ниският клас NAS устройства са подходящи за случаите, когато броят на потребителите не надхвърля 10. Ако във вашия случай са повече, би било добре да се ориентирате към SMB клас устройство. Те са оборудвани с по-мощни процесори, повече RAM памет, поддържат усъвършенствано хардуерно криптиране и декриптиране и като цяло са подходящи за по-сериозно натоварване.

4. RAID конфигурации

Попаднахме на доста интересни (някои смешни) преводи на български на RAID (Redundant Array of Independent Disks). Може би най-точен по смисъл е преводът Масив от взаимозаменяеми независими дискове.

Почти всички NAS устройства работят с повече от един твърд диск. При ниския клас NAS дисковете са два, докато при високия те могат да са десетки. Обикновено за домашни нужди, както и за малки офиси NAS устройствата с две гнезда за дискове са отлично решение. Стандартната RAID конфигурация в тези случаи е RAID1 – динамично огледално копие върху два еднакви твърди диска. Това решение ви гарантира, че при дефект в единия от дисковете, няма да загубите информация и работния процес може да продължи без сътресения.

Най-използваните RAID конфигурации

RAID контролерът, с който разполага всеки NAS управлява процесите на четене и запис на информацията, съобразно броя на дисковете и избраната RAID конфигурация. Съществуват конфигурации с повече на брой дискове, при които се допуска загуба на повече от един диск. NAS с голям брой гнезда (съответно дискове) означава повече надеждност и хранилище с по-голям капацитет.

Задача на контролера е и да уведоми администратора или потребителя, когато някой от дисковете дефектира. Тогава трябва да се реагира максимално бързо и дефектиралия диск да бъде заменен с нов, след което RAID-а ще се “ребилдне” автоматично и системата ще заработи отново с планираната сигурност.

Предлагат се и нисък клас устройства с един диск, но това по-скоро е един вид външен диск, а не типичен NAS. В случая нямате никаква резервираност по отношение на диска.

Важно е да знаете, че RAID е различно от бекъп. Основната идея на RAID технологията е да осигури надеждност и непрекъсваемост на работния процес. Не правете бекъп само на тази информация, която сте готови да загубите.

5. Избор на дискове

След като знаете от какъв общ капацитет имате нужда и сте избрали RAID конфигурация, би следвало да знаете колко диска и с какъв обем са ви необходими. Сега трябва да съобразите основно три неща – интерфейс, форм фактор и модел.

Масовите NAS устройства поддържат 3.5 инчови дискове със SATA интерфейс. Изборът на модел обаче е по-труден. Повечето производители на твърди дискове имат различни серии – за персонални компютри, за видеонаблюдение, за сървъри и сториджи и т.н. Трябва да целите в третата серия. Обикновено това са по-скъпите модели. Препоръчваме ви да потърсите информация в мрежата за стабилността и процента на дефектиране на отделните марки и серии дискове. Практиката ни показва, че дисковете, предназначени за сървъри и сториджи дефектират изключително рядко.

6. Софтуерна функционалност и услуги

Synology DiskStation Manager (DSM)

Ако сега мислите само за надеждно складиране на файлове, то трябва да знаете, че това е само една малка част от софтуерната функционалност на съвременните NAS устройства. Действително базовите модели в най-ниския клас не разполагат с много екстри, но например Synology предлага на своите клиенти изключително богата гама от функционалност и услуги дори с най-евтините си устройства.

Сред тях са:
– споделяне на файлове;
– различни системи за архивиране и синхронизиране;
– защита на данните в реално време, включително чрез snapshot replication;
– управление на виртуални машини;
– облачни услуги;
– мултимедиа;
– мониторинг и управление;

7. Производители

За щастие повечето реномирани производители на NAS устройства вече имат свои представители у нас. В по-ниския клас устройства за домашно ползване и малък офис най-популярните сред тях са Asus, Synology, QNAP, Western Digital и др.

Основните критерии при избор на производител са:
– добри продуктови описания и спецификации;
– поддръжка (техническа помощ, ъпдейти на фърмуера и др.);
– цялостен имидж (висока надеждност, нисък процент на дефектиране и др.)

От своята практика смело можем да преопоръчаме NAS устройствата Synology. Впечатлени сме от високата надеждност, както и от богата функционалност, която получават клиентите заедно с продуктите. Гамата от устройства е доста широка и обхваща такива за домашно ползване, малък офис, бизнес и ентърпрайз приложение.

Ще завършим с акцент върху сигурността. През 2017г. наред с бума на криптовирусите, които поразяваха персоналните компютри, заради уязвимост в сигурността на протокола Samba, хиляди NAS устройства по света бяха атакувани успешно от вируси, които криптират файловете, разположени на тях. Днес тази уязвимост е запушена, но това не значи, че няма да бъде открита нова. Затова препоръчваме, ако нямате професионални умения, да не експериментирате с функции, които не познавате и най-малкото да се консултирате с експерти преди да свържете своя NAS с интернет.

Коментирай

css.php