Защо да изберем асемблиран компютър вместо марков

Моментът, в който се изправяме пред избора на нов компютър, много често е знаков, особено за маниаците на тема „електроника“.

Често този избор е съпроводен с главоблъсканици, колебания, сравнения и спорове относно това какъв компонент да изберем или кой хардуер е по-добър.

Една от тези „горещи теми“ определено е въпросът дали да изберем готов компютър на някоя голяма марка или да асемблираме своята машина част по част, за да получим перфектния компютър, за който винаги сме мечтали.

Днес в блога на JMT решихме да разнищим този въпрос и да обясним защо е по-добре да изберете асемблиран компютър вместо готов марков такъв.

Асемблиран компютър

Асемблиран vs. Марков компютър – предимства и недостатъци

Нека за начало обобщим понятията, за да сме наясно какво означава асемблиран и какво марков компютър.

Първият представлява конфигурация от хардуерни компоненти, отговарящи на нуждите и бюджета ви. Често тези компоненти също са маркови, но при този вид компютри имате възможност да изберете най-добрите производители в различните компоненти, а както добре знаете, няма една компания, която да е най-добра във всичко.

При марковите компютри вие получавате вече сглобена машина, която е произведена от една компания (например Lenovo, Asus, HP и прочие). При този вариант вие нямате възможност да избирате стартовата конфигурация на вашия компютър, макар че може да ъпгрейднете някой от вашите компоненти, стига хардуерът да го позволява.

Някои от основните недостатъци на марковите компютри е по-високата цена, която плащате, най-вече заради бранда. В същото време, производителността често е на същото ниво, а дори понякога на по-ниско, от асемблирания компютър.

Предимствата, разбира се, са качеството, което получавате, заедно с реномирания бранд. Истината, обаче, е че в последните години може да получите същото, а дори по-високо, качество избирайки сами да си създадете конфигурация.

Минусите при избора на асемблиран компютър са толкова малки, че дори не биха ви направили впечатление, но в името на „Lady Truth” ще ги отбележим. В случай че сами сглобите своята машина, ще се лишите от „името“ върху кутията.

Също така, от вас се изисква да имате познания поне на средно ниво, за да сглобите компютърна конфигурация от нулата, докато при готовия компютър е нужно единствено да имате финансовите средства.

Плюсовете на това сами да асемблирате компютъра си са далеч повече и за много хора се оказват решаващи. Този вид на конфигуриране ви позволява да подберете всичко сами и най-вече – да получите най-доброто за бюджета, с който разполагате.

Също така, вие ще имате възможност да изберете върху какво ще акцентирате като хардуер и от какво ще спестите, в случай че бюджетът ви е ограничен.

Крайната равносметка – защо да заложим на асемблиран компютър

Ако се замислите, марковият компютър също е асемблиран, просто вие нямате думата за това какви компоненти да бъдат поставени вътре.

Производителите на компютри закупуват частите, които не произвеждат сами, от други компании и сглобяват своята машина. На практика това е същият принцип, който и вие ще използвате, с разликата, че няма да платите надценката за отделните части, която иначе големият бранд ще начисли при ценообразуването.

Компаниите купуват своите дънни платки, точно както и вие. Компаниите купуват своите твърди дискове, точно както и вие. Компаниите купуват оперативна памет от същите производители, които са и на ваше разположение.

Единствената разлика е, че компаниите поставят своя бранд върху продукта си, за да ви карат да мислите, че всичко е тяхно производство. Но вътрешно всички части са дело на различни компании. В такъв случай, каква е разликата между марковия и асемблирания компютър? Ще оставим вие да си отговорите на този въпрос.

Нека да направим една крайна равносметка за това, което получавате от марковия компютър и от асемблирания такъв.

При марковия компютър имате екстри като четец за карти или TV тунер. Компаниите също така предлагат 1 или 2 години безплатна поддръжка, както и поне 2 години гаранция. Отделно имате възможност за оригинална операционна система, а самият процес на инсталиране е улеснен.

В същото време, марковият компютър ще ви струва доста повече от компютър със същите характеристики, но сглобен от вас. Производителността също ще е по-ниска от това, което може да получите за тези пари.

Гаранцията на повечето части често надвишава тази на готовия компютър, а освен това възможностите за разширение на хардуера (като например добавяне на повече оперативна (RAM) или вътрешна памет) са доста ограничени, ако изобщо има такива.

При асемблирания компютър ще получите страхотна производителност за по-малко пари. Ще имате възможност да разширявате и подобрявате конфигурацията си, без да се налага да купувате изцяло нов компютър. Но може би най-важното е, че ще може да използвате бюджета си по такъв начин, че да създадете машина, която ще отговаря перфектно точно на вашите нужди.

В случай, че сме успели да ви убедим в ползите на това сами да асемблирате компютъра си, може да посетите онлайн магазина на JMT, където ще откриете богат избор от хардуерни компоненти и кутии, с които да сглобите перфектната машина. Вижте и нашите готови асемблирани компютърни конфигурации, които лесно могат да бъдат преконфигурирани спрямо вашите нужди и изисквания.

Коментирай

css.php